"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Η διατροφή στη σχολική ηλικία


Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας λόγω της υψηλής σωματικής και πνευματικής δραστηριότητας, αλλά και της συνεχούς ανάπτυξής, έχουν και υψηλές διατροφικές απαιτήσεις.

Η άστοχη επιλογή τροφών στη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερα απαιτητικής ηλικίας, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες διατροφικές διαταραχές όπως: η κακή θρέψη, η τερηδόνα των δοντιών, η παχυσαρκία, η υπερκινητικότητα, η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου και του ιωδίου, η αναιμία και η ραχίτιδα.

Το πρωινό είναι ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας αν και οι περισσότεροι από εμάς (ενήλικες και παιδιά) συνηθίζουμε να αμελούμε.

Ειδικότερα στα παιδιά, ένα πρωινό που θα περιλαμβάνει γάλα με δημητριακά ή ψωμί με μέλι και κάποιο φρούτο, είναι απαραίτητο διότι θα τους δώσει την ενέργεια που χρειάζονται, τόσο για την σωματική όσο και για την πνευματική τους δραστηριότητα.

Το μεσημέρι και το βράδυ, η διατροφή των παιδιών πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες και να μην αποκλείονται τροφές, όπως π.χ. όσπρια ή ψάρι.

Γενικότερα, από το διατροφικό πρόγραμμα των παιδιών δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείπουν:

– Τα λαχανικά και τα φρούτα (και οι φυσικοί χυμοί), ως πηγές βιταμινών (π.χ. βιταμίνη C), αντιοξειδωτικών ουσιών και φυτικών ινών.

– Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ως πηγές ασβεστίου, φωσφόρου και άλλων μεταλλικών στοιχείων.

– Το κόκκινο κρέας και το κοτόπουλο, ως πηγές πρωτεϊνών και σιδήρου.

– Το ψάρι, ως πηγή ιωδίου και φωσφόρου

– Το ψωμί και τα όσπρια, για φυτικές ίνες και ενέργεια.

– Το ελαιόλαδο, ως βασική πηγή λίπους.

Τα παραπάνω, στο πλαίσιο ενός ημερήσιου διατροφικού προγράμματος από 3 γεύματα και ενδιάμεσα σπιτικά σνακ βοηθούν στην καλύτερη απόδοση των παιδιών στα σχολικά τους μαθήματα αλλά και στη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη.
πηγή:medicalnews.gr

Εξαφανίστε το σωματικό λίπος με… 4 κινήσεις!


Δοκιμάστε απλούς και πρακτικούς τρόπους που προτείνουν οι επιστήμονες μετά από έρευνες και… διώξτε το λίπος!
Δίαιτες, άσκηση, επεμβάσεις και άλλες μέθοδοι είναι μερικές από αυτές στις οποίες καταφεύγουν όσοι έχουν περιττά κιλά ή συσσωρευμένο λίπος σε κάποια σημεία του σώματος τους. Κάθε άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει λίπος σε διαφορετικά σημεία, κάτω από τη μέση, μέσα στην κοιλιά, στο άνω ή κάτω μέρος αλλά και γενικά να ταλαιπωρείται από επιφανειακό λίπος (βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και είναι το λίπος που χαλάει την εμφάνιση σας)

Στους άντρες κυρίως η μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους παρατηρείται στο άνω μέρος του σώματος σε αντίθεση με τις γυναίκες που εμφανίζουν στο κάτω μέρος. Στο άνω μέρος υπάρχει και το σπλαγχνικό λίπος, το οποίο παλαιότερα ήταν χρήσιμο στους άντρες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο κυνήγι του θηράματος, αφού απαιτούνταν δύναμη και ενέργεια που αποθηκευόταν σε αυτό το σημείο του σώματος. Στη σημερινή εποχή αυτό το λίπος δεν είναι χρήσιμο και καλό είναι να μειωθεί ή να καταπολεμηθεί για να αποφευχθούν κα τυχόν καρδιολογικά προβλήματα.

Ακολουθήστε λοιπόν τις 4 παρακάτω κινήσεις και…ξαλαφρώστε!

1.Δημητριακά ολικής αλέσεως: Πρωί, μεσημέρι, βράδυ

Μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν περίπου 3 φορές την ημέρα δημητριακά ολικής αλέσεως είχαν 10% λιγότερο σπλαγχνικό λίπος σε σχέση με αυτούς που δεν τα περιελάμβαναν στη διατροφή τους. Η έρευνα διεξήχθη σε άτομα με εντελώς διαφορετικές διατροφικές συνήθειες για πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.

2. Φρουκτόζη…από μακριά

Η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης έχεις ως αποτέλεσμα την συσσώρευση λίπους κυρίως γύρω από την κοιλιά. Η φρουκτόζη που υπάρχει στα φρούτα και στους φυσικούς χυμούς δεν πρέπει να αποφεύγεται στη καθημερινή σας διατροφή. Αν θέλετε να μειώσετε δραστικά το κοιλιακό λίπος μειώστε τροφές με επιπλέον φρουκτόζη ως γλυκαντικό(αναγράφεται στις ετικέτες των τροφίμων). Τέτοια προϊόντα είναι κυρίως παγωτά και μπισκότα. Η πιο συνηθισμένη εκδοχή της φρουκτόζης είναι το σιρόπι καλαμποκιού που χρησιμοποιείται σε κάποια τρόφιμα για να διατηρούνται περισσότερο αλλά και για να κρατάει την υγρασία μακριά.

3. Αεροβική άσκηση κατά του λίπους

Η άσκηση στο γυμναστήριο ή στο σπίτι με βαράκια και γενικά οι ασκήσεις που «χτίζουν» σώμα δε σημαίνει κιόλας ότι εξαφανίζουν και το λίπος. Αν κάνετε όμως αεροβική άσκηση, τότε σε 12 μήνες, σύμφωνα με έρευνες, θα έχετε ρίξει έως και 10% το σωματικό σας λίπος. Κάντε ποδήλατο, τρέξτε ή χρησιμοποιήστε κάποιο όργανο αεροβικής άσκησης σε καθημερινή βάση και τα αποτελέσματα θα σας δικαιώσουν.

4. Ύπνος: ο «εχθρός» του λίπους

Μετά από έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες διαπιστώθηκε ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες κάθε μέρα εμφάνισαν αυξημένο λίπος. Όσοι όμως απολάμβαναν περίπου 7-8 ώρες τον βραδινό τους ύπνο διαπιστώθηκε ότι είχαν πιο χαμηλά επίπεδα σπλαγχνικού αλλά και γενικά επιφανειακού λίπους. Αρκετά άτομα που έχουν μεγάλη συσσώρευση επιφανειακού λίπους καταφεύγουν στη λιποαναρρόφηση η οποία μπορεί να απομακρύνει μόνο το επιφανειακό λίπος.Το κρυμμένο λίπος μπορεί να καταπολεμηθεί με διατροφή και άσκηση όπως οι παραπάνω προτάσεις του θέματος.
πηγή:lifezone.gr

ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ


Πάρε και εσύ μέρος στη μεγαλύτερη γιορτή του Δήμου Πέλλας


Κάλεσμα συμμετοχής
«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» για δεύτερη συνεχή χρονιά στα Γιαννιτσά και ο πεζόδρομος μαζί με τον χώρο του Πολύκεντρου ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν την Παραμυθούπολη και να υποδεχθούν από 1 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι και 6 Ιανουαρίου 2013, μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε πέρυσι η Παραμυθούπολη, ο Δήμος Πέλλας διοργανώνει και φέτος τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης, το χριστουγεννιάτικο χωριό με λάμψη, χρώματα, στολίδια, παιχνίδια και μουσική. Οι μικροί και οι μεγάλοι φίλοι μας, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μαγεία των Χριστουγέννων, συμμετέχοντας φέτος σε ακόμη περισσότερες δραστηριότητες γεμάτες όνειρο, φαντασία, μελωδία και ρυθμό με στόχο τη διασκέδαση και τη χαρά. Γι αυτό το λόγο, καλούμε τις σχολές χορού, τα γυμναστήρια, τις σχολές μουσικής, τα θεατρικά εργαστήρια, τα μουσικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και όχι μόνο, να συμμετάσχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις προσφέροντας λίγο από το χρόνο τους, αλλά και συνάμα δίνοντας το στίγμα τους, το χρώμα τους, την ιδέα τους, την έμπνευση τους, την ζωντάνια τους σε κάθε γωνιά της Παραμυθούπολης.
 Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2012, στα τηλέφωνα 2382350808, 2382350805, 2382084381 ή στο email: xmas@giannitsa.gr

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες

alt Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 31/10 σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη δυτική Ελλάδα και πολύ ενισχυμένους νοτιάδες, φαινόμενα που την Πέμπτη 1/11 θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης 31/10 και στο Ιόνιο και από το βράδυ στα δυτικά ηπειρωτικά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα, ενώ στο Βόρειο Ιόνιο και στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα ενταθούν σημαντικά. Πολύ ενισχυμένοι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Ιόνιο, με τις εντάσεις τους το βράδυ να φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί από 7 έως 19 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 12 έως 21 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 15 έως 24 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 17 έως 23 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.
Την Πέμπτη 1/11 οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Τα φαινόμενα στο Κεντρικό και Βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική και Κεντρική Στερεά, στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, στη Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά, ενώ μετά το μεσημέρι θα επηρεαστούν και περιοχές του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και της Θράκης. Μέχρι το βράδυ πάντως ο καιρός στα βορειοδυτικά θα βελτιωθεί. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο, με εξασθένηση το βράδυ.

Την Παρασκευή 2/11 ο καιρός θα βελτιωθεί, με εξαίρεση τη Θράκη και τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου όπου οι βροχές και οι καταιγίδες θα επιμείνουν. Παράλληλα οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν σταδιακή περαιτέρω εξασθένηση.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην περιοχές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, καθώς το κορεσμένο σε νερό έδαφος σε συνδυασμό με τη διάρκεια και την ένταση των φαινομένων (από τα ξημερώματα έως τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης), θα ευνοήσουν την εκδήλωση νέων πλημμυρικών επεισοδίων.
Πηγή: meteo.gr

Το BBC στα Γιαννιτσά

alt Την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη (29 και 30 Οκτωβρίου) το βρετανικό, τηλεοπτικό  κανάλι BBC πραγματοποίησε γυρίσματα στα Γιαννιτσά και συνεντεύξεις με ανθρώπους της πόλης και ιστορικούς. Το υλικό θα ενσωματωθεί στο ντοκιμαντέρ του καναλιού, που φέρει τον τίτλο «In the steps of the Ottomans».
Ο Δήμαρχος του Δήμου Πέλλας, κ. Γρηγόριος Στάμκος κατά τη συνέντευξη του στο BBC αναφέρθηκε στο ιστορικό παρελθόν των Γιαννιτσών παρουσιάζοντας παράλληλα το σύγχρονο έργο των αναστηλώσεων των οθωμανικών μνημείων. Μίλησε για τους αιματηρούς αγώνες του ελληνικού λαού για ελευθερία, τη σπουδαιότητα της Μάχης των Γιαννιτσών και περιέγραψε την πορεία ανάπτυξης που η πόλη ακολούθησε κατά την τελευταία 100ετία. Επέμεινε όμως και στην ανάγκη σύζευξης και επικοινωνίας των δύο λαών υπό το πρίσμα των κανόνων του δικαίου και των ευκαιριών που αναδύονται στη νέα εποχή.
Για το Δήμο Πέλλας ο σεβασμός στην ιστορία και την αρχιτεκτονική παράδοση αποτελούν εφαλτήριο πολιτιστικής εξέλιξης και προόδου. Οι προοπτικές εξωστρέφειας και τουριστικής ανάπτυξης που διαμορφώνονται, είναι σημαντικές. Ο Δήμος Πέλλας εργάζεται με διάρκεια και προσήλωση προς αυτή την κατεύθυνση.
πηγή: http://www.karatzova.com

Το ποσό των 2.265 ευρώ συγκέντρωσε ο Πανελλήνιος Αντικαρκινικός Έρανος στο Δήμο Πέλλας


Σας ενημερώνουμε ότι, την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου  πραγματοποιήθηκε στον Δήμο  Πέλλας με μεγάλη επιτυχία ο Πανελλήνιος Αντικαρκινικός Έρανος 2012.
Ο έρανος πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή εθελοντών νοσηλευτριών του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών και εκπαιδευτικών της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι κάλυψαν την πόλη των Γιαννιτσών. Οι εθελοντές εκπαιδευτικοί  Γυμνασίων και Λυκείων μαζί με τους μαθητές τους κάλυψαν τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου.
Συγκεντρώθηκε συνολικά το ποσό των 2.265,00 ευρώ το οποίο και κατατέθηκε σε λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας για την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία...

Ο Δήμος Πέλλας ευχαριστεί θερμά, όλους τους δημότες για την  ανταπόκρισή τους καθώς και όλους όσους συνέβαλλαν στην αξιέπαινη προσπάθεια υλοποίησης του εράνου, με ιδιαίτερη μνεία στους μαθητές των σχολείων μας.
πηγή: http://pelladothe.blogspot.gr/

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ



Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012, το απόγευμα, στις 6.00 μ.μ. αρχίζουν τα καθιερωμένα ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών, δηλαδή πνευματικές ομιλίες από εκλεκτούς ομιλητές, συνήθως από θεολόγους κληρικούς, με την προσδοκία πνευματικής ωφέλειας  και καρποφορίας.

Την έναρξη των φετινών ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΚΗΡΥΓΜΑΤΩΝ θα κάνει ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κανσίζογλου με θέμα: «Μεμέρισται ο Χριστός;» (Α΄ Κορ. 1, 13)
πηγή: http://istographos.blogspot.gr/

Με άσχημες καιρικές συνθήκες και έντονη βροχόπτωση εορτάστηκε η 72η επέτειος του «όχι» στο Δήμο Πέλλας.




Οι εκδηλώσεις στα Γιαννιτσά, πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία της Γενικής Γραμματέως Αθλητισμού κας Κυριακής Γιαννακίδου, του Δημάρχου Πέλλας κ. Γρηγόριου Στάμκου, Βουλευτών του νομού, Περιφερειακών Συμβούλων, Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Πέλλας, καθώς και εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και άλλων φορέων. Δυστυχώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση. 
πηγή: http://pelladothe.blogspot.gr/

Παιδικό Θέατρο στα Γιαννιτσά «Ο Γάϊδαρος ο Μένιος ο Παραχαϊδεμένος»




- ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 17.30, ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ


«Την ιστορία θα σας πω του γάιδαρου του Μένιου, του Μένιου του μονάκριβου του
 πολυαγαπημένου, που η μαμά του η Φιλιώ του είχε αδυναμία, τέτοιο γαϊδούρι πίστευε,
δεν έχει άλλη καμία…».
Μια έμμετρη ξεκαρδιστική θεατρική παράσταση για παιδιά και γονείς, με θέμα την
ανατροφή και τα όρια στη σχέση μητέρας και παιδιού.
Η υπερπροστατευτική μαμά του γάιδαρου του Μένιου του παραχαϊδεμένου, με την
«αγάπη» της χωρίς συγκρατημό, έκανε το γαϊδούρι της, γάιδαρο σωστό!
Χαϊδεύοντας τον υπερβολικά και στερώντας τον από κάθε ευθύνη, τον εμποδίζει να
μεγαλώσει και τον οδηγεί σε απομόνωση μέχρι τη στιγμή που….

Θεατρική παράσταση για παιδιά έως 10  ετών, βασισμένη στο παιδικό βιβλίο « ο Γάιδαρος
ο Μενιος ο παραχαϊδεμένος» σε μια σπιρτόζικη διακευή  με μουσική, ρυθμό και εικόνες
παρμένες από την οικογενειακή καθημερινότητα.
Είσοδος: 8 €
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 23820 84381

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Εκδήλωση στα Γιαννιτσά με θέμα τις Μαθησιακές δυσκολίες – Δυσλεξία


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία, σε συνεργασία με την ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Πέλλας, στην προσπάθεια τους να πρωτοπορούν στην ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου σε θέματα που αφορούν τις μαθησιακές δυσκολίες, διοργανώνουν ομιλία και προβολή ντοκιμαντέρ.Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου ώρα 11:00 -13:00 στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών (Κέντρο Πληροφόρησης Νέων) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Μην με αποκαλείς χαζό» βελγικής παραγωγής και έπειτα θα ακολουθήσουν σχετικές ομιλίες από τις ειδικευμένες ψυχολόγους κ. Εύα Γκράτσιου Εύα και κ. Αθηνά Τσακαλίδου ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις από το κοινό. Το ντοκιμαντέρ περιγράφει τα βιώματα 4 ατόμων, διαφορετικών ηλικιών και φύλων με δυσλεξία... 
και διάσπαση προσοχής. Συγκλονιστικό και αποκαλυπτικό. Αποκαλύπτει πως η δυσλεξία και άλλες σχετικές μαθησιακές δυσκολίες, βαραίνουν την ζωή κάποιου από την αρχή μέχρι το τέλος τη ζωής του. Μια συνηθισμένη μέρα, στην ζωή ενός παιδιού, ενός έφηβου, ενός νεαρού άνδρα και μια ενήλικης γυναίκας, δείχνει πως αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αντεπεξέρχονται στις επακόλουθες συνέπιες της διαφορετικότητάς τους και πως αυτή τη διαφορετικότητα τους ακολουθεί σαν σκιά σε όλη τους την ζωή. Η είσοδος είναι δωρεάν ενώ στους παρευρισκόμενους θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής 
πηγή: http://loudias.blogspot.gr

ΟΙ ΟΥΝΝΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ 'ΔΩ... (VIDEO)



. Νίκος Θεοδοσίου

Εικόνες του '44 που τράβηξε ο Φιλοποίμην Φίνος...

Ανακάλυψα το απόσπασμα που έχει διασωθεί από την "χαμένη" ταινία επικαίρων του Φιλοποίμενος Φίνου για το τέλος της ναζιστικής Κατοχής, στην Αθήνα του 1944.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια ταινία επικαίρων που γύρισε ο Φιλοποίμην Φίνος αλλά δεν προβλήθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Η ταινία καταγράφει τις πρώτες μέρες της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους Γερμανούς.
Οι λόγοι που δεν βρήκε ποτέ το δρόμο της προς τις αίθουσες είναι σίγουρα πολιτικοί. Η ταινία έχει καθαρά φιλο-εαμικό προσανατολισμό. Μετά όμως την αποχώρηση των Γερμανών (στα μέσα Οκτωβρίου του 1944) ακολούθησε μια πολύ ταραγμένη περίδος, που κορυφώθηκε με τη Μάχη της Αθήνας (τον Δεκέμβρη του 1944, γνωστή και ως Δεκεμβριανά) και την έναρξη του μεγάλου διωγμού των αριστερών. Έτσι, έμεινε στα αζήτητα.

Κατά περιόδους κομμάτια της χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες ταινίες. Ποτέ αυτούσια και με το σπηκάζ της εποχής, όμως.

Την ανακάλυψε πολλές δεκαετίες αργότερα σε αρχεία του εξωτερικού, ο Ροβήρος Μανθούλης όταν ετοίμαζε το 1997 το ντοκιμαντέρ "Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος". Η ταινία του Φίνου στην πρωτότυπη μορφή της εντάχθηκε ολόκληρη στο ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη "Βίοι Παράληλλοι του Εμφυλίου" του 1999 που είναι η εξάωρη εκδοχή του Εμφυλίου Πολέμου. Με αυτό τον τρόπο προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
πηγή: http://www.agioritikovima.gr

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Καταπληκτικό το 3ο Αντάμωμα των Λυκείων των Ελληνίδων Γιαννιτσών

Το Λύκειον των Ελληνίδων Γιαννιτσών την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών μας ταξίδεψε σε μία ξεχωριστή μουσικοχορευτική βραδιά,
DSC 0271
σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Πέλλας και την ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Πέλλας, άρτια οργανωμένη αφιερωμένη στα 100 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης των Γιαννιτσών και στα 20 χρόνια του ΛΕΓιαννιτσών. Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών ενθουσιάστηκαν, χειροκρότησαν όσοι παρακολούθησαν το 3Ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ Λυκείων των Ελληνίδων με καλεσμένα ΛΕΚέρκυρας, ΛΕΣερρών, ΛΕΞάνθης. Η πόλη των Γιαννιτσών από την παρέλαση της 20ης Οκτωβρίου πλημμύρισε χρώματα και μουσικές από την Κέρκυρα και την Ξάνθη, ενώ επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας και της Βεργίνας, ενώ όπως είπε η Πρόεδρός του ΛΕΓιαννιτσών και δικηγόρος κ. Δεμερτζίδου Αθανασία για το έργο του ΛΕΓ «Αναζητά μνήμες και αισθήσεις μέσω των τραγουδιών και των χορών της παράδοσής μας. Ακολουθεί ιχνηλατώντας, ιστορίες Ελλήνων, που πέρασαν συμπληγάδες, ρίζωσαν, ξεριζώθηκαν και συνεχώς αναζητούν πατρίδα, ανάμεσα στις στεριές και τις θάλασσες του ιστορικού μας περίγυρου. Ψάχνει ανάμεσα στις διηγήσεις, στα λόγια των τραγουδιών, στις μουσικές και στις κινήσεις των χορών να βρει, να γνωρίσει, να αναγνωρίσει την ουσία, το πρόσωπο, τον κόσμο με ό, τι έχει κερδίσει ή χάσει για να πράξει αυτό που ο όρος «Παράδοση» ορίζει :
DSC 0250Σ'αυτόν τον κόσμο που' μαστε, άλλοι τον είχαν πρώτα
Σ' εμάς τον παραδώκανε κι άλλοι τον καρτερούνε!
Ένα μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα μας, πιστοί στην παράδοση τραγουδάμε και χορεύουμε απόψε για την ελευθερία της ιστορικής πορείας του έθνους μας». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του σεβασμιωτάτου π. Καλλίνικος Δωράκης, που επαίνεσε την ενεργή δράση του ΛΕΓιαννιτσών στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και στα 100χρόνα της ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γιαννιτσών, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Στάμκος Γρηγόρης που έδωσε αναμνηστική πλακέτα για την προσφορά της στο ΛΕΓ, στην 1η πρόεδρο του ΛΕΓ κ. Σταυρούλα Ζηλίδου και σήμερα του συλλόγου Ελληνίδων Γυναικών στο Reutlingen. Η κ. Ζηλίδου απέδωσε επίσημη πρόσκληση συμμετοχής στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Reutlingen στο ΛΕΓ και στον Δήμαρχο Πέλλας. Παραβρέθηκαν ακόμη η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, η αντιπεριφερειακή σύμβουλος κ. Τσαντάκη-Ζωγράφου Μαρία, η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Πέλλας κ. Ερασμία Λούσπα, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠέλλας κ. Ασλανίδης Απόστολος, ο αντιδήμαρχος κ. Σικοβάρης Βασίλειος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φάκκας Απόστολος, εκπρόσωποι της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας ΦΙΛΙΠΠΟΣ, της Μικρασιατικής Εστίας, Ευξείνου Λέσχης, Συλλόγου Κρητών Γιαννιτσών Ο ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ, ΛΕΚέρκυρας, ΛΕΣερρών, ΛΕΞάνθης, ΛΕΒερροίας, ΛΕΓιαννιτσών, πολιτιστικού συλλόγου Αθύρων.
DSC 0401Το Δ.Σ. του ΛΕΓ ευχαριστεί για την συνδιοργάνωση τον Δήμαρχο Πέλλας κ. Στάμκο Γρηγόρη, την Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Πέλλας κ. Ερασμία Λούσπα, το ΛΕΒερροίας και τον πολιτιστικό σύλλογο Αθύρων που δάνεισαν τοπικές παραδοσιακές φορεσιές για την άψογη παρουσίαση του ΛΕΓ, τον χοροδιδάσκαλο του ΛΕΓ κ. Κάππα Αθανάσιο που είχε την επιμέλεια της παράστασης, τους χορηγούς της, χωρίς την οικονομική ενίσχυση των οποίων θα ήταν αδύνατη η διοργάνωση του 3ου Ανταμώματος ΛΕΓιαννιτσών, τον διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Γιαννιτσών κ. Τσέρκη Κωνσταντίνο που παραχώρησε την χρήση της αίθουσας για την υποδοχή των καλεσμένων Λυκείων των Ελληνίδων από Κέρκυρα και Ξάνθη, τις κυρίες και φίλες του ΛΕΓ που έφτιαξαν εδέσματα για τους καλεσμένους, τον υπεύθυνο στον ήχο Καραβίδα Μπάμπη και στον φωτισμό Καπαγιάρογλου Γιώργο και την Εκκλησιαστική τηλεόραση 4 Ε που κάλυψε την Μουσικοχορευτική παράσταση του 3ου Ανταμώματος του ΛΕΓιαννιτσών.
πηγή: http://www.logospellas.gr

Η ηρωίδα δασκάλα της Μακεδον

velikaromaΌποτε το απαιτούσε ο Αγώνας, η Βελίκα έπαιρνε τους δρόμους και κάνοντας την μισότρελη Τουρκάλα γυρνώντας από εδώ και από κει, έχοντας κρυμμένα μέσα στα μακριά της φουστάνια ή στις μακριές πλεξούδες της, τα μηνύματα που έπρεπε να μεταφέρει πότε στην Θεσσαλονίκη, πότε στην Καστοριά
ή όπου αλλού το απαιτούσαν οι περιστάσεις. Δεν την υποψιάζονταν κανείς. Άλλες φορές πάλι μεταμφιέζονταν σε Βουλγάρα χωριάτισσα που μάζευε χόρτα ή ραδίκια στο βουνό και έτσι μπορούσε να περιπλανιέται στα βουνά και στους δρόμους χωρίς να κινεί υποψίες. Περπατούσε συνέχεια στα κακοτράχαλα βουνά και στους λασπώδεις δρόμους μόνη της, χωρίς να φοβάται τίποτα. Η ατρόμητη αυτή Ελληνίδα περιδιάβαινε όλη την κεντρική και δυτική Μακεδονία μεταφέροντας τα μηνύματα της λευτεριάς. Η Βελίκα κάνοντας την τρελή άκουγε ό,τι έλεγαν οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι, μιας και ήξερε να μιλάει και τις δυο γλώσσες πολύ καλά.
Στις 28 Αυγούστου του 1904, ένας κομιτατζής άπλωσε τα βέβηλα χέρια του στην Βελίκα, της έμπηξε ένα μαχαίρι στο στήθος και την βασάνισε για να ομολογήσει, όμως αυτή συνέχισε να μιλάει τούρκικα και να παριστάνει την Τουρκάλα.Ο Βούλγαρος όμως, δεν την πίστεψε και συνέχισε να την βασανίζει. Αλλά η ατρόμητη δασκάλα δεν ομολόγησε. Η Βελίκα άφησε την τελευταία της πνοή εκεί στα Γιαννιτσά, ποτίζοντας με το αίμα της το θεόρατο δένδρο της ελευθερίας της Μακεδονίας. Κηδεύτηκε στην Θεσσαλονίκη και μια λαοθάλασσα θρήνησε την δασκάλα που έδωσε και την ζωή της για τον Αγώνα.
πηγή: http://www.logospellas.gr

Γιαννιτσά: Σήκωσαν... ολόκληρο φωτοβολταϊκό πάρκο!

  

altΤα υπό κατασκευή φωτοβολταϊκά πάρκα με τα παρελκόμενα υλικά και εργαλεία έκλεψαν άγνωστοι.
Συγκεκριμένα σε περιοχή της τοπικής κοινότητας Καρυώτισσας-Πέλλας, γνωστή εταιρεία  κατασκευής και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ... έστηνε αυτά, την 22/10 απογευματινές ώρες που απουσίαζαν οι υπεύθυνοι, άγνωστοι  πήγαν  στον χώρο, αφαίρεσαν όλον σχεδόν τον εξοπλισμό  και εξαφανίσθηκαν. 
πηγή: http://www.karatzova.com

Άγρια συμπλοκή αστυνομικών της Ασφάλειας Γιαννιτσών με δεκάδες αθίγγανους.Ένας τραυματίας αστυνομικός.




Αρχικά συνελήφθη 28χρονος ημεδαπός για μικροποσότητα κάνναβης και ακολούθως ζευγάρι ημεδαπών, στην κατοχή των οποίων εντοπίστηκαν ποσότητες ηρωίνης και κάνναβης Κατά τη σύλληψη των δύο 45χρονων, ομάδα ΡΟΜΑ περίπου εκατό ατόμων (ανήλικα και γυναίκες) επιχείρησε να αποσπάσει τους συλληφθέντες από τους αστυνομικούς και έρριψαν πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά περιπολικών με αποτέλεσμα να προκαλέσουν φθορές στα οχήματα.Συνελήφθησαν σήμερα (24.10.2012) από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Γιαννιτσών Πέλλας, τρεις ημεδαποί 28, 45 και 45 (γυναίκα) ετών, για κατοχή και εμπορία
ναρκωτικών.
Αρχικά, στη Νέα Πέλλα, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Γιαννιτσών εντόπισαν το Ι.Χ. Επιβατηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε 28χρονος ημεδαπός και σε αστυνομική έρευνα του οχήματος βρέθηκε επιμελώς κρυμμένη στο πλαϊνό της αριστερής πόρτας και κατασχέθηκε μία συσκευασία που περιείχε (4) γραμμάρια κάνναβης.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 28χρονος είχε αγοράσει την παραπάνω ποσότητα χθες (23.10.2012) το απόγευμα από έναν 45χρονο ημεδαπό (ΡΟΜ) στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.
Ακολούθως, στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, σήμερα (24.10.2012) το πρωί, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 45χρονου για εμπορία ναρκωτικών ουσιών στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Ο 45χρονος αντιλαμβανόμενος την παρουσία των αστυνομικών για την διενέργεια αστυνομικής έρευνας στην οικία του παρουσία δικαστικού λειτουργού, επιχείρησε να αποτρέψει την είσοδο αυτών κλειδώνοντας την πόρτα με βίαιο τρόπο, ενώ η 45χρονη τράπηκε σε φυγή, πλην όμως συνελήφθησαν.
Ειδικότερα, στην κατοχή των συλληφθέντων που κατηγορούνται για εμπορία και σε αστυνομική έρευνα της οικίας τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• τρεις συσκευασίες που περιείχαν συνολικά (13,6) γραμμάρια ηρωίνης,
• δύο συσκευασίες που περιείχαν συνολικά (77,2) γραμμάρια κάνναβης,
• το χρηματικό ποσό των (156) ευρώ και
• (1) κινητό τηλέφωνο.
Ακολούθως, ομάδα περίπου εκατό ατόμων (ΡΟΜ) που αποτελούνταν από ανήλικα και γυναίκες, αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να αποσπάσει τους δύο συλληφθέντες από τους αστυνομικούς στους οποίους ανατέθηκε η φύλαξη τους. Επίσης, έρριψαν πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά περιπολικών οχημάτων, όπου επέβαιναν οι αστυνομικοί και οι συλληφθέντες, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν φθορές σε ανεμοθώρακες και τζάμια των οχημάτων, και με κίνδυνο τραυματισμού των επιχειρούντων.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών, αντίσταση κατά της αρχής, απόπειρα ελευθέρωσης φυλακισμένου, απόπειρα επικίνδυνων σωματικών βλαβών και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους κατά τόπον αρμόδιους κ. Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών.
πηγή: http://pelladothe.blogspot.gr

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για ναρκωτικά και παράνομη οπλοκατοχή στα Γιαννιτσά Πέλλας


Συνελήφθησαν τη Δευτέρα το μεσημέρι στα Γιαννιτσά από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Κιλκίς, δύο ημεδαποί 43 και 40 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κατά περίπτωση για πώληση ναρκωτικών ουσιών και παράνομη οπλοκατοχή. Ειδικότερα ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών ότι στα Γιαννιτσά ο 43χρονος διακινεί ποσότητες ναρκωτικών ουσιών σε άτομα της περιοχής του Κιλκίς, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 43χρονο την στιγμή που προμήθευε ποσότητα κάνναβης στον 40χρονο και τους συνέλαβαν. Από το σημείο και σε αστυνομική έρευνα της οικίας του βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:(6) συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους (301,1) γραμμαρίων,...
 (6) ναρκωτικά δισκία, μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και ένα πτυσσόμενο γκλοπ. Προανάκριση διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Κιλκίς. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιαννιτσών.
πηγή: http://loudias.blogspot.gr

Aλουμίνιο: Ο «αόρατος» φονιάς!



Τα αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών και μπύρας εγχέουν
αλουμίνιο στα ποτά που καταναλώνουμε. Οι κατσαρόλες που είναι φτιαγμένες από αλουμίνιο αλλοιώνουν τις τροφές που τρώμε, όπως και το αλουμινόχαρτο στο οποίο τυλίγουμε το φαγητό…..
Το επεξεργασμένο τυρί, τα έτοιμα μίγματα για κέικ, τα εμβόλια, η βρεφική πούδρα, το κραγιόν, τα αποσμητικά, τα ρινικά σπρέι, τα αντιόξινα φάρμακα –όλα περιέχουν αλουμίνιο.
Είναι επικίνδυνα και τοξικά για το ανθρώπινο σώμα … τότε γιατί δεν υπάρχουν προειδοποιήσεις και ρυθμίσεις; Επειδή οι ελεγκτικές αρχές έχουν εξαγορασθεί από τις ομάδες των εταιρικών λόμπι….
Το αλουμίνιο δεν υπάρχει ως ελεύθερο μέταλλο, αλλά βρίσκεται στα ορυκτά και τα μεταλλεύματα. Στην φυσική του κατάσταση δεν θέτει καμία απειλή. Υπάρχει σε αφθονία στην φύση (είναι το πιο άφθονο μέταλλο της γης), και εξάγεται με πολύ χαμηλό κόστος για πολλές χρήσεις. Είναι ανθεκτικό στη διάβρωση και είναι πολύ ελαφρύ.
Για αυτούς τους λόγους, το αλουμίνιο χρησιμοποιείται ευρύτατα, και σε μέρη που κανείς μας δεν μπορεί να φαντασθεί… Το φοράμε, μαγειρεύουμε σε και με αυτό, βρίσκεται στις τροφές και στα ποτά μας…
Οι ευρείες χρήσεις του αλουμινίου στα καταναλωτικά προϊόντα περιλαμβάνουν:
Αλουμίνιο στο νοικοκυριό:
Σκεύη Μαγειρικής
Αλουμινόχαρτο
Πιάτα και Μαχαιροπήρουνα Αλουμινένια
Κουτιά Φαγητών και Ποτών
Αλουμίνιο σε παρασκευάσματα Υγείας και Υγιεινής
Aντιόξινα φάρμακα
Εμβόλια
Αιμορροϊδικά Φάρμακα
Αντιδιαρροϊκά Φάρμακα
Ρινικά Σπρέι
Βρεφική Σκόνη
Τεχνητές Οδοντοστοιχίες
Κραγιόν
Πολύ συχνά το αλουμίνιο προστίθεται στα κάτωθι:
Αλεύρι για ψήσιμο
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Μαγειρικό Αλάτι
Επεξεργασμένο Τυρί
Έτοιμο Μίγμα για Κέικ
Αναπόφευκτοι Κίνδυνοι
Το αλουμίνιο δεν χρησιμοποιείται μόνο σε μία τεράστια γκάμα προϊόντων, αλλά η όξινη βροχή και τα χημικά απόβλητα παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην εισροή του μετάλλου στον οργανισμό μας.
Η όξινη βροχή διασπά το αλουμίνιο που βρίσκεται στα χωμάτινα εδάφη, και στην συνέχεια αυτό συσσωρεύεται στις υδάτινες πηγές.
Στην συνέχεια μολύνει το ψάρια και τα θαλασσινά που καταναλώνουμε, και επίσης το εισπνέουμε μέσα από τον καπνό του τσιγάρου…
Επιδράσεις στο Σώμα
Από τη στιγμή που ο οργανισμός λάβει ποσότητες αλουμινίου, αυτό συσσωρεύεται σε διάφορους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, του εγκεφάλου, των πνευμόνων, του συκωτιού και του θυροειδή αδένα.
To αλουμίνιο ανταγωνίζεται με το κάλσιο για την πρόσληψη, και μπορεί να συντελέσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των παιδιών.
Η κατανάλωση τροφών που έχουν μαγειρευθεί σε σκεύη από αλουμίνιο μπορεί να προκαλέσει έντονους ερεθισμούς στα έντερα..
Οι κίνδυνοι από την τοξικότητα του αλουμινίου
Η τοξικότητα του αλουμινίου μπορεί να προκαλέσει έντονα προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό:
Έλκος στο στομάχι και στα έντερα
Γαστροεντερικές Ασθένειες
Νόσος του Πάρκινσον
Δερματικές παθήσεις
Υπερδραστηριότητα
Νοητική στέρηση στα μικρά παιδιά
Διαταραχές μάθησης στα παιδιά
Παθήσεις στο Συκώτι Πονοκεφάλους
Έντονο κάψιμο στο στομάχι Ναυτία Δυσκοιλιότητα
Πόνους στον κολικό
Έλλειψη ενέργειας
Εναλλακτικές λύσεις αντί του Αλουμινίου
Υπάρχουν, όμως, και εναλλακτικές λύσεις αντί της μαγειρικής με αλουμινένια σκεύη. Υπάρχουν επιλογές διαφορετικών μαγειρικών σκευών, όπως το γυαλί.
Επίσης, υπάρχουν οργανικά πρόσθετα τα οποία μειώνουν τον αντίκτυπο της πρόσληψης των τοξικών ουσιών.
Μία υγιεινή διατροφή η οποία αποτελείται από οργανικά τρόφιμα, τα οποία καλλιεργούνται σες περιοχές μη δηλητηριωδών εντομοκτόνων αποτελεί μία πολύ καλή λύση.
Ακόμη, η καλλιέργεια τροφών για ιδιοκατανάλωση σε μέρη που έχουν σχετικά χαμηλές τοξικές ουσίες είναι μια καλή επιλογή.
Αλουμίνιο και Καρκίνος στο Στήθος
Πρόσφατες έρευνες από ολοένα και αυξανόμενο αριθμό επιστημόνων διεθνώς έχει δείξει ότι η χρήση του κοινού αποσμητικού μπορεί να συνδέεται με την δημιουργία καλοηθών όγκων στο στήθος, μία κατάσταση η οποία συνδέεται με την αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του στήθους στο μέλλον.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Εφηρμοσμένης Τοξικολογίας (Journal of Applied Toxicology) διερεύνησε τα αποσμητικά σώματος τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα αλουμινίου.
Η πρόσθεση του αλουμινίου, το οποίο είναι ένα χημικό που εισέρχεται στο σώμα διαμέσου του ιστού του δέρματος λειτουργεί ως αναστολέας της ποσότητας ιδρώτα που εκκρίνει το σώμα. Όμως η λειτουργία της αναστολής του ιδρώτα και της ουδετεροποίησης της σωματικής οσμής δικαιολογείται με την καθημερινή πρόσληψη υψηλών επιπέδων αλουμινίου;
Παρομοίως, έρευνα του Πανεπιστημίου του Reading έδειξει ότι οι καρκινικοί όγκοι εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στα μέρη του γυναικείου στήθους που είναι πλησιέστερα στο σημείο εφαρμογής των αποσμητικών. Από τις γυναίκες που μελετήθηκαν, βρέθηκαν ότι οι κύστες που βρίσκονταν στην περιοχή κοντά στη μασχάλη είχαν 25 φορές περισσότερο αλουμίνιο από την κοινή ποσότητα που βρίσκεται στο αίμα…
Σχετικά με τη Νόσο Αλτζχάιμερ, μελέτες που διεξήχθησαν στους εγκεφάλους των ανθρώπων που πάσχουν από την νόσο, βρήκαν ότι ο εγκεφαλικός ιστό εμπεριέχει συχνά υψηλά επίπεδα τοξινών που αναπτύχθηκαν από την πρόσληψη αλουμινίου.
Λόγια από τους Ειδικούς: «Ούτε μία εταιρία καλλυντικών δεν προειδοποιεί τους καταναλωτές για την παρουσία καρκινογόνων στα προϊόντα της». – Samuel Epstein
πηγή: http://www.defencenet.gr

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΑΒΙΘΑΣ

15 Γιορτάζουμε σήμερα 25 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Ταβιθάς, ας πούμε λίγα λόγια:

«Αυτή ήν πλήρης αγαθών έργων καί ελεημοσυνών, ών εποίει». Έτσι πλέκει το εγκώμιο της Αγίας Ταβιθά ο ευαγγελιστής Λουκάς. Η λέξη Ταβιθά είναι συριακή και ερμηνεύεται Δορκάς (ζαρκάδι). Το όνομα αυτό έφερε ή ευσεβέστατη αυτή και φιλάνθρωπη χριστιανή, που κατοικούσε στην Ιόππη.

Από τίς Πράξεις των Αποστόλων (θ' 36-40) πληροφορούμαστε ότι η Δορκάς, ήταν εξειδικευμένη υφάντρια πού κατασκεύαζε χιτώνες και ιμάτια, τα όποια πωλούσε και από τα έσοδα συντηρούσε φτωχούς, χήρες και ορφανά. Όταν ο απόστολος Πέτρος, στα πλαίσια της διάδοσης του Ευαγγελίου, έφτασε στη Λύδδα της Παλαιστίνης, συνέβη ν' ασθενήσει η Δορκάς και να πεθάνει. Και ενώ είχαν ετοιμαστεί όλα για την κηδεία της, έγινε γνωστό ότι ο Πέτρος ήταν στη Λύδδα. Τότε δύο απεσταλμένοι, παρακάλεσαν τον Πέτρο να έλθει στην Ιόππη. Όταν έφτασε, τον ανέβασαν στο υπερώο, όπου ήταν νεκρή η Δορκάς.

Συγκινημένος ο Πέτρος, χωρίς να πει τίποτα, έβγαλε όλους έξω, γονάτισε και προσευχήθηκε θερμά. Έπειτα είπε: «Ταβιθά ανάστηθι». Και πράγματι η νεκρή αναστήθηκε! Αυτό χαροποίησε αφάνταστα τους παρευρισκόμενους, και το γεγονός διαδόθηκε σ' όλη την Ιόππη με αποτέλεσμα να πιστέψουν πολλοί στον Χριστό.

Από τότε η Ταβιθά έζησε αρκετά χρόνια, γεμάτα αγαθά έργα και ελεημοσύνες. Ο θάνατος τη βρήκε σε βαθιά γεράματα. Και έτσι η φιλάγαθη αυτή γυναίκα, έφυγε ειρηνικά και με αγαλλίαση διότι την αξίωσε ο Θεός να περάσει τη ζωή της ωφέλιμα γεμάτη πνευματικούς καρπούς.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!
πηγή: http://www.agioritikovima.gr

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

O MYΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΓΕΝΗ‏!!!




Διογένης (404-323 π. Χ.)
Όποιον και να ρωτήσεις, τι είπε ο Διογένης στον Αλέξανδρο, θα σου απαντήσει εκείνο το χιλιοειπωμένο «μη μου κρύβεις τον ήλιο» ή «μη μου...

στερείς αυτό που δεν μπορείς να μου χαρίσεις». Οι νεοέλληνες ειδικοί κατά έναν περίεργο τρόπο, σταματούν εδώ χωρίς να επεκτείνονται στην υπόλοιπη συζήτηση του Αλεξάνδρου με τον Διογένη, η οποία είναι πραγματική διάλεξη πολιτικής κοινωνιολογίας. Ο Διογένης συμφωνεί με την Σωκρατική αντίληψη περί γνώσεως. Δηλαδή δεν μπορεί να ασχοληθεί κάποιος επιτυχώς και επωφελώς με κάτι αν το αγνοεί.

Νομίζεις λέει στον Μέγα Αλέξανδρο πως είναι ηνίοχος εκείνος που δεν μπορεί να κρατήσει τα ηνία; Ή εκείνος που δεν ξέρει να κυβερνήσει είναι κυβερνήτης; Ο Αλέξανδρος τότε, ανήσυχος μήπως θεωρηθεί ότι δεν γνωρίζει να βασιλεύει, ρωτά πολύ εύστοχα: Ποιος διδάσκει την βασιλική τέχνη που πρέπει να μεταβεί κανείς για να την μάθει;

Στο ερώτημα ο Διογένης απαντά, πως η μόρφωση είναι δυο ειδών. Εκείνη που διαθέτει ο άνθρωπος από την φύση, την «θεία», και εκείνη που αποκτά από τους ανθρώπους την «ανθρώπινη». Δηλαδή η έμφυτη και η επίκτητη. Για να γίνει όμως κάποιος σωστά μορφωμένος, είναι απαραίτητο να προστεθεί η ανθρώπινη στην θεια. Δηλαδή ο κυβερνήτης ο βασιλεύς ο ιατρός πρέπει να έχει το ταλέντο, την έμφυτο κλίση να κυβερνήσει να βασιλεύει να ιατρεύει κλπ. Η άποψη αυτή του Διογένους επικρατεί σήμερα στην παιδαγωγική επιστήμη και αποτελεί την βάση του επαγγελματικού προσανατολισμού. Ο Διογένης βεβαιώνει τον Αλέξανδρο, ότι όποιος έχει την θεϊκή-έμφυτη μόρφωση, εύκολα αποκτά και την άλλη, την ανθρώπινη, αφού ακούσει λίγα και λίγες φορές. Απορίας άξιο είναι, γιατί περιορίζουν τον Διογένη στα αστεία και στα πειράγματά του και «αγνοούν» την προσφορά του στην επιστήμη της πολιτικής κοινωνιολογίας. Άλλωστε δεν είπε τυχαία στο τέλος την κουβέντα ο Αλέξανδρος, πως, «Αν δεν ήμουν Αλέξανδρος θα ήθελα να ήμουν Διογένης». Ολοκληρώνοντας τον διάλογό του ο Διογένης, με τον Μέγιστο της οικούμενης, λέει: «Ακόμη κι αν κατακτήσεις όλον τον κόσμο, ακόμη κι αν περάσεις τις ηράκλειες στήλες και κατακτήσεις την μεγάλη ήπειρο που βρίσκεται πέρα από τον μεγάλο ωκεανό που είναι μεγαλύτερη από την Ασία, δεν θα είσαι μεγάλος βασιλιάς, αν πρώτα δεν είσαι καλός άνθρωπος. «Μείζω της Ασίας ήπειρον, τον Ωκεανόν διανηξάμενος».


Σε ποιά Ήπειρο αναφερόταν ο Διογένης άραγε;;Μα είναι πασιφανές πως μιλάει για την Αμερική ( καθότι η Ατλαντίδα ήταν στον βυθό..).Είναι προφανές πως η μυστική ιστορία του Γένους μας εξαπλώνεται σε μέρη και καταστάσεις που δεν έχουμε αντιληφθεί.Η αρχαία Ελληνική πραγματεία και μυθολογία - ιστορία μας μιλάει για υπερατλαντικά ταξίδια σε όλο τον κόσμο, για υπερόπλα, ακόμα και για πτητικές μηχανές..Ως πότε θα κλείνουμε τα μάτια σε κάτι που "βγάζει μάτι"..Δεν νομίζω ότι είναι ούτε ντροπή, ούτε φασιστικό να πούμε πως η Ελλάς είναι η γενέτειρα και ο ηνίοχος κάθε ανθρώπινης γνώσης.
πηγή: http://heaven-sat.blogspot.gr/

Ο οδηγός του αρχαιολογικού μουσείου της Πέλλας

O οδηγός του αρχαιολογικού μουσείου της Πέλλας για ηλεκτρονικό ξεφύλλισμα
 http://www.latsis-foundation.org/megazine/publish/ebook.php?book=68&preloader=1

Αθλητικές διακρίσεις μαθητών 3ου Γυμνασίου Γιαννιτσών‏

  

alt Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου Γιαννιτσών συγχαίρουν τους κάτωθι μαθητές για τις υψηλές διακρίσεις που χάρισαν στο σχολείο:
-τον Καπάκογλου Στέφανο για την πρώτη θέση (χρυσό μετάλιο) στους διασυλλογικούς αγώνες καγιάκ 2011-12,κατηγορία παίδων,που πραγματοποιήθηκαν στο Λουδία στις 21-22 Οκτώβρη 2012

-τον Μωυσίδη Ηρακλή για την 3η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα τζούντο,κατηγορία παίδων Β', -60 κιλά, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα στις 21-22 Οκτώβρη 2012.



     πηγή:http://www.karatzova.com

Το 5ο Ενωσιακό πρωτάθλημα Αντισφαίρισης της Κεντροδυτικής Μακεδονίας στα Γιαννιτσά

  
alt Το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Οκτωβρίου ο Όμιλος Αντισφαίρισης Γιαννιτσών διοργάνωσε το 5ο Ενωσιακό πρωτάθλημα Αντισφαίρισης της Κεντροδυτικής Μακεδονίας, κατηγορίας Αγόρια και Κορίτσια μέχρι 14 ετών.
Οι αγώνες έγιναν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πλατανότοπου Γιαννιτσών.
Στα αγόρια στους ημιτελικούς συναντήθηκαν ο Γαβράς Κυριάκος του Ο.Α. Αλέξανδρος Βεροίας με τον Τζήγκα Χρήστο του Ο.Α. Έδεσσας, με νικητή τον Γαβρά με αποτέλεσμα 7-6, 6-2. Στον άλλο ημιτελικό συναντήθηκαν τα αδέρφια Νίκος και Στέργιος Τσαρκνιάς του Ομίλου Αντισφαίρισης Αριδαίας με νικητή τον Νίκο με αποτέλεσμα 6-3, 6-2. Στον τελικό ανάμεσα στον Νίκο Τσαρκνιά και στον Κυριάκο Γαβρά επικράτησε ο Τσαρκνιάς με αποτέλεσμα 6-3, 6-4.
Στα κορίτσια στον ένα ημιτελικό η Ελένη Μανδελίδου του Ο.Α. Βικέλας Βεροίας επικράτησε της Ευμορφίδου Θεοδώτας του Ο.Α. Νέστωρα Γιαννιτσών, με σκόρ 6-1, 6-1. Το ίδιο αποτέλεσμα είχε και ο άλλος ημιτελικός που ανέδειξε νικήτρια την Κασσίδου Χαρίκλεια Ο.Α. Γιαννιτσών επί της Μαρίας Τρεμπολίτου του Ο.Α. Νέστωρα Γιαννιτσών. Σον τελικό νικήτρια αναδείχθηκε η Ελένη Μανδελίδου με αποτέλεσμα 6-1, 6-3.
πηγή: http://www.karatzova.com

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Πέλλας


   
To πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού της Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012, στο Δήμο Πέλλας έχει ως ακολούθως: 

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ώρα 11:30 Κατάθεση Στεφάνων από τα Σχολεία του Δήμου Πέλλας
-Προτομές Μακεδονομάχων & Δημάρχου Θ. Μαγκριώτη: (1ο, 2ο, 5ο & 10ο Δημοτικό Σχολείο,1ο & 3ο Γυμνάσιο,1ο Λύκειο, Σχολείο 2ης Ευκαιρίας)
-Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού: (4ο & 8ο Δημοτικό Σχολείo, 4ο Γυμνάσιο, 1ο & 2ο ΕΠΑ.Λ., 3ο ΓΕΛ, Εσπερινό ΕΠΑ.Λ.)
-Μνημείο Εθνικής Αντίστασης: (3ο, 6ο, 7ο, 9ο & 11ο Δημοτικό Σχολείο,2ο Γυμνάσιο, 2ο ΓΕΛ, Μουσικό Σχολείο, ΕΕΕΕΚ)

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Ώρα 08:00 Έπαρση της σημαίας στη Λ.Α.Φ. Γιαννιτσών
Ώρα 10:30 Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πανηγυρικός της Ημέρας από τον κ. Γεώργιο Λυκόπουλο, Καθηγητή του 3ου Γυμνασίου Γιαννιτσών Ώρα 11:15 Επιμνημόσυνη δέηση & κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Γιαννιτσών
Ώρα 12:00 Παρέλαση
Ώρα 18:30 Υποστολή Σημαίας στη Λ.Α.Φ. Γιαννιτσών

Νίκη για την ομάδα Σκακιού των Γιαννιτσών

alt Στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Παίδων - Κορασίδων, η ομάδα σκάκι των Γιαννιτσών αναμετρήθηκε με την ομάδα του Σκακιστάκου Πτολεμαϊδας, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 και αναδείχθηκε νικήτρια με σκορ 4,5-1,5.
Για την ομάδα των Γιαννιτσών έπαιξαν οι σκακιστές:
Βασίλης Στεργιούλας, Χαράλαμπος Ποζουκίδης, Βαγγέλης Τόψης, Κωνσταντίνος Ανδρόνικου,Αφροδίτη Βακιρτζή και Κατερίνα Ζορμπά.
Στον επόμενο γύρο η ομάδα μας θα αναμετρηθεί με της Κατερίνης την μεθεπόμενη Κυριακή.  Στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Παίδων - Κορασίδων, η ομάδα σκάκι των Γιαννιτσών αναμετρήθηκε με την ομάδα του Σκακιστάκου Πτολεμαϊδας, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 και αναδείχθηκε νικήτρια με σκορ 4,5-1,5.
Για την ομάδα των Γιαννιτσών έπαιξαν οι σκακιστές:
Βασίλης Στεργιούλας, Χαράλαμπος Ποζουκίδης, Βαγγέλης Τόψης, Κωνσταντίνος Ανδρόνικου,Αφροδίτη Βακιρτζή και Κατερίνα Ζορμπά.
Στον επόμενο γύρο η ομάδα μας θα αναμετρηθεί με της Κατερίνης την μεθεπόμενη Κυριακή.
πηγή:http://www.karatzova.com

Όποιος δεν έχει μυαλό, έχει πόδια.

Ο άλλος ο ανεγκέφαλος που κατέβηκε από τό όχημα που οδηγούσε στην παρέλαση(20 Οκτ. 2012 Γιαννιτσά) και στη συνέχεια προσπαθούσε να το οδηγήσει ενώ βάδιζε δίπλα του!!!(ευτυχώς τα κατάφερε).Αν,λέω αν κάτι πήγαινε στραβά και το όχημα(παλιό στρατιωτικό τζιπ Μ 151)εκτρέπονταν της πορείας του(αφού ο οδηγός του ήταν εκτός της σωστής θέσης οδήγησης)φαντάστηκε κάποιος υπεύθυνος της παρέλασης τι θα επακολουθούσε;
Να σας πω εγώ.Θα μετατρέπονταν η ημέρα γιορτής σε ημέρα πένθους και μάλιστα μεγάλου.
Ποιός άφησε αυτόν τον άμυαλο να παρελάσει δίχως πρώτα να εξασφαλίσει: *ότι είναι ψυχικά υγειής(ισχύει για όλους τους οδηγούς) *ότι το όχημα είναι ασφαλές(ισχύει για όλα τα οχήματα)* ότι γνώριζε να χειρίζεται τον συγκεκριμένο τύπο οχήματος και είχε άδεια γι' αυτό;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Και ευτυχώς,βοήθησε Ο Θεός και δέν έγινε κανένα κακό,παρά την ηλιθιότητα των καραγκιοζιλίδικων ακροβατικών του επιδειξία οδηγού.Σας ρωτώ,τον παρατήρησε κάποιος για τα καμώματά του,του είπε κάποιος ότι έβαλε τις ζωές των παρευρισκομένων,καθώς και την δική του,εμπρός σε θανάσιμο κίνδυνο;ή τον αφήνουμε(εσφαλμένα) να νομίζει ότι έκανε κάποιο μεγάλο κατόρθωμα;
Ο Γιαννιτσιώτης
Υ.Γ  Δεν υπάρχει τίποτε πιο επικίνδυνο από έναν επινοητικό ηλίθιο.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝ. ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ


Την Παρασκευή 19/10 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος  στα πλαίσια της συμμετοχής του στα 100ά ελευθέρια της πόλεως των Γιαννιτσών παρέστη στον Αγιασμό για την Έναρξη των Δωρεάν Φροντιστηριακών Μαθημάτων της Ενορίας Αγ. Γεωργίου Γιαννιτσών.
Τον Αγιασμό ετέλεσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.
Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Ζιχνών κ. Ιερόθεος, Κοζάνης κ. Παύλος, Ηλίου κ. Αθηναγόρας και ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ. Επίσης παρόντες μεταξύ των κληρικών ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμος και ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Ιβήρων κ. Ναθαναήλ.


Τις αρχές εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Γιαννιτσών κ. Γ. Στάμκος, Βουλευτές του Νομού και άλλοι εκπρόσωποι των αρχών της πόλεως.



Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών και Προϊστάμενος του Ι. Ναού, Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης, υπεύθυνος για τα Φροντιστήρια, προσφωνώντας τον Μακαριώτατο επισήμανε ότι στα Δωρεάν Φροντιστηριακά Μαθήματα φοιτούν 275 μαθητές όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης. Λειτουργούν 80 τμήματα και διδάσκουν σε αυτά αφιλοκερδώς 67 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων συμπληρώνοντας διδακτικό πρόγραμμα 180 ωρών εβδομαδιαίως.
Ο π. Ιωάννης συνέδεσε επίσης την ανιδιοτελή προσφορά των διδασκόντων με την προσφορά των διδασκάλων κατά την περίοδο της σκλαβιάς και του Μακεδονικού αγώνα.



Ο Μακαριώτατος λαμβάνοντας τον λόγο συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για την προσφορά τους και επαίνεσε την όλη προσπάθεια σημειώνοντας μάλιστα, ότι η επαρχία φαίνεται να έχει προχωρήσει περισσότερο από την πρωτεύουσα στον τομέα αυτόν. Τόνισε ακόμη την αξία και την αναγκαιότητα της συνεργασίας.
Την τελετή έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ ευχαριστώντας τον Μακαριώτατο για την τιμητική παρουσία του στην έναρξη των μαθημάτων και γενικότερα στην πόλη των Γιαννιτσών.



Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση και επικοινωνία του Μακαριωτάτου με τους εκπαιδευτικούς των Φροντιστηρίων.




ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ




Λίγο αργότερα, στις 18.30, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΄΄Παναγία η Ελεούσα΄΄ στην ίδια πόλη.
Πολύς κόσμος περίμενε την άφιξή του στην είσοδο του Παντοπωλείου και τον υποδέχθηκε με ενθουσιασμό. Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας με τη συνοδεία του και οι τοπικοί άρχοντες ξεναγήθηκαν στον χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου και ενημερώθηκαν για την λειτουργία του.



Το Κ.Π. Γιαννιτσών διοικείται από Ειδική Επιτροπή της Ιεράς Μητροπόλεως. Στελεχώνεται και ενισχύεται οικονομικά από τις ενορίες της πόλεως και τις προσφορές του λαού. Εξυπηρετεί 170 οικογένειες και στο χρονικό διάστημα 7 μηνών από την έναρξη της λειτουργίας του παρείχε αγαθά και τρόφιμα αξίας 60 χιλιάδων ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την οργάνωση και την εκτέλεση του όλου εγχειρήματος. Κατατοπίστηκε μάλιστα λεπτομερώς για τις διάφορες πτυχές της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείο και ιδιαίτερα για την πρωτότυπη ειδική Eφαρμογή Διαχείρισης  Κοινωνικού Παντοπωλείου για Η/Υ, η οποία αναπτύχθηκε ειδικά γι αυτόν τον σκοπό αφιλοκερδώς από την εταιρία λογισμικού της πόλης eftropon, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού για Ι. Μητροπόλεις και Ενορίες.

Ο Μακαριώτατος ενδιαφέρθηκε επίσης για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου προκειμένου να ενισχυθεί και από την ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος ΄΄Αποστολή΄΄.
πηγή:http://istographos.blogspot.gr

Αποκαλυπτήρια μνημονίου πεσόντων της Μάχης των Γιαννιτσών


Με κάθε επισημότητα, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων στην ιστορική Μάχη των Γιαννιτσών. Το μνημείο τοποθετήθηκε στο σημείο από το οποίο ο ελληνικός στρατός, μπήκε στην πόλη μας.
            Η τελετή ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση, την οποία τέλεσαν οι Μητροπολίτες Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας κ. Ιωήλ και Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας κ. Θεόκλητος.
Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Πέλλας Γρηγόριου Στάμκου, ο οποίος ανέφερε:...

«Η γενναιότητα, το υψηλό φρόνημα και κυρίως η πίστη στην ελευθερία του έθνους, οδήγησαν τον ελληνικό στρατό στην ένδοξη νίκη των Γιαννιτσών. Μια νίκη, που σηματοδότησε και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Σήμερα δεν στεκόμαστε απροβλημάτιστοι μπρος στη μαρμάρινη στήλη με τα ονόματα των ηρωικώς πεσόντων. Αντλούμε  από τη θυσία τους, θάρρος και αισιοδοξία στον αγώνα μας ενάντια στην οικονομική υποδούλωση και είμαστε βέβαιοι πως κάθε κρίση είναι προσωρινή...
…Αποφασίσαμε στο Δήμο Πέλλας να τοποθετήσουμε εδώ, εντός του πεδίου της Μάχης, τη μαρμάρινη πλάκα των πεσόντων, αξιωματικών και στρατιωτών. Το να καταγραφεί ο κάθε νεκρός ξεχωριστά, η κάθε νεανική ψυχή που έπεσε σε αυτό το χώμα είναι μια ελάχιστη πράξη ευθύνης μπρος στο μέγεθος της δικής τους προσφοράς.  100 χρόνια μετά, η θυσία των ηρώων – νεκρών στη Μάχη των Γιαννιτσών παραμένει ένα ζωντανό γεγονός που εμπνέει τα δικά μας οράματα και αντιμάχεται κάθε δειλή πορεία ζωής».
            Μετά το πέρας της ομιλίας του Δημάρχου Πέλλας, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, από τον Δήμαρχο Πέλλας και τον υποστράτηγο διοικητή της ΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού κο Πέτρο Γεωργίου, μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης, καθώς μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και απόγονοι των αγωνιστών της ένδοξης Μάχης των Γιαννιτσών.
Να θυμόμαστε , να διδασκόμαστε , να παραδειγματιζόμαστε !
" Χρωστάμε σ' όσους ήλθαν , πέρασαν , θα 'ρθούνε , θα περάσουν , κριτές θα μας δικάσουν , οι αγέννητοι , οι νεκροί !" Κ.Παλαμάς .
πηγή: http://pelladothe.blogspot.gr

Κωμικοτραγικές καταστάσεις στην εξέδρα επισήμων στα Γιαννιτσά.


Οι χιλιάδες κόσμου που έσπευσαν το ηλιολουστο Σαββατιάτικο πρωινό στο πεζόδρομο Γιαννιτσών για να καμαρώσουν τα παιδιά και τους φίλους τους που συμμετείχαν στον εορτασμό για την απελευθέρωση της πόλης μάλλον δεν αντιλήφθηκαν όσα φαιδρά εκτιλύσσονταν στην πολύπαθη και κατάμεστη εξέδρα των επισήμων.Το σπρώξιμο μεταξύ των εκλεγμένων για μια καλή θέση έπεφτε σύννεφο.Μόνο κλοτσιές που δεν έπεσαν μεταξύ των "επιφανών" ανδρών αλλά και γυναικών για ένα καλό πλασάρισμα δίπλα στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμο.Το πλήθος των επισήμων ήταν τέτοιο που οι υπάλληλοι του Δήμου έθεσαν θέμα αντοχής της εξέδρας υπο το αυξημένο βάρος των μαυροκουστουμάτων ανδρών αλλά και των περιχαρών γυναικών εκπροσώπων.......
της πολιτικής ζωής του τόπου μας.Υπο τις μυρωδιές και το απίστευτο ντουμάνι παρακείμενης χασαποταβέρνας που την ώρα της παρέλασης αδιαφορώντας για τους υψηλούς παριστάμενους, προτιμησε να ρίξει δεκάδες κοψίδια στην σχάρα του,οι άνδρες και οι γυναίκες εκπρόσωποί μας "επι της εξέδρας" έδιναν αγώνα ποδοπατήματος και σπρωξιάς για ένα καλό φωτογραφικό ενσταντανέ.Τα γέλια και τα ειρωνικά σχόλια των πολιτών που  βρέθηκαν απέναντι απο την εξέδρα παρακολουθώντας τα κωμικοτραγικά δρώμενα, συνεχίστηκαν σε όλα τα στέκια της πόλης ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.Στο επίκεντρο όμως του χλευασμού βρέθηκαν οι συνήθεις ύποπτοι , οι αποκαλούμενοι "μαιμού επίσημοι" που για μια ακόμη φορά ,αδιαφορώντας για το πρωτόκολλο αλλά και χωρίς ίχνος ντροπής έσπευσαν να αυτοχριστούν επίσημοι διεκδικώντας μια θέση στην εξέδρα.Ο λόγος για τον συνήθη ύποπτο Γιαννιτσώτη και γραφικό πρόεδρο ακροδεξιού κόμματος.Ο έτερος λαθρεπιβάτης της εξέδρας ήταν ένας πρώην πολιτευτής της ΝΔ και νυν συνταξιούχος ιδιωτικός υπάλληλος από χωριό της Κρύας Βρύσης που από ότι αποδεικνύεται κατρακυλά κι αυτός στο επίπεδο της γραφικότητας, καθώς και οι δύο χωρίς καμία θεσμική ιδιότητα ανέβηκαν στην εξέδρα παρά τις παρατηρήσεις που δέχθηκαν απο δημοτικούς υπάλληλους.Κατα τ'άλλα το σφιχτό και πολύωρο πρόγραμμα των εκδηλώσεων λίγο έλειψε να προκαλέσει λιποθυμίες σε ορισμένες κυρίες που υπο την πίεση των ολοκαίνουριων ψηλοτάκουνων σινιέ παπουτσιών τους ζητούσαν να μπουν καρέκλες στην εξέδρα,πράγμα φυσικά που τελικά δεν έγινε.Την ερχόμενη Κυριακή τα πράγματα θα είναι πιο ήρεμα και έτσι θα δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους "επισήμους" να σκαρφαλώσουν στην εξέδρα καθώς το Σάββατο οι εντολές του Δημάρχου ήταν να υπάρξει περιορισμένη εκπροσώπηση υπο τον κίνδυνο κατάρρευσης της εξέδρας.
πηγή: http://pelladothe.blogspot.gr

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Oι κακοί προϊστάμενοι βλάπτουν σοβαρά την καρδιά





Οι αναίσθητοι διευθυντές όχι μόνον αυξάνουν το εργασιακό στρες, αλλά μπορεί να αυξάνουν και τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου, που διατρέχουν οι υφιστάμενοί τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στις φτωχές ηγετικές ικανότητες και στον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εμφράγματος των άλλων. Και το χειρότερο είναι πως η επίδραση της διευθυντικής αναισθησίας μοιάζει να είναι αθροιστική: όσο περισσότερο εργάζεται κανείς για έναν κακό διευθυντή, τόσο περισσότερο κινδυνεύει.
Όπως γράφουν επιστήμονες από το Ίδρυμα Καρολίνσκα και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στην επιθεώρηση «Επαγγελματική & Περιβαλλοντική Ιατρική» (OEM), μελέτησαν επί σχεδόν μία δεκαετία περισσότερους από 3.000 άνδρες, ηλικίας 19 έως 70 ετών, οι οποίοι εργάζονταν στην ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης.

Στη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν 74 κρούσματα μοιραίων και μη μοιραίων εμφραγμάτων, επεισοδίων οξείας στηθάγχης και θανάτου από ισχαιμική καρδιοπάθεια. Όσοι από τους εθελοντές είχαν χαρακτηρίσει τους εργοδότες του ως λιγότερο ικανούς και ανθρώπινους, διέτρεχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρό καρδιακό πρόβλημα.

Ειδικά, όμως, όσοι εργάζονταν επί καιρό - από 4 χρόνια και πάνω – υπό τις οδηγίες των κακών διευθυντών, είχαν 64% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρό πρόβλημα καρδιάς.

Οι ειδικοί λένε πως όταν αισθανόμαστε αδικημένοι στη δουλειά μας και ότι δεν μας στηρίζουν, οξύνεται το εργασιακό στρες που νιώθουμε – και η όξυνση αυτή συχνά ευνοεί ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ, που με τη σειρά τους εξασθενούν την καρδιά.

Προγενέστερες κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως οι άδικοι διευθυντές μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση των υφισταμένων τους – και η επίμονα αυξημένη αρτηριακή πίεση επίσης αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου ή οξέος καρδιολογικού επεισοδίου.

Στη νέα μελέτη, οι εθελοντές βαθμολόγησαν τις αρχηγικές ικανότητες των διευθυντών τους με βάση χαρακτηριστικά όπως το πόσο καθαρά έθεταν στόχους για το προσωπικό τους, πόσο καλοί ήταν στην επικοινωνία μαζί τους και πόσο τους στήριζαν.

Ο κίνδυνος καρδιολογικού προβλήματος στους εργαζόμενους με κακούς διευθυντές διαπιστώθηκε ότι ήταν ανεξάρτητος από το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνική τάξη, το εισόδημα, τον φόρτο εργασίας, τον τρόπο ζωής ή το ιατρικό ιστορικό των εθελοντών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr