"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Συνάντηση των Εργαζομένων Υπαλλήλων της Περιφέρειας Κ.Μ με τον Δήμαρχο Πέλλας κ Γρηγόρη Στάμκο


Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τοπικού Τμήματος Συλλόγου Εργαζομένων Υπαλλήλων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Πέλλας κ. Γρηγόρη Στάμκο στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, καθώς τέθηκαν μία σειρά από ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Συγκεκριμένα, έγινε πρώτα μία παρουσίαση των παρόντων μελών, που ενημέρωσαν τον Δήμαρχο για την έντονη φημολογία που κυκλοφορεί, σχετικά με το κλείσιμο των τμημάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στα Γιαννιτσά, την Σκύδρα και την Αριδαία. Αυτό που τονίσθηκε ιδιαίτερα από την μεριά του Συλλόγου είναι ότι όχι μόνο πρέπει να παραμείνουν, αλλά πρέπει και να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυσή τους. Είναι ουσιαστικός και καθοριστικός ο ρόλος των υπηρεσιών προς τους πολίτες και ακόμα πιο σημαντικός ο αριθμός των συναλλαγών που πραγματοποιούνται σε τοπικό επίπεδο. Ο Σύλλογος κατανοεί το πνεύμα της πολιτείας για καλύτερη οργάνωση των δομών της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά αυτό πρέπει να γίνει επάνω σε συγκεκριμένους άξονες, όπως την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη διαφάνεια στη διοίκηση. Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΚΜ πρέπει να συγκεντρώσει τις υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τη διοίκηση, τον προγραμματισμό και τα οικονομικά και παράλληλα να αποκεντρώσει τις υπηρεσίες που παρέχουν έργο στους συμπολίτες μας. Τέθηκε και το καίριο ζήτημα της στέγασης των υπηρεσιών το οποίο δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορη τη Δημοτική Αρχή. Τονίσθηκε ότι πρέπει ο Δήμος να συμβάλει και να παραχωρήσει χώρους για να στεγασθούν και να αναπτυχθούν οι υπηρεσίες. Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα συνδράμει στο ζήτημα της στέγης των υπηρεσιών, και δεν θα επιτρέψει αποδυνάμωση των διαφόρων υπηρεσιών στην περιοχή του Δήμου Πέλλας. Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κοσμά Ερυθρόπουλο, τον Αντιπρόεδρο Ιωάννη Μποζατζούδη, τη Γραμματέα Πολυξένη Γεωργιάδου, την Ταμία Αναστασία Σιμσίκη, και τα μέλη Χρήστο Δήμτση και Παναγιώτη Γεωργίου. Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας Κ. Ερυθρόπουλος Π. Γεωργιάδου 
πηγή: http://dhmoths.blogspot.gr

Μεγαλοβδομαδιάτικα

Του Θανάση Νικολαΐδη 
ΤΕΤΟΙΕΣ μέρες, απολαμβάναμε κλασική μουσική. Από δυσεύρετα οπτικοακουστικά μέσα, το εξής…ραδιόφωνο. Σε ατμόσφαιρα μεγαλοβδομαδιάτικη και με «συμμετοχή» στο θείο δράμα. Και ήταν μαγεία και αναζήτηση, παιδεία και πολιτισμός. Εμβαθύναμε στον Μπετόβεν (να στοχάζεται), τον Σούμπερτ (να ονειροπολεί), τον Μότσαρτ (να παιχνιδίζει), τον Μπαχ (να προσεύχεται).
ΥΣΤΕΡΑ πλάκωσαν τα μπουζούκια. Δειλά στην αρχή, κι όλο επέκτειναν τις ώρες και τις μέρες, επιτείνοντας στην αναζήτηση της πενιάς και δυναμώνοντας την ένταση...
Μεγάλη βδομάδα της «απελευθέρωσης» απ’ τα κλασικά και καθιερωμένα, μια απομάκρυνση απ’ τα κλασικά και καθιερωμένα της μεγάλη Εβδομάδας και προσαρμογή στα σύγχρονα και μοντέρνα. Χωρίς όρια τα ερεθίσματα της ψυχής του-αναντίρρητου υποδοχέα της κάθε τηλεοπτικής σαχλαμάρας, για να ξεσπάει ο…γλεντζές, «αναστάσιμα», πνιγμένος στο θρυμματισμένο πιατικό και με την αοιδό στο λουλουδικό. Πληρωμένα απ’ τον ιδρώτα είτε το (θαλασσο)δάνειο; Γνήσια έκφραση παραδεισιακής ελληνικής μαγκιάς, έτσι κι αλλιώς, τρόπος «έκφρασης» και απόπειρα κοινωνικής καταξίωσης, επίδειξης και πλούτου μέσα τη μονοσήμαντη επιλογή (μπουζούκι) και του τόπου (σκυλάδικο).
ΣΗΜΕΡΑ; Έπεσαν οι τόνοι, άδειασαν οι ναοί της ιεροτελεστίας του μπουζουκιού, ατόνησε η πενιά, λιγόστεψαν οι «γλεντζέδες» (μη δώσουν στόχο ως ευωχούμενοι σε περίοδο κρίσης) και στέρεψαν τα ανθόλουτρα. Τέλος τα χυμένα ουίσκι στην πίστα, και τα ευτυχισμένα χαμόγελα του «φτιαγμένου» (ενίοτε καψούρη) που θα πλήρωνε, τέλος(;) εποχής για πρώτο τραπέζι-πίστα. Είναι το κλίμα (της κρίσης) ανάγκασε τον «κοσμικό» να «καταθέσει τα όπλα» και όχι η ατμόσφαιρα των ημερών με το θείο δράμα για την κορύφωσή του.
ΔΕΝ θα γράφαμε τα παραπάνω, αν δεν όριζε τη σχολική ζωή η μικρομέγαλη συμπεριφορά των μαθητών/μαθητριών, με αποκορύφωμα τη σχολική βία. Σε σύγχρονα σχολεία με το κομπιούτερ να «διδάσκει», τον δάσκαλο επαγγελματία κι όλους πεσμένους στα «έτοιμα», εύκολα και αποστηθισμένα. Και, βέβαια, δεν ευθύνονται τα παιδιά για τη δοσμένη «λευτεριά» που οδηγεί σε ατραπούς με αδιέξοδα. Το «σύστημα» είναι αλλονών δουλειά. Το ίδιο και η ευθύνη για τη συντήρησή του. 
ΔΕΝ θα’ χαμε τη σχολική αταξία με τη σχολική βία φυσική κατάληξη, αν μαθαίναμε το παιδί να πειθαρχεί. Εξ απαλών ονύχων του και δεν είναι καταναγκασμός. Είναι φροντίδα, προφύλαξη και αγάπη. Κι αν καταφέρναμε να του/της εμπνεύσουμε ως τίτλο τιμής τη μαθητική του ιδιότητα, δεν θα θερίζαμε θύελλες της σχολικής ανυπακοής που δημιουργεί θρασύδειλους ταραξίες αντί αγωνιστές και πραγματικούς επαναστάτες.

Πρέπει ένα παιδί να νηστεύει;

της παιδιάτρου Χρυσάνθης Λαθήρα
Το ερώτημα του τίτλου απασχολεί πολλούς γονείς οι οποίοι θέλουν να νηστέψουν αυτές τις ημέρες, αλλά δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πολύ περισσότερο, εάν μπορεί ένα ...
μικρό παιδί να τους ακολουθήσει στη νηστεία.

Ἔ­ρευ­να τοῦ Πα­νε­πι­στη­μί­ου Κρή­της δεί­χνει ὅ­τι οἱ δι­α­τρο­φι­κές ἐ­πι­τα­γές τῆς Ὀρ­θό­δο­ξης Ἐκ­κλη­σί­ας εἶ­ναι ἄ­κρως εὐ­ερ­γε­τι­κές γιά τήν ὑ­γεί­α τῶν παι­δι­ῶν.

Η νηστεία είναι μία άριστη ευκαιρία να υιοθετήσουν έστω για κάποιες ημέρες χορτοφαγική δίαιτα

Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε πλήρως για το εάν ένα παιδάκι μπορεί και πρέπει (από ιατρικής απόψεως) να νηστεύει, από ποια ηλικία και πάνω δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο και τέλος θα διαβάσετε τα οφέλη μια νηστείας στον οργανισμό ενός παιδιού

Διανύουμε τις μέρες της Σαρακοστής και πολλές ελληνικές οικογένειες νηστεύουν δηλαδή απέχουν από κρέας και οτιδήποτε προέρχεται από τα ζώα.

Στην ερώτηση εάν τα παιδιά μπορούν να νηστεύουν και αν αυτή η συνήθεια προκαλεί κάποιο πρόβλημα υγείας είναι πως ναι, μπορούν να ακολουθούν τη νηστεία των γονιών τους ιδιαίτερα κατά την σχολική ηλικία δηλαδή μετά τα 5-6 χρόνια της ζωής τους.

Η νηστεία είναι μία άριστη ευκαιρία να υιοθετήσουν έστω για κάποιες ημέρες χορτοφαγική δίαιτα, οπότε θα εισάγουν στη διατροφή τους όσπρια (πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας) χορταρικά (φυτικές ίνες που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου) ελαιόλαδο και όχι ζωικής προέλευσης λίπη, ωμούς ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, θαλασσινά (πλούσια σε πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία) και άφθονα φρούτα (πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών).

Εκτός από τα διατροφικά οφέλη με τη νηστεία ένα παιδί εξασκείται στην εγκράτεια και μαθαίνει να βάζει όρια στα θέλω του.

Πιθανότατα κάποιοι γονείς θα αναρωτηθούν για το αν το παιδί τους προσλαμβάνει αρκετή πρωτείνη ή ασβέστιο κατά τη διάρκεια της νηστείας. Το κρέας (κόκκινο ή λευκό) είναι η πιο πλούσια σε πρωτείνη τροφή όμως μπορεί να αντικατασταθεί την περίοδο της νηστείας με όσπρια (π.χ φακές) συνδιασμένα με δημητριακά (ρύζι ή κινόα) οπότε αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου. Πλουσιες σε πρωτείνη τροφές είναι και οι ξηροί καρποί, δημητριακά όπως η βρώμη, η ζέα και τα προιόντα της σόγιας.

Ασβέστιο προσλαμβάνεται με τα θαλασσινά, αμύγδαλα, σουσάμι, ταχίνι και χαλβά.

Μετά το πέρας της νηστείας έρχεται ο εορτασμός του Πάσχα και τα παιδιά σύμφωνα με το πνεύμα των εορτών καταναλώνουν αυγά, άφθονο κρέας και πολλά γλυκά. Η απότομη αλλαγή του προγράμματος διατροφής από την νηστεία στην ανεξέλεγκτη κατανάλωση των πασχαλινών εδεσμάτων μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις σε παιδιά αλλά και σε μεγάλους. Η προσαρμογή της διατροφής από τη νηστεία πρέπει να γίνει με προσοχή.Τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες δεν χρειάζεται να φάνε σε μία ημέρα όλα όσα στερήθηκαν κατά...

τη διάρκεια της νηστείας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στα παιδιά που πάσχουν από νεανικό διαβήτη και σε όσα είναι υπέρβαρα .




Η πατροπαράδοτη μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης του Χριστού βοηθά στη προετοιμασία του πεπτικού συστήματος για το φαγοπότι της επόμενης ημέρας. Ανήμερα του Πάσχα στο γιορτινό τραπέζι πρέπει να υπερέχει η παρουσία φρέσκων λαχανικών που θα συνοδεύουν τον οβελία.. Τα μικρά παιδιά θα είναι προτιμότερο να καταναλώνουν το πιο άπαχο τμήμα του αρνιού (μπούτι).Το κρέας του αρνιού μπορεί να εμπλουτίζεται με άφθονη ρίγανη που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και προστατεύει από τις επικίνδυνες νιτροζαμίνες που παράγονται στο κρέας. Επίσης να μην ξεχνάμε το λεμόνι που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Τα παιδιά είναι καλό να μην καταναλώνουν ζωικά εντόσθια αλλά φρέσκες σαλάτες και μετρημένες ποσότητες ψητού κρέατος. Τα πασχαλινά αυγά πρέπει να περιορίζονται σε μόνο ένα την ημέρα αφού η υπερκατανάλωσή τους αυξάνει τα λιπίδια του αίματος Ένα παιδί μπορεί να καταναλώνει άφοβα τρία έως πέντε αυγά την εβδομάδα .Μέτρο χρειάζεται και στα γλυκά που κατακλύζουν τα περισσότερα σπίτια, με το παραδοσιακό τσουρέκι να έχει την τιμητική του τις ημέρες του Πάσχα.

Ας μη ξεχνάμε ότι τα περισσότερα από τα γλυκά αυτά προσφέρουν εκατοντάδες θερμίδες και προκαλούν αύξηση του βάρους γιατί είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά. Υπάρχει βέβαια και ο πειρασμός των σοκολατένιων αυγών που καταναλώνονται κυρίως από τα μικρά παιδιά και που είναι αιτία για αύξηση του βάρους τους και εκδήλωση τροφικών αλλεργιών.

Συνοψίζοντας , η μετάβαση από τη νηστεία στο εορταστικό διαιτολόγιο πρέπει να γίνει με μέτρο και με μικρές ποσότητες. Στην αντίθετη περίπτωση θα προκληθούν πεπτικά ενοχλήματα όπως εμετοί και διάρροιες ή τροφικές αλλεργίες , αύξηση σωματικού βάρους και εκδήλωση μεταβολικών διαταραχών όπως αύξηση του σακχάρου του αίματος και υπερχοληστεριναιμία, υπερλιπιδαιμία. Οι διατροφικές συνήθειες των γονιών αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά οπότε πρώτοι οι γονείς με το παράδειγμά τους διδάσκουν στα παιδιά τους το μέτρο και την ποιότητα στη διατροφή ,ώστε να είναι υγιείς ενήλικες.

hamomilaki.blogspot.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΒΡΑΔΥ. "Η ΠΟΡΝΗ ΕΝ ΚΛΑΥΘΜΩ"

  
15Του Μακ. Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου

Απόψε, αγαπητοί μου, ψάλλεται τό τροπάριο τής Κασσιανής, πού ελκύει σάν μαγνήτης πολλές ψυχές. Η ακολουθία αρχίζει καί συνεχίζεται μέ ύμνους πού κατ' επανάληψιν αναφέρουν τή λέξι «πόρνη».

Μερικοί σκανδαλίζονται όταν ακούσουν τέτοιες λέξεις. Τί είν' αυτά! λένε• επιτρέπεται στήν εκκλησία ν' ακούγωνται τέτοιες βρωμερές λέξεις;… Ενώ ο κόσμος κολυμπά στό βόρβορο, αυτοί ταράζονται άμα ακούσουν νά μιλάη ο ιεροκήρυκας περί πορνείας. Ανήκουν στό κόμμα τών λεγομένων ευφημιστών • είνε αυτοί πού λένε τό ξίδι γλυκάδι, τό σκότος φώς… Αλλά τέτοια γλώσσα κολακείας δέν γνωρίζει η Εκκλησία μας. Τά πράγματα θά τάπή όπως είνε• τήν πορνεία πορνεία. Ενώ γιά τόν κόσμο η πορνεία πήρε τώρα άλλο όνομα•ονομάζεται «φιλία», καί η πόρνη «φιλενάδα»!

Γιά τήν πόρνη λοιπόν κάνει λόγο καί τό τροπάριο τής Κασσιανής «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή…». Είνε ένα εμπνευσμένο ποιητικό αριστούργημα, τό οποίο έγραψε μία γυναίκα, η Κασσιανή.

Τί ήταν η Κασσιανή ; Κατά τούς Βυζαντινούς χρονικογράφους ήταν μία εκλεκτή κόρη τού Βυζαντίου, πού διακρινόταν γιά τήν ευφυΐα, τή μόρφωσι, καί τήν καλλονή της. Στό άνθος τής ηλικίας της ήταν όταν επρόκειτο νά γίνη μία επιλογή. Ο αυτοκράτωρ Θεόφιλος τό 830 μ.Χ. επρόκειτο νά εκλέξη τή γυναίκα πού θά γινόταν σύζυγός του.

Η μητέρα του Ευφροσύνη συγκέντρωσε στά ανάκτορα τίς ωραιότερες καί περιφημότερες παρθένες νεάνιδες τής αυτοκρατορίας. Ο Θεόφιλος κρατούσε ένα χρυσό μήλο, πού θά τό έδινε στήν εκλεκτή τής καρδιάς του. Μέσα σέ όλες διέκρινε ως ωραιότερη τήν Κασσιανή. Αλλά πρίν τής δώση τό μήλο, θέλοντας νά δοκιμάση καί τήν ευφυΐα της, τή ρώτησε• «Ως άρα διά γυναικός ερρύη τά φαύλα;» , άν δηλαδή από τή γυναίκα προέρχονται όλα τά κακά (καί εννοούσε τήν Εύα , πού υπήρξε η αιτία τής πτώσεως τού ανθρωπίνου γένους).

Η Κασσιανή όμως απήντησε μ? εκείνο τό άφθαστο• «Καί διά γυναικός πηγάζει τά κρείττονα», ότι δηλαδή από τή γυναίκα επίσης προέρχεται ό,τι ανώτερο καί ωραιότερο υπάρχει στόν κόσμο (καί εννοούσε τήν υπεραγία Θεοτόκο). Μέ τήν απάντησι αυτή ο Θεόφιλος δυσαρεστήθηκε –οι άντρες δέν θέλουν οι γυναίκες νά 'νε έξυπνες. Έτσι έδωσε τό μήλο σέ άλλη, στήν Θεοδώρα.

Μετά τήν αποτυχία αυτή η Κασσιανή πικραμένη αποσύρθηκε στήν έρημο. Ίδρυσε μοναστήρι, συγκέντρωσε κι άλλες γυναίκες καί έζησε ασκητικά. Είχε δέ καί ποιητικό τάλαντο .Συνέθεσε έξοχους ύμνους, αλλ' ο εξοχώτερος είνε αυτό πού ακούμε σήμερα• «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή…».

Ποιά άραγε νά είνε αυτή η γυναίκα γιά τή νοποία ομιλεί τό τροπάριο; Δέν είνε η Κασσιανή. Η Κασσιανή, όπως είπαμε, ήταν μιά αγνή παρθένος κόρη• αλλά πήρε ως θέμα τού ποιήματός της τήν αμαρτωλή γυναίκα .Τί ήταν αυτή η γυναίκα; Σύμφωνα μέ τό κατά Λουκάν ευαγγέλιο (7,36-50) συνέβη τό εξής.Ένας φαρισαίος κάλεσε τό Χριστό σέ τραπέζι , καί ο Κύριος πήγε• όχι από γαστριμαργία αλλά γιά έναν ανώτερο σκοπό, γιά νά προσφέρη κι εκεί τό λόγο, τή διδασκαλία του. Εκεί  ήρθε η γυναίκα αυτή, πού ήταν γνωστή γιά τήν κακή ζωή της. Άκουσε όμως τό κήρυγμα τού Χριστού καί είχε μετανοήσει. Εκδηλώνοντας τή μετάνοια καί τήν ευγνωμοσύνη της, έπλυνε τότε τά πόδια τού Κυρίου μέ δάκρυα, τά μύρωσε μέ ένα πανάκριβο μύρο, καί τά σκούπισε μέ τά μαλλιά της.

Ο φαρισαίος σκανδαλίστηκε, αλλά ο Χριστός τού απήντησε μέ τήν εξής παραβολή. Δύο χρεωφειλέτες χρωστούσαν σέ κάποιο πλούσιο δανειστή ο μέν ένας 500 δηνάρια, ο δέ άλλος 50 μόνο δηνάρια.Αλλ? επειδή ούτε ο ένας ούτε ο άλλος είχαν νά πληρώσουν, ο κύριος τά χάρισε καί στούς δυό. –Ποιός από τούς δύο, ερωτά ο Χριστός τό φαρισαίο, θά είνε πιό ευχαριστημένος καί πιό ευγνώμων; –Εκείνος πού τού χαρίστηκε τό περισσότερο, απαντά ο φαρισαίος. –Κατάλαβες, λέει ο Χριστός, τί ήθελα νά σού πώ; Εσύ είσαι πού νομίζεις ότι έχεις μικρό χρέος (50 δηναρίων) –ενώ τό χρέος σου είνε τεράστιο. Αυτή όμως αισθάνεται τό βάρος μεγάλης αμαρτίας (500 δηναρίων) καί δείχνει τέτοια ευγνωμοσύνη. Γι? αυτό σού λέω• «Αφέωνται αι αμαρτίαι αυτής αι πολλαί, ότι ηγάπησε πολύ» (Λουκ. 7,47) .

Τί μεγάλος λόγος αυτός, «ότι ηγάπησε πολύ» ! Ένας διάσημος ιεροκήρυκας, όταν διάβαζε τά λόγια αυτά τού ερχόταν νά κλάψη παρά νά μιλήση. Αυτή λοιπόν τήν αμαρτωλή γυναίκα είχε η Κασσιανή στή σκέψι της όταν έκανε τό ποίημα αυτό. Γιά νά τό ερμηνεύσουμε θά χρειαζόταν πολλή ώρα. Ένα μόνο θά τονίσω, ότι υμνεί τήν αμαρτωλή γυναίκα, πού μέ τά δάκρυά της καί μέ τά μύρα της έπλυνε καί αρωμάτισε τά πόδια τού Χριστού εις ένδειξιν μετανοίας . Ευλογημένη η γυναίκα αυτή, ευλογημένα τά δάκρυά της.

Ώ τά δάκρυα ! Ποιός δέν έκλαψε; Δέν βλέπετε• καί τό βρέφος όταν γεννιέται κλαίει. Όλα τά παιδιά πού γεννιώνται κλαίνε. Βγαίνουν μέσα από τήν κοιλιά τής μάνας τους καί μπαίνουν σ' ένα νέο κόσμο, καί όμως κλαίνε. Βλέπουν τή μεταβολή. Καί τά δάκρυα, πού χύνει τό μικρό παιδί, είνε τό προοίμιο όλης τής ανθρώπινης ζωής. Γι' αυτό η ζωή αυτή λέγεται «κοιλάς κλαυθμώνος» (Ψαλμ. 83,7). Ποιός δέν έκλαψε; Είτε σέ καλύβα γεννηθή είτε σέ παλάτια καί ανάκτορα γεννηθή, καί σέ οποιοδήποτε σημείο τού πλανήτη καί οποιαδήποτε δόξα καί μεγαλείο καί άν έχη, κλαίει ο άνθρωπος. Ο ένας κλαίει γιατί έχασε τόν πατέρα του, ο άλλος κλαίει γιατί έχασε τή μητέρα του, η χήρα γυναίκα κλαίει γιατί έχασε τόν προσφιλή σύζυγό της, τά ορφανά παιδιά κλαίνε γιά τόν πατέρα τους, ο φίλος τόν φίλο του…. Όλοι κλαίνε. Κι άν ένας άγγελος μάζευε τά δάκρυατού κόσμου, θά έφτειαχνε μιά λίμνη μεγαλύτερη από τή λίμνη τών Πρεσπών. Πόσα δάκρυα χύνει ο άνθρωπος! Μάταια όμως τίς περισσότερες φορές. Είνε δάκρυα πού δέν φέρνουν αποτέλεσμα. Τά δάκρυα αυτά είνε μόνο εκφράσεις ευγενών αισθημάτων.

Υπάρχουν όμως καί δάκρυα πού σώζουν. Ποιός από μάς έχει τέτοια δάκρυα; Μέ τά δάκρυα αυτά εξοφλούνται τά χρέη πού έχουμε. Διότι χρωστάμε• χρωστάμε στό Χριστό . Τώρα, πού είνε Μεγάλη Εβδομάδα, σπεύσατε, αδελφοί μου, στήν πνευματική τράπεζα πού λέγεται ιερά εξομολόγησις, καί εξοφλήστε τά χρέη σας , είτε 50 είτε 500 δηνάρια είνε. Τά χρέη εξοφλούνται, όπως είπαμε, μ' ένα δάκρυ, δάκρυ μετανοίας . Θά έπρεπε βέβαια όχι ένα δάκρυ, βροχή δακρύων νά χύσουμε. Αλλά έστω καί ένα δάκρυ άν έχουμε, αυτό θά γίνη Ιορδάνης ποταμός νά πλύνη τ' αμαρτήματά μας. Τέτοια ήταν τά δάκρυα τής γυναίκας αυτής πού προβάλλει σήμερα η Εκκλησία μας.

Δώστε μου ένα δάκρυ σάν τά δικά της. Δώστε μου ένα δάκρυ σάν τού αποστόλου Πέτρου, πού αρνήθηκε μέν τό Χριστό, αλλά όταν εκείνος τού έρριξε μιά ματιά ο Πέτρος βγήκε έξω καί «έκλαυσε πικρώς» (Ματθ. 26,75. Λουκ. 22,62) . Δώστε μου ένα δάκρυ σάν τής οσίας Μαρίας τής Αιγυπτίας, πού πήγε στήν έρημο καί έκλαιγε τήν προηγούμενη ζωή της. Δώστε μου ένα δάκρυ από 'κείνα τών ασκητών τής ερήμου (λένε γιά κάποιον ασκητή, ότι τό μαντήλι του ήταν πάντα υγρό, μουσκεμένο από τά μάτια του). Ώ Θεέ μου, σέ ποιόν αιώνα ζούμε! Σέ αιώνα αμετανοήτων ανθρώπων. Πού οφείλεται τό μεγάλο δράμα τής ανθρωπότητος; Απαντά ο Σολτζενίτσιν, ένας Ρώσος φιλόσοφος τών ημερών μας πού υπήρξε καί προφήτης. Απ'όλα τά λόγια πού άκουσα στή ζωή μου, λέει,τά ωραιότερα τ' άκουσα από έναν αγράμματο αλλά σοφό Ρώσο χωρικό. Αυτά τά κακά, έλεγε, πού υποφέρει η Ρωσία κι όλη η ανθρωπότης, είνε γιατί όλοι φύγαμε από τό Θεό …Παπάδες, δεσποτάδες, μικροί, μεγάλοι, πολιτικοί καί άλλοι άνδρες, φύγαμε από τό Θεό. Ποιά είνε η οδός γιά νά ξαναγυρίσουμε κοντά του; Είνε η οδός τής μετανοίας.

Εξοφλήστε λοιπόν τό χρέος σας. Κι όταν εξοφληθή τό χρέος, τότε θ' ακούσουμε κ' εμείς στά βάθη τής καρδιάς μας αυτό πού άκουσε η μετανοημένη γυναίκα. Δέν είνε η θρησκεία μας κάποιο ψέμα• είνε ζωντανή αλήθεια, είνε ένα μεγάλο καί υψηλό καί υπέροχο πράγμα, ξεπερνά τά άστρα τ' ουρανού• είνε αιώνια η θρησκεία μας. Απόδειξις• όταν εξομολογηθής καί βγής από τό εξομολογητήριο,τό χρέος πλέον θά έχη εξοφληθή καί θ' ακούσης κ' εσύ ό,τι είπε ο Χριστός γιά τή μετανοημένη αμαρτωλή γυναίκα• «Αφέωνται αι αμαρτίαι αυτής αι πολλαί, ότι ηγάπησε πολύ» (Λουκ. 7,47)•

Αμήν.

Oμιλία, η οποία έγινε στόν ι. ναό Αγ. Παντελεήμονος Φλωρίνης τήν 21-4-1992 τό βράδυ.

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Μ. Δευτέρα - Η πορεία του Χριστού προς τα Άγια Πάθη


Από τη σημερινή μέρα, Μ. Δευτέρα, ξεκινούν τα Άγια Πάθη του Χριστού. Τύπο του Κυρίου Ιησού αποτελεί ο πάγκαλος Ιωσήφ που σήμερα η Εκκλησία επιτελεί την ανάμνησή του…





Ήταν ο μικρότερος γιος του Πατριάρχη Ιακώβ και ο πιο αγαπητός. Όμως φθονήθηκε από τα αδέλφια του και αρχικά τον έριξαν σ' ένα βαθύ λάκκο και εξαπάτησαν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Στη συνέχεια τον πούλησαν για τριάντα αργύρια σε εμπόρους, οι οποίοι τον ξαναπούλησαν στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Πετεφρή.

Ο Ιωσήφ ήταν πανέμορφος και τον ερωτεύθηκε η γυναίκα του Πετεφρή, που θέλησε να τον παρασύρει σε ανήθικη πράξη βιαίως. Μόλις εκείνη έπιασε τον Ιωσήφ, εκείνος άφησε στα χέρια της το χιτώνα του και έφυγε. Εκείνη από το θυμό της τον συκοφάντησε στο σύζυγό της, ότι δήθεν αυτός επιτέθηκε εναντίον της με ανήθικους σκοπούς. Ο Πετεφρής την πίστευσε και φυλάκισε τον Ιωσήφ.

Κάποτε όμως ο Φαραώ, ο βασιλιάς της Αιγύπτου, είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν εξηγητή. Με το φωτισμό του Θεού, μόνο ο Ιωσήφ μπόρεσε να το εξηγήσει. Ότι θα έλθουν στη χώρα του επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας και πείνας. Ενθουσιάσθηκε ο Φαραώ από τη σοφία του και τον έκανε γενικό άρχοντα, σαν πρωθυπουργό. Ο Ιωσήφ διαχειρίσθηκε άριστα την εξουσία και φρόντισε στα δύσκολα χρόνια της πείνας όλο το λαό. Με αφορμή τη διανομή του σιταριού, φανερώθηκαν τ' αδέλφια του που τον είχαν φθονήσει. Εκείνος δεν τους κράτησε κακία, αντίθετα τα προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς.

Αυτός λοιπόν αποτελεί προεικόνιση του Χριστού, διότι και αυτός, αγαπητός γιος του Πατέρα, φθονήθηκε από τους ομοφύλους του Ιουδαίους, πουλήθηκε από το μαθητή Του για τριάντα αργύρια και κλείστηκε στο σκοτεινό λάκκο, τον τάφο.

Επίσης, σήμερα μνημονεύεται από την Εκκλησία και η άκαρπος συκή, την οποία καταράσθηκε ο Κύριος και ξεράθηκε αμέσως. Συμβολίζει τόσο τη Συναγωγή των Εβραίων, η οποία δεν είχε πνευματικούς καρπούς, όσο και κάθε άνθρωπο που στερείται πνευματικών καρπών, αρετών.

Έδειξε ο Κύριος τη δύναμή Του στο άψυχο δένδρο και ποτέ πάνω σε άνθρωπο, για να δείξει ότι δεν έχει μόνο δύναμη να ευεργετεί, αλλά και να τιμωρεί.

Η υμνογραφία αναφέρεται σήμερα στα δύο παραπάνω θέματα, αλλά και επί πλέον στο θέμα της πορείας του Κυρίου προς το Πάθος. Από το τροπάριο: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται...» οι ακολουθίες της Μ. Δευτέρας έως Μ. Τετάρτης λέγονται και «Ακολουθίες του Νυμφίου».
πηγή: http://planet-greece.blogspot.com

Το ωράριο λειτουργίας των κρεοπωλείων στα Γιαννιτσά.


Ημέρες που είναι, το κρέας και ειδικά το αρνάκι βρίσκεται ψηλά στη λίστα των εορταστικών αγορών. Καλό θα είναι λοιπόν να μάθουμε ποιες ώρες θα λειτουργήσουν τα κρεοπωλεία στα Γιαννιτσά για να μη μείνουμε με τη σούβλα στο χέρι. Από τη Μ. Δευτέρα έως και τη Μ. Πέμπτη τα κρεοπωλεία θα ανοίξουν στις 8:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 9:00 το βράδυ. Την Μ. Παρασκευή θα ανοίξουν στις 11:30 τα πρωί και θα κλείσουν στις 7:30 το βράδυ, ενώ το Μ. Σάββατο θα ανοίξουν στις 8:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 5:30 το απόγευμα. Την Κυριακή του Πάσχα 5 Απριλίου και τη Δευτέρα 6 Απριλίου τα κρεοπωλεία θα παραμείνουν κλειστά.
 Άντε και καλές αγορές.
πηγή: http://loudias.blogspot.gr

Γιαννιτσά: Συνελήφθησαν με ναρκωτικά δισκία

  
alt
 κλικ για μεγέθυνση
Από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Γιαννιτσών, απογευματινές ώρες χθες (28/4) στα Γιαννιτσά σε αστυνομικό έλεγχο δύο ατόμων ηλικίας 34 και 37 ετών, βρέθηκαν συνολικά στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν (18) ναρκωτικά δισκία άνευ ιατρικής συνταγής.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 37χρονος τα ναρκωτικά δισκία που κατείχε τα προμηθεύτηκε νωρίτερα την ίδια ημέρα από τον 34χρονο.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών  Γιαννιτσών.
πηγή: http://www.karatzova.com

Η Έκθεση Κειμηλίων Βαλκανικών Πολέμων άνοιξε τις πύλες της στα Γιαννιτσά

  
alt
 κλικ για μεγέθυνση
Τα εγκαίνια της Κινητής Περιοδικής Έκθεσης με τίτλο «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας- Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913» και της  έκθεσης βιβλίου «Τίτλοι Ιστορίας και Απελευθέρωσης», πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο 27 Απριλίου 2013, στις 7.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, από τον  Δήμαρχο Πέλλας κ. Γρηγόριο Στάμκο και τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου.

Να σημειωθεί ότι οι δύο εκθέσεις, στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, θα διαρκέσουν έως στις 17 Μαϊου 2013 και θα είναι ανοιχτές για το κοινό.
Οι επισκέπτες τους μπορούν να δουν για πρώτη φορά από κοντά αδημοσίευτο υλικό από κείμενα, φωτογραφίες, κειμήλια του ελληνικού στρατού και των άλλων στρατιωτικών δυνάμεων που πήραν μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους. Μεταξύ άλλων εκτίθενται στρατιωτικές στολές της εποχής μαζί με τα εξαρτήματά τους, ξίφη, ξιφολόγχες, παράσημα, αναμνηστικά διπλώματα και λοιπά ενθυμήματα των Βαλκανικών Πολέμων.
Ο Δήμαρχος Πέλλας
«Η σημερινή έκθεση κειμηλίων έχει στόχο να λειτουργήσει ως μάθημα ιστορικής μνήμης για τις νεότερες γενιές», σημείωσε ο δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, προσθέτοντας: «Η αγάπη για την πατρίδα δεν δηλώνεται ποτέ εκ του ασφαλούς. Αποδεικνύεται στα δύσκολα, στα πενιχρά, στην περίσταση που απαιτείται η προσωπική υπέρβαση. Αυτό αναγνωρίζουμε στους ήρωες στρατιώτες και αξιωματικούς της Μάχης των Γιαννιτσών η οποία  φέρει πολύσημο χαρακτήρα. Υπερβαίνει τον χαρακτήρα του στρατιωτικού γεγονότος και απαιτεί πολλαπλή ανάλυση».
Στη συνέχεια ο κ. Στάμκος, κάνοντας μια σύνδεση του ιστορικού παρελθόντος με το  παρόν τόνισε: «Κάθε φορά λοιπόν που ο φόβος καλύπτει τη σκέψη και τις επιλογές μας, η τόλμη των ελλήνων στρατιωτών γίνεται οδηγός στα σύγχρονα διλλήματα. Θα ήθελα να επισημάνω την δυσκολία του να διατηρήσουμε την ιστορία μας ζωντανή. Ο χρόνος που περνά γίνεται εχθρός της Μνήμης. Λησμονούμε και -δυστυχώς- λησμονούμε τα σημαντικά. Και σ΄ αυτή την δυσμένεια η σύγχρονη πολιτιστική διαχείριση μπορεί να παίξει θετικότατο ρόλο αναζητώντας την δημιουργική σχέση με το ιστορικό παρελθόν, αυτή που ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται αφού παρατηρεί τα εκθέματα της παρούσας έκθεσης».
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Πέλλας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Υ.ΜΑ-Θ. κ. Θόδωρο Καράογλου για την συνεργασία που είχαν προκειμένου να διοργανωθούν οι εκθέσεις.
Ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης
Ο Υ.ΜΑ-Θ κ. Καράογλου, στον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε με την σειρά του τον δήμαρχο Πέλλας, τους υπαλλήλους της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π.  και όλους όσοι συνέβαλλαν στην διοργάνωση των εκθέσεων. Αναφερόμενος στο ιστορικό αλλά και στα μηνύματα της Μάχης των Γιαννιτσών τόνισε ότι «ο γενναίος εθνικός στρατός στα Γιαννιτσά, με σύνθημα ΄΄πάντοτε εμπρός΄΄  απέδειξε ότι οι έλληνες μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο».  Σε ότι αφορά στο σύγχρονο μήνυμα των Βαλκανικών Πολέμων ο κ. Καράογλου υπογράμμισε: «Εκατό χρόνια μετά οι Βαλκανικοί Πόλεμοι στέλνουν χρήσιμα μηνύματα και διδάγματα για όλους. Διδάγματα αφοσίωσης στο εθνικό συμφέρον και ενότητας σε κοινούς αγώνες, αλλά και ενότητας στα δύσκολα. Ενωμένοι οι Έλληνες κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε θαύματα. Η αγάπη για την πατρίδα ενώνει το λαό και δεν τον διχάζει. Η ομοψυχία και η φιλοπατρία μπορούν να εμπνεύσουν και να δώσουν όραμα και ελπίδα στον ελληνικό λαό, όπως συνέβη εκείνες τις ευλογημένες μέρες του 1912, όταν από το ΄΄εγώ΄΄ κατορθώσαμε να περάσουμε στο ΄΄εμείς΄΄. Οι Έλληνες είμαστε ένας περήφανος λαός με πολιτισμό και αξιοπρέπεια, έχει περάσει κακουχίες, ξέρει να μάχεται, ξέρει να ανατρέπει καταστάσεις και στο τέλος κατορθώνουμε να κερδίζουμε. Αυτό θέλουμε να υπενθυμίσουμε με τις δύο περιοδικές κινητές εκθέσεις που εγκαινιάζουμε απόψε στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών.
Ακολούθησε απονομή πλακέτας από τον ΥΜΑ-Θ στον δήμαρχο Πέλλας και ξενάγηση στις εκθέσεις από τον επιστημονικό υπεύθυνό τους κ. Νικόλαο Νικόλτσιο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ κ. Ηλιάνα Λαγομάτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θόδωρος Θεοδωρίδης, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Μαρία Ζωγράφου Τσιαντάκη, ο π. Ιωάννης Σπυρίδης, εκπρόσωποι στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών κ.α.
Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν έως στις 17 Μαϊου 2013 και θα είναι ανοιχτές  για το κοινό. Ώρες λειτουργίας: 18.00 έως 21.00.
Από την Μ. Τετάρτη έως τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα η έκθεση δεν θα λειτουργήσει.
Για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλ. 2382084381.

Από το Γραφείο Τύπου

πηγή:http://www.karatzova.com

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ




 





Το Σάββατο του Λαζάρου, οι γυναίκες, τα παλιά χρόνια, ζύμωναν το πρωί ειδικά ψωμάκια, τους “λαζάρηδες” ή και “λαζαράκια”. Στα “λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσα “λαζαράκια” έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα.
Στην ουσία, τα λαζαράκια είναι σταφιδοφωμάκια.
Μέσα στην ζύμη συνήθιζαν να βάζουνε μέλι ή καρύδια ή σταφίδες ή ότι άλλο έβγαζε ο κάθε τόπος.
Σε ανάμνηση λοιπόν της Ανάστασης του Λαζάρου οι νοικοκυρές το Λαζαροσάββατο δηλαδή το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα φτιάχνουν τα λαζαράκια,

Μια παραλλαγή του εθίμου αυτού στην Κω, θέλει τις αρραβωνιασμένες κοπέλες  να φτιάχνουν λαζαράκια, σε πιο μεγάλο όμως μέγεθος, να τα γεμίζουν με ξηρούς καρπούς και φρούτα και να τα στέλνουν στους μελλοντικούς τους συζύγους.
Ας τα φτιάξουμε φέτος μαζί με τα παιδιά μας, για να μην ξεχνιούνται τα έθιμα της πατρίδας μας.

Υλικά :

1 κιλό αλεύρι σταρένιο
1φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
½  φλιτζάνι  του τσαγιού καλαμποκέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο ή μαστίχα Χίου
μαγιά μπύρας
λίγα μοσχοκάρφια και λίγο σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Διαλύουμε τη μαγιά με ένα φλιτζάνι  χλιαρό νερό μέσα στη λεκάνη του ζυμώματος και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το γλυκάνισο ή τη μαστίχα και ένα ακόμη φλιτζάνι χλιαρό νερό. Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε σε μέτρια ζύμη. Αδειάζουμε το ζυμάρι στον αλευρωμένο πάγκο της κουζίνας και ξαναζυμώνουμε με δύναμη. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε κομμάτια τα οποία τα πλάθουμε σε ανθρωπάκια τοποθετώντας  τα μοσχοκάρφια για μάτια, μύτη κτλ. Με λίγο λάδι αλείφουμε τις λαμαρίνες, τοποθετούμε μεσα τα λαζαράκια τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και  τα σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά.




Η συνταγή είναι από το βιβλίο : ΩΣ ΓΛΥΚΕΑ ΤΩ ΛΑΡΥΓΓΙ ΜΟΥ Μοναστηριακή ζαχαροπλαστική (και όχι μόνον !)

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κόψουμε το κάπνισμα;



Οι γιατροί όταν θέλουν να πείσουν κάποιον καπνιστή να κόψει το κάπνισμα του λένε πως κάθε τσιγάρο που καπνίζει, του κόβει 10 λεπτά από τη ζωή....
Είναι ένα επιχείρημα το οποίο εκείνη τη στιγμή ο θεριακλής καπνιστής δεν το καταλαβαίνει και δεν του δίνει σημασία, αλλά ισχύει πέρα για πέρα. Γνωρίζετε τι συμβαίνει μέσα στον οργανισμό μας, όταν αποφασίσουμε μια “Δευτέρα, να κόψουμε το κάπνισμα”; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί και ξανασκεφτείτε να ανάψετε το επόμενο τσιγαράκι. Σίγουρα δεν θα το ευχαριστηθείτε.

Όταν λοιπόν είμαστε ψυχολογικά έτοιμοι και κάνουμε το μεγάλο βήμα, λέγοντας “δεν θα ξανακαπνίσω”, τότε στην κυριολεξία ο οργανισμός μας ξαναγεννιέται από τα δηλητήρια που του βάζαμε, τόσα χρόνια. Τα αποτελέσματα του να κόψει κάποιος το τσιγάρο είναι άμεσα

Χωρίς τσιγάρο λοιπόν τα πρώτα 20 λεπτά, η πίεση του αίματος αλλά και οι σφυγμοί, πέφτουν στο φυσιολογικό και το κυκλοφορικό “ανασαίνει”. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και η θερμοκρασία των άκρων μας (χέρια και πόδια) να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Μέσα στις 8 πρώτες ώρες που δεν έχουμε καπνίσει το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα μας, υποχωρεί αισθητά σε φυσιολογικά επίπεδα και ταυτόχρονα διαπιστώνεται μια αύξηση του οξυγόνου, στα επίπεδα που έχει κάποιος μη καπνιστής.
Μια ημέρα χωρίς τσιγάρο, και έχει μειωθεί στο μισό η πιθανότητα να πάθουμε καρδιακή προσβολή.
Σε 48 ώρες νιώθουμε την όσφρηση και τη γεύση μας διαφορετική. Αντιλαμβανόμαστε πιο έντονα αλλά και πιο φυσιολογικά τις μυρωδιές και τις γεύσεις. Απολαμβάνουμε το φαγητό και το ποτό σαν να τα έχουμε δοκιμάσει για πρώτη φορά. Είναι εντελώς διαφορετικά. Ακόμη και το επιχείρημα των θεριακλήδων ότι “ένα τσιγαράκι μαζί με τον καφέ είναι απόλαυση”, καταρρίπτεται αφού χωρίς τσιγάρο βιώνουμε στο έπακρο την υπέροχη μυρωδιά του.

Αν συνεχίσουμε χωρίς να ανάψουμε τσιγάρο για 72 ώρες, τότε θα νιώσουμε πως αναπνέουμε διαφορετικά. Θα ρουφάμε κυριολεκτικά τον αέρα. Η αναπνοή λειτουργεί ομαλά, ενώ παρατηρείται αύξηση της χωρητικότητας των πνευμόνων μας.
15 ημέρες μέχρι 2 μήνες χωρίς τσιγάρο, σταματάμε να λαχανιάζουμε με το παραμικρό, περπατάμε πιο εύκολα και δεν κουραζόμαστε. Μέσα σε 3 μήνες η χωρητικότητα στα πνευμόνια μας τα οποία σιγά σιγά “καθαρίζουν”, έχει αυξηθεί κατά 30%.
Στους 9 μήνες, πριν καν δηλαδή συμπληρώσουμε χρόνο, οι πνεύμονες αναπλάθονται, για την ακρίβεια το ενδοθήλιο των βρόγχων. Επίσης έχει υποχωρήσει, σχεδόν έχει εξαφανιστεί, ο περίφημος “τσιγαρόβηχας”.
Εάν καταφέρουμε να μην καπνίσουμε για 5 χρόνια, τότε έχουμε ανεβάσει τις πιθανότητες μας να μην προσβληθούμε από καρκίνο του πνεύμονα. Συγκεκριμένα, κάποιος που έχει κόψει το τσιγάρο για 5 χρόνια, έχει μειώσει τις πιθανότητες από το 132 στο 72, ανά 100.000 καπνιστές.
Στα 10 χρόνια πια, είμαστε σχεδόν καθαροί. Οι προκαρκινικές κυψέλες έχουν εξαφανιστεί και οι πιθανότητες για καρκίνο του φάρυγγα, του στόματος και του οισοφάγου, σχεδόν έχουν εκμηδενιστεί.

Σκεφτείτε καλύτερα εάν θα συνεχίσετε να καπνίζετε. 
Η ζωή είναι υπέροχη δίχως τσιγάρο...

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ!!! Δες τι παθαίνεις αν πίνεις πολλά αναψυκτικά!



Για κάθε 340ml ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 22%...

Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων αναψυκτικών με ζάχαρη κάθε μέρα αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη στο μέλλον, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Κάθε αναψυκτικό παραπάνω που πίνει κάποιος μέσα στην ημέρα, αυξάνει ανάλογα ο σχετικός κίνδυνος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Ντόρα Ρομαγκουέρα του Imperial College του Λονδίνου, μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 350.000 ατόμων σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

Η μελέτη έδειξε ότι για κάθε έξτρα 340 ml καθημερινής κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη (δηλαδή περίπου όσο ένα αναψυκτικό), ο κίνδυνος για διαβήτη αυξάνεται κατά 22% σε σχέση με όσους πίνουν μόνο ένα αναψυκτικό το μήνα ή λιγότερο. Η κατανάλωση φρουτοχυμών δεν φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.

«Με δεδομένη την αύξηση της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη στην Ευρώπη, θα πρέπει να δοθούν στον πληθυσμό σαφή μηνύματα για τις ανθυγιεινές συνέπειες αυτών των ποτών», δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας.

Η ευρωπαϊκή μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει παρόμοια ευρήματα από προηγούμενες έρευνες στις ΗΠΑ, που έχουν συμπεράνει ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη συνδέονται με αύξηση του σωματικού βάρους και με καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2. Η συγκεκριμένη χρόνια πάθηση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πλήττει πάνω από 310 εκατ. άτομα παγκοσμίως.

«Το συμπέρασμα είναι ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη δεν κάνουν καλό. Δεν έχουν θρεπτική αξία και, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η καθημερινή κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Πάτρικ Γουλφ από το University College του Λονδίνου.

«Από μόνα τους, τα αναψυκτικά με ζάχαρη αποτελούν μόνο ένα μέρος της όλης εικόνας, έναν μόνο από τους δυνητικούς παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2. Από τη στιγμή όμως που κανείς μπορεί εύκολα να εξαλείψει αυτόν τον παράγοντα, προτιμώντας αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή, ακόμα καλύτερα, βγάζοντάς τα τελείως από τη διατροφή του, έχει πράγματι νόημα να το κάνει», πρόσθεσε.

Από την άλλη, ο δρ Μάθιους Χομπς, επικεφαλής ερευνών της βρετανικής οργάνωσης για το διαβήτη Diabetes UK, σχολιάζοντας τη νέα έρευνα, ανέφερε πως αν και ο αυξημένος κίνδυνος λόγω των αναψυκτικών δεν φαίνεται να προκαλείται μόνο επειδή αυτά έχουν περισσότερες θερμίδες και άρα αυξάνουν το σωματικό βάρος, «δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόδειξη πως τα αναψυκτικά με ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 για κάποιον άλλο λόγο πέρα από την αύξηση του βάρους που επιφέρουν».
πηγή: http://planet-greece.blogspot.com

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ Μ.ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ


ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΪΩΝ
Ακολουθία Νυμφίου
7.30 μ.μ.
Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ
Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία
Ακολουθία Νυμφίου
7.30 π.μ.
7.30 μ.μ.
Μ. ΤΡΙΤΗ
Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία
Ακολουθία Νυμφίου
7.30 π.μ.
7.30 μ.μ.
Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ
Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία
Ευχέλαιο
Ακολουθία Νιπτήρος
7.30 π.μ.
5.00 μ.μ.
7.30 μ.μ.
Μ. ΠΕΜΠΤΗ
Εσπερινός καί Θ. Λειτουργία
Ακολουθία Παθών (12 Ευαγγέλια)
7.30 π.μ.
7.00 μ.μ.
Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Μεγάλες Ώρες καί Αποκαθήλωσις
Ακολουθία Επιταφίου
Περιφορά Επιταφίου
8.00 π.μ.
7.30 μ.μ.
9.30 μ.μ.
Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ
Εσπερινός καί Θ. Λειτουργία
Ακολουθία Αγ. Φωτός
7.30 π.μ.
11.00 μ.μ.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ
Ανάστασις
Όρθρος καί Θ. Λειτουργία Αναστάσεως
Εσπερινός της Αγάπης
πηγή: http://istographos.blogspot.gr
12.00 π.μ.
12.30 π.μ.
11.00 π.μ.

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ε.Π.Κ.Κρήτης: " ΤΙ προσέχουμε στις πασχαλινές μας αγορές "

H Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ενόψει των ημερών του Πάσχα, στέκεται δίπλα στον καταναλωτή, δίνει της συμβουλές της , εφιστά την προσοχή του, προκειμένου ο...
καταναλωτής να αγοράσει ασφαλή, ποιοτικά προϊόντα, τοπικά προιόντα, Ελληνικά προιόντα, αλλά και να τον προφυλάξει από πρακτικές αισχροκέρδειας, παραπλάνησης και ακρίβειας.

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

1)Έρευνα Αγοράς τώρα.
2)Αγοράζουμε εγχώρια προϊόντα.
3)Προτιμούμε τις επιχειρήσεις Ελληνικών συμφερόντων.

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΜΑΣ ΑΓΟΡΕΣ

Για την αγορά κρεάτων

1.- Εάν προτιμήσουμε να αγοράσουμε αμνοερίφια ,θα πρέπει να προσέξουμε εάν είναι εγχώριας παραγωγής ή Χώρας Ε.Ε, θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας η οποία να έχει χρώμα «τυρκουάζ» (λαμπρό κυανό), το σχήμα της να είναι ωοειδές ή στρογγυλό. να φέρουν τη σφραγίδα της κατηγορίας του σφάγιου (αμνός ή ερίφιον) καθώς και τη σφραγίδα προέλευσης, δηλαδή στη προκειμένη περίπτωση «ΕΛΛΑΣ» σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου.

2.- Εάν προτιμήσουμε να αγοράσουμε αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, θα πρέπει να προσέξουμε να φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» (δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας -ωοειδής ή στρογγυλή- και τη σφραγίδα προέλευσης της τρίτης χώρας, σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου).

3.-Τα σπλάγχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστες.Τα «έντερα» δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν τόσο μεταβολή του χρωματισμού τους, αλλά ούτε και να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα

Τα παραπάνω αναφερόμενα παραπροϊόντα , κυκλοφορούν στην αγορά και σε κατεψυγμένη μορφή,(όπως κατεψυγμένη συκωταριά, εντέρα κ.λ.π.) εδώ προσέχουμε την ημερομηνία.κατάψυξης και λήξης του προϊόντος

4.-Αγοράζουμε από καταστήματα που μας διασφαλίζουν την ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής των κρεάτων που προτιθέμεθα να αγοράσουμε, δεν αγοράζουμε σφάγια από πλανόδιους, ούτε από κάποιους παραγωγούς που δεν γνωρίζουμε που τα σφάγια σφάχτηκαν.

Για τα γαλακτοκομικά

1.- Προσέχουμε όταν αγοράζουμε τυριά, που να έχουν το σήμα καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα) ,με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης πάνω στη συσκευασία εκτός των άλλων στοιχείων (π.χ. συστατικά) θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης τους.

2.-Δεν αγοράζουμε τυριά από παραγωγούς που τα παράγουν στο σπίτι τους, γιατί δεν γνωρίζουμε εάν τηρήθηκαν οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους.Δεν αγοράζουμε τυροκομικά προϊόντα από πλανόδιους, ούτε από υπαίθριους πωλητές που τα έχουν εκτεθειμένα εκτός ψυκτικού θαλάμου (ψυγείο) στον ήλιο και στην σκόνη.

Για τα αβγά

Στα εμπορικά καταστήματα, τα αυγά υποχρεωτικά διατίθενται συσκευασμένα.Επί της συσκευασίας θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας και βάρους τους και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).

Όλα τα αβγά θα πρέπει να φέρουν στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού και τα αρχικά της χώρας προέλευσης που για τη χώρα μας είναι το GR.

Για τα Σοκολατοειδή Τρόφιμα

΄Όλα τα σοκολατένια των ημερών, κυρίως κατασκευές από αυγά, ζωάκια κ.λ.π, που προσφέρονται κυρίως στα παιδιά, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή , στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης π.χ(σοκολάτα γάλακτος, υγείας κ.λπ.) και στην ημερομηνία ανάλωσης.Κατά τα λοιπά ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς τη συντήρηση, και εδώ οι αγορές μας θα πρέπει να γίνονται από σταθερά και επώνυμα καταστήματα πώλησης τροφίμων.

-Για τις Λαμπάδες

Την Πασχαλινή λαμπάδα για το παιδί σου, για το βαφτιστήρι σου, για τα μέλη της οικογένειας σου, προσπαθησε να την φτιάξεις μόνος σου, και το αίσθημα της δημιουργίας θα ικανοποιήσεις αλλά και θα σου στοιχίσει λιγότερο.

-Λαχανικά

Πρέπον είναι , να επισκεφθούμε την Λαική Αγορά ,που λειτουργεί στην πόλη μας και φρέσκα προϊόντα θα αγοράσουμε και χαμηλότερες τιμές θα πετύχουμε , αλλά και το βασικότερο θα προσφέρουμε Οικονομική ανάσα στους παραγωγούς μας, οι οποίοι περνούν την βαθύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

-Δώρα

Για τα βαφτιστήρια μας, που κατ έθιμον τις ημέρες του Πάσχα ψωνίζουμε, (παπούτσια ,ρούχα, λαμπάδες) καλούμε τους καταναλωτές να προτιμήσουν να ψωνίσουν "Ελληνικά" δηλ.Ελληνικής παραγωγής, Ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Τέλος, για διευκόλυνση των καταναλωτών, μέλη της Ε.Π.Κ. Κρήτης θα βρίσκονται τις ημέρες της Μεγαλοβδομαδας σε παραγωγικά κέντρα οπωρολαχανικών, τυροκομικών προϊόντων , στα πολυκαταστήματα, στην αγορά, μη δυστάσετε να απευθυνθείτε και να ζητήσετε, ενημέρωση και συνδρομή. Για καταγγελίες και παράπονα στο Γραφείο Προστασίας του Καταναλωτή της Ε.Π.Κ. Κρήτης και στα τηλέφωνα 282109266 και 2821092306

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

Το Σωματείο εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Γιαννιτσών αντιτίθεται στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές


Το Σωματείο εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Γιαννιτσών με ανακοίνωσή του επισημαίνει τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει το μέτρο της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις σε αντίθεση με τις αλυσίδες πολυκαταστημάτων που μπορούν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της 7ημερης λειτουργίας. Σίγουρα σε μια περίοδο όπου η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει συρρικνωθεί σε υπέρτατο βαθμό, μόνον ο υπουργός και η κυβέρνηση βλέπουν ως λύση στα προβλήματα της αγοράς, τη λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου αναφέρει τα εξής:... Το Υπουργείο Ανάπτυξης παρά τις αντιδράσεις εμπόρων, εμποροϋπαλλήλων και καταναλωτών εμμένει, σύμφωνα με την ειδησεογραφία, στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Το μέτρο είναι λάθος, διότι: Ζημιώνει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μη μπορώντας να ανταποκριθούν στο κόστος της κυριακάτικης λειτουργίας τους θα οδηγηθούν γρηγορότερα στο κλείσιμο. Ζημιώνει τους εργαζόμενους των καταστημάτων, των οποίων διαλύει την οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή, ενώ θεωρείται βέβαιη και η καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Ζημιώνει τους καταναλωτές, αφού το αυξημένο λειτουργικό κόστος των Κυριακών θα μετακυλύετε στις τιμές πώλησης των προϊόντων και υπηρεσιών. Εν τέλει, ωφελεί αποκλειστικά και μόνο τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, τους μεγαλέμπορους και τα εμπορικά κέντρα, οι οποίοι αντέχουν το αυξημένο οικονομικό κόστος της λειτουργίας τους τις Κυριακές. Ακόμα και εάν τα καταστήματα είναι ανοικτά 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, οι καταναλωτές δεν έχουμε χρήμα, όχι χρόνο! 
πηγή: http://loudias.blogspot.gr/

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

46 χρόνια μετά...

Γράφει ο Ιωαννης Τσαγγαρας, πολιτικος και οικονομικος αναλυτης
21η Απριλιου 1967-21η Απριλιου 2013.......περασαν ηδη 46 χρονια απο τοτε.
Θα προσπαθησω να προσεγγισω την επετειο αυτου του γεγονοτος απο δυο πλευρες.μια απο τοτε, μεσα απο τα παιδικα μου ματια ...
και μια με οσα βιωνω τωρα σαν οικογενειαρχης και εργαζομενος.

Δυο γενιες εχουν περασει απο τοτε.δυο γενιες που εχουν διαφορετικες προσλαμβανουσες αποψεις,αναλογα με το περιβαλλον που μεγαλωσαν.

21η απριλιου 1967 παιδι τοτε εγω, στις αρχες του δημοτικου σχολειου, και σε μια οικογενεια
που δεν συζητουσαν ποτε πολιτικα θεματα,τουλαχιστον μπροστα στα παιδια.
ενα ευτυχισμενο παιδι γιατι καθε λιγο και λιγακι οι δασκαλοι μας απεργουσαν,
συλλαλητηρια στο κεντρο της Αθηνας,οπου ηταν και το πατρικο μου,και εμεις
ολο χαρα να βλεπουμε την τοτε δοκιμαστικη τηλεοραση των ενοπλων δυναμεων
ενω η μητερα να κοιτα απο το παραθυρο τις συμπλοκες διαδηλωτων και των
αστυνομικων.

20η απριλιου 1967. Πλησιαζε η Κυριακη, πηγαιναμε σχολειο το Σαββατο τοτε, και ειμαστε
ολο χαρα γιατι ο πατερας, μας ειχε υποσχεθει μια εκδρομη στην....Βαρυμπομπη.

Πεσαμε να κοιμηθουμε νωρις μετα εναν ομηρικο καυγα με τον αδελφο μου.
Ξημερωματα πεταχτηκαμε επανω απο δυνατους θορυβους.τρεξαμε στο δωματιο των γονιων.
Η μητερα μας αγκαλιασε και μας ειπε οτι τον πατερα τον ειχανε καλεσει στην υπηρεσια του.
Την ρωτησαμε τι εγινε.....μας ειπε οτι εγινε στρατιωτικο κινημα....δικτατορια.εμεις βεβαια
δεν καταλαβαμε και πολλα.απλα τρομαγμενα ακουγαμε να κροταλιζουν τα πολυβολα των
αρματων που περνουσαν με ιλιγγιωδη ταχυτητα μπροστα απο το σπιτι μας.ανοιξε η μητερα
το ραδιοφωνο. Έπαιζε εμβατηρια και θουριους.και δημοτικα τραγουδια.καποιος κυριος ελεγε
διαφορα αλλα δεν καταλαβαιναμε τι ελεγε.κατι για αναστολες νομων και αλλα τετοια.
την αλλη ημερα στην τηλεοραση ειδαμε τρεις με στολες.η μητερα,μας εδειξε τον μεσαιο και μας ειπε.αυτος λεγεται γεωργιος παπαδοπουλος και ειναι ο νεος πρωθυπουργος της χωρας.

Εμας μας φανηκε παραξενο και βαλαμε τα γελια. ενας επταετης κυκλος μαυρης δικτατοριας αρχιζε.μιας δικτατοριας που κατεληξε στο ματωμενο μονοπατι του κυπριακου δραματος.

Τα χρονια περασαν και ηλθε το 1974 μαζι με την δημοκρατια.εφηβοι πλεον,φωναζαμε για την δημοκρατια, αλλα και με μια πικρα για το λαβωμενο νησι της κυπρου.ηλθαν εκλογες,εορτασμοι
της επετειου της εξεγερσης του πολυτεχνειου,πορειες.μετα ο καθενας μας,τραβηξε τον δρομο
του. Σπουδες,εργασια,οικογενεια,φιλιες.υπεροχα προτυπα αστων οικογενειαρχων.

21η απριλιου 2013.
Καθομαι και σκεφτομαι τι πετυχα στην ζωη μεσα σε αυτα τα 46 χρονια.σπουδασες φιλαρακο
μου. Ησουνα και απο τους τυχερους που η ζωη σε ευνοησε να ζησεις στην μεγαλη υπερατλαντικη
χωρα.να δουλεψεις και να διακριθεις.μονος στην συγχρονη βαβυλωνα της νεας υορκης.να γυρισεις
στην πατριδα,και να αντικρισεις τα θολωμενα απο καποιο δακρυ ματια των αγαπημενων σου για
οσα πετυχες.και συναμα,αγαπημενα χερια να σε αγγιζουν με στοργη για τις νικες σου σε μια ξενη
και δυσκολη πατριδα.

Εδω φιλαρακο,νομιζω οτι ηρθε η ωρα να πεις για την οικογενεια σου και για την αγωνια μεχρι
να ακουσεις το πρωτο κλαμα του λεβεντη σου.μην ξεχασεις ομως και την εργασια σου εδω.πετυχες φιλαρακο,αν και υπηρξαν δυσκολες στιγμες.

Και ξαφνικα,εκει που ολα πηγαιναν θαυμασια,σαν απο ραβδακι μαγισσας,αρχισαμε σαν χωρα
να κατρακυλαμε. Ανθρωποι χωρις ρευμα,χωρις φαγητο,ελαχιστα χρηματα.θλιβερες στιγμες.
και καποιος πολιτικος να λεει οτι μαζι τα φαγαμε.ποτε? Που? Πως? Δεν το καταλαβα ποτε.
Καποιοι αλλοι ειπαν πως οι φυλακες της πατριδας μας,τα στελεχη των ενοπλων δυναμεων,
ειναι αντιπαραγωγικοι.ελεος θεε μου...
Ανθρωποι σε μελαγχολια,ανθρωποι που αυτοκτονουν γιατι εχουν χρεη και υποχρεωσεις που
δεν μπορουν να αντεπεξελθουν.και στις τηλεορασεις,ροδαλοχρωμοι τραπεζιτες να μιλουν
για αναχρηματοδοτησεις και συμπτυξεις τραπεζων.

Τωρα τι να πω? Τοτε ειχαμε μια δικτατορια των αρματων. Μηπως σημερα εχουμε μια δικτατορια
των τραπεζων?
Τωρα που εμαθα ιστορια,αναρωτιεμαι για το ποιοι ειναι οι ηθικοι αυτουργοι του ασπιδα,του ιδεα,
των θυματων του πολυτεχνειου,των ηρωων της κυπρου που επεσαν υπερ πατριδος και πιστεως,
των ανθρωπων που αυτοκτονουν σημερα,που δεν εχουν σπιτι,που τρωνε στα συσσιτια???
Και επισης ποτε κανεις δεν μου ειπε γιατι ενω οι χουντικοι δικαστηκαν,ο φακελλος της Κυπρου
ποτε δεν ανοιξε.

46 χρονια μετα,δεν ξεχνω ουτε τον Ομπροπουλο, ουτε τον Μουστακλη, ουτε τον Ανδρεα Λεντακη,
ουτε τον Παναγουλη. Δεν ξεχνω ομως και σημερα τους συνανθρωπους μου που υποφερουν και
κανεις δεν τους δινει μια απαντηση στο τεραστιο γιατι ,καταντησαμε ετσι.ποιος φταιει? Ποιοι
θα πληρωσουν και ποτε?

Σημερα δεν θα δω καθολου τηλεοραση.τα ιδια λογια,απο τα ιδια προσωπα ,και με το ιδιο
περιεχομενο.σας το συνιστω. Ομως να εχετε πιστη στον θεο,τα ιδανικα της ελλαδος,και στην ηθικη
οικογενειας και κοινωνιας.ολα θα τα ξεπερασουμε.

Και οποιος θελει ας σιγοψιθυρισει "η Ελλαδα ποτε δεν πεθαινει,δεν την σκιαζει φοβερα καμμια"
ενω θα συλλογαται ελευθερα.καλη Κυριακη.

Βρές λίγο χρόνο...

Μη λες στο Θεό πόσο μεγάλη είναι η καταιγίδα που περνάς...
αλλά πες στην καταιγίδα πόσο μεγάλος είναι ο Θεός που 
πιστεύεις....
 
Μη λες στο Θεό πόσο μεγάλη είναι η καταιγίδα που περνάς...
αλλά πες στην καταιγίδα πόσο μεγάλος είναι ο Θεός που
πιστεύεις....

Λίγα μας χρειάζονται...

Ένα σπίτι για να γεννηθείς
ένα δέντρο για ν’ ανασάνεις
ένας στίχος για να κρυφτείς
ένας κόσμος για να πεθάνεις....
Λειβαδίτης
 
Ένα σπίτι για να γεννηθείς
ένα δέντρο για ν’ ανασάνεις
ένας στίχος για να κρυφτείς
ένας κόσμος για να πεθάνεις....

Λειβαδίτης

Επίσκεψη 35 Τούρκων Τουριστικών Πρακτόρων & Δημοσιογράφων στο Δήμο Πέλλας (φώτο)


Το Δήμο Πέλλας επισκέφθηκαν την Πέμπτη 18/04/2013 τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι από την Τουρκία ,στο πλαίσιο τετραήμερης περιήγησης τους στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Διδυμότειχου, Πέλλας, Καστοριάς, Ιωαννίνων και Κόνιτσας, που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.
     Τους επισκέπτες υποδέχθηκε στο Μουσείο της Πέλλας ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος συνοδευόμενος από Αντιδημάρχους και συνεργάτες του...
Μετά την ξενάγηση τους στο χώρο του Μουσείου, ακολούθησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο Πέλλας, γεύμα και κατόπιν ξενάγηση στην πόλη και στα Οθωμανικά Μνημεία των Γιαννιτσών.
Συνάντηση με την αντιπροσωπεία  είχε επίσης και ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θ. Καράογλου, ο οποίος έφθασε στα Γιαννιτσά και  παρέθεσε δείπνο προς τιμήν τους.
   Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος τόνισε την προσπάθεια αναστήλωσης και ανάδειξης των Οθωμανικών Μνημείων της περιοχής καθώς και τις περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού. Ενημέρωσε τους επισκέπτες για το πλήθος των Ιστορικών  Μνημείων της περιοχής και για τις προσπάθειες που κάνει η Δημοτική Αρχή για την τουριστική προβολή τους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι ”Ο Δήμος Πέλλας λόγω των σημαντικότατων Ιστορικών του Μνημείων θα έπρεπε να αποτελεί κύριο τουριστικό προορισμό. Η Δημοτική  Αρχή μέσα από συντονισμένες προτάσεις και ενέργειες, στοχεύει σταθερά και συντονισμένα στην ενίσχυση του τουρισμού, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να επιτευχθούν τουριστικές συνεργασίες που θα ωφελήσουν τον τόπο και τους δημότες μας” .
    Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι Τουριστικοί Πράκτορες αφού ευχαρίστησαν για την φιλοξενία, εξέφρασαν το θαυμασμό και το ενδιαφέρον τους για τα μνημεία της περιοχής και δεσμεύθηκαν ότι στο εξής τα Γιαννιτσά θα προτάσσονται στους τουριστικούς προορισμούς της γείτονος χώρας.
  Η αποστολή διανυκτέρευσε σε ξενοδοχεία των Γιαννιτσών και αναχώρησε την Παρασκευή για τον επόμενο προορισμό.
πηγή: http://pelladothe.blogspot.gr


Συγκέντρωση τροφίμων από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Πέλλας


Στο δήμο Πέλλας για δύο ημέρες θα συγκεντρώνουν τρόφιμα στο ισόγειο του δημαρχείου στα Γιαννιτσά 
Ο δήμος Πέλλας, συμμετέχοντας στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Πέλλας, διοργανώνει συγκέντρωση τροφίμων την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Απριλίου. Η δράση θα πραγματοποιηθεί παράλληλα στους τέσσερις δήμους του Νομού δίνοντας την ευκαιρία στους συμπολίτες μας να προσφέρουν τρόφιμα, τα οποία θα διατεθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Ο χώρος της συγκέντρωσης τροφίμων είναι στο ισόγειο του δημαρχείου κατά τις ώρες 18:00 - 20:00 την Παρασκευή 26 Απριλίου και 9:00 - 14:00 το Σάββατο 27 Απριλίου 2013.
πηγή: http://loudias.blogspot.gr

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Γιαννιτσά: Συνελήφθη... ρευματοκλοπέας αγρότης

  
alt Ένας 40χρονος αγρότης συνελήφθη σήμερα (18/4) πρωινές ώρες στα Γιαννιτσά-Πέλλας, για κλοπή ρεύματος.
Ειδικότερα  όπως διαπιστώθηκε από αρμόδιο υπάλληλο της εταιρείας Διαχείρησης Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΗΕ), στο αγρόκτημά του σε αγροτική περιοχή των Γιαννιτσών... πείραξε το μετρητή ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται η πραγματική κατανάλωση του ρεύματος, ζημιώνοντας με τον τρόπο αυτό την εταιρεία. Ο ρευματοκλοπέας αγρότης οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη.
πηγή:http://www.karatzova.com

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Διακρίσεις των Γιαννιτσιωτών σκακιστών στο ατομικό πρωτάθλημα Κεντροδυτικής Μακεδονίας

  
altΤο Ατομικό Πρωτάθλημα Κεντροδυτικής Μακεδονίας 2013, διεξήχθη στην πόλη της Πτολεμαϊδας από τις 12 μέχρι τις 15 Απριλίου 2013. Στην κατηγορία των αγοριών κάτω των 20 , πρωταθλητής βγήκε ο Δημήτρης Γκουδέρης. Στην κατηγορία των αγοριών κάτω των 12 τριταθλητής αναδείχθηκε ο Βαγγέλης Τοψής. Στην κατηγορία των γυναικών δευτεραθλήτρια αναδειχθηκε η Άννα Χαρπίδου, ενώ στην κατηγορία των νεάνιδων δευτεραθλήτρια η Αφροδίτη Βακιρτζή.

Για την πόλη μας επισης αγωνίστηκαν οι: Κωνσταντίνος Ανδρονίκου (5ος στα αγόρια κάτω των 12) ο Νικόλαος Πατσαβούδης και ο Παρασίδης Γεώργιος.
πηγή: http://www.karatzova.com

Κινητοποίηση στα Γιαννιτσά


Το Σάββατο 13 Απριλίου δυνάμεις της Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής ΠΑράταξης (Α.Σ.ΠΑ.) Ιδ. Υπαλλήλων-Εμποροϋπαλλήλων του κλαδικού σωματείου Γιαννιτσών, μαζί με δυνάμεις του ΠΑΜΕ, προχώρησαν σε μαζική εξόρμηση στο κεντρικό κατάστημα της Carrefour ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ στα Γιαννιτσά, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους του καταστήματος και τους πελάτες με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την συρρίκνωση της εταιρείας.
Η Ελληνική εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ την ίδια στιγμή που κλείνει καταστήματα στη χώρα μας, μειώνει μισθούς και απολύει εργαζόμενους, εξαγοράζει τη μεγαλύτερη αλυσίδα super market στην Αλβανία. Αυτός είναι ο δρόμος ανάπτυξης που ευαγγελίζονται για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, φορτώνοντας τις συνέπειες της κρίσης στις δικές μας πλάτες, οδηγώντας εργαζόμενους στην ανεργία και την εξαθλίωση. Όταν κλιμάκιο της Α.Σ.ΠΑ., με επικεφαλής την αντιπρόεδρο και το μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών (ΕΚΓ), εκλεγμένοι με το ΠΑΜΕ, επιχείρησαν να εισέλθουν στο κατάστημα να δώσουν την ανακοίνωση και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, ήρθαν αντιμέτωποι με τον προϊστάμενο του καταστήματος, στέλεχος της εταιρείας, αλλά και την ίδια την πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων του καταστήματος η οποία μάλιστα είναι και μέλος του ΔΣ του ΕΚΓ με την παράταξη της πλειοψηφίας. Ενώ θα περίμενε κανείς η πρόεδρος του σωματείου και μέλος του ΔΣ του ΕΚΓ να διευκολύνει την ενημέρωση των εργαζομένων, τους οποίους “υποτίθεται” ότι εκπροσωπεί, εκείνη χέρι-χέρι με το στέλεχος της εταιρείας, μακρύ χέρι της εργοδοσίας, μπήκαν μπροστά, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μείνουν ανενημέρωτοι από το ΠΑΜΕ και την ΑΣΠΑ. Να λοιπόν γιατί το ΠΑΜΕ και η ΑΣΠΑ δεν μπορούν να έχουν κοινή δράση με αυτού του τύπου τους συνδικαλιστές. Να λοιπόν γιατί καλούμε τους εργαζόμενους σε ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στην εργοδοσία και τα συνδικαλιστικά τους τσιράκια. Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να δώσουν απάντηση και με τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μάη του ΠΑΜΕ στην Πλατεία ΕΠΟΝ.
πηγή: http://dhmoths.blogspot.gr