"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Απευθείας αναθέσεις (53.505 ευρώ) για έργο της ΔΕΥΑ Πέλλας που προχωρά με ρυθμό χελώνας


Πολλά ερωτηματικά εγείρονται από τις δύο αποφάσεις που έχει λάβει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Πέλλας σχετικά με το έργο «Εγκατάσταση συστήματος τηλε-ελέγχου – τηλεχειρισμού για την παρακολούθηση ποιότητας και ποσότητας πόσιμου νερού Δήμου Πέλλας (SCADA)» προϋπολογισμού:650.000,00 ευρώ (πλέον ΦΠΑ ) (συνολικά: 799.500,00 ευρώ) που είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013. Το παραπάνω έργο για το οποίο έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν, κινδύνεψε να χαθεί λόγω καθυστερήσεων και κακής διαχείρισης της διαδικασίας από την προηγούμενη διοίκηση της Επιχείρησης. Τελικά μετά από σχετικό αίτημα.... της νέας διοίκησης πήρε παράταση για την διαδικασία υλοποίησης του, ωστόσο οι αποφάσεις που αφορούν τη συγκεκριμένη διαδικασία εγείρουν πολλά ερωτηματικά. Για να δούμε λίγο μέσα από το ιστορικό τα ερωτηματικά αυτά. 
Πράξη 1η: Όταν κοινοποιήθηκε η απόφαση για την παράταση προκήρυξης και υλοποίησης του έργου το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Πέλλας πήρε απόφαση ανάθεσης της Μελέτης και των Τευχών Δημοπράτησης στην εταιρεία ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΜΗ ΕΠΕ με έδρα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης με νόμιμο εκπρόσωπο τον Βαρνάβα Χριστοφόρου τ. Κωνσταντίνου έναντι του ποσού των 23.500,00 ευρώ επιπλέον ΦΠΑ 23% 5.405,00 ευρώ (σύνολο 28.905,00 ευρώ). Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 102/2011. Να υπενθυμίσουμε ότι για το έργο υπήρχε ολοκληρωμένη Μελέτη αφού είχε εγκριθεί η ένταξη του. Προφανώς για κάποιους λόγους η Μελέτη αυτή κρίθηκε ακατάλληλη. Κρατήστε το γεγονός ότι από τη συνεδρίαση αυτή απουσίαζε ο αντιπρόεδρος της Επιχείρησης Γιώργος Ανδρεάδης. Πράξη 2η: Προϋπόθεση για το φορέα υλοποίησης του έργου ήταν η Διαχειριστική Επάρκεια την οποία όμως δεν έχει η ΔΕΥΑ Πέλλας αφού στερείται Μηχανολόγου Μηχανικού. Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε να συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο Πέλλας. Η σχετική απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά: Αποφασίζει Ομόφωνα 1.Δέχεται την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Δ.Ε.Υ.Α. Πέλλας και του Δήμου Πέλλας για την υλοποίηση του έργου: «Προμήθεια Εγκατάσταση και Θέση σε λειτουργία συστήματος για την παρακολούθηση ποιότητας – ποσότητας πόσιμου νερού του Δήμου Πέλλας» 2. Εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α. Πέλλας, κ Ασλανίδη Απόστολο για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, στην οποία και ορίζεται εκπρόσωπος της Δ.Ε.Υ.Α. Πέλλας. Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 02/2012 Πράξη 3η: Αφού λοιπόν αποφασίστηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το δήμο Πέλλας που διαθέτει Διαχειριστική Επάρκεια και ενώ μια λογική εξέλιξη θα ήταν οι διαδικασίες να προχωρήσουν με πρωτοβουλία της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Πέλλας, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Πέλλας παίρνει απόφαση να αναθέσει έναντι ποσού 20.000,00 ευρώ επιπλέον ΦΠΑ 23% (4.600,00 ευρώ) συνολικά: 24.600,00 ευρώ σε ιδιώτη «την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε θέματα συστημάτων παρακολούθησης ποιότητας και ποσότητας πόσιμου νερού Δήμου Πέλλας» ώστε να υλοποιηθεί η πράξη «Συστήματα παρακολούθησης ποιότητας και ποσότητας πόσιμου νερού Δήμου Πέλλας» όπως αναφέρει ακριβώς η σχετική απόφαση του Δ.Σ. της Επιχείρησης. Μάλιστα την απόφαση απευθείας ανάθεση την δικαιολογεί επισημαίνοντας ότι «η ΤΥ της επιχείρησης δεν μπορεί να εκπληρώσει πλήρως της απαιτήσεις για την υλοποίηση της πράξης λόγω έλλειψης προσωπικού με την αντίστοιχη ειδικότητα όπως επίσης και η Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πέλλας όπως περιγράφεται στο έγγραφό της Διευθύντριας της ΤΥ του Δήμου». Σημειώστε ότι και από αυτή την συνεδρίαση απουσίαζε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Πέλλας Ανδρεάδης Γιώργος. Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 22/2012 
Δηλαδή για να το κάνουμε πιο κατανοητό ο δήμος Πέλλας πλήρωσε ένα σεβαστό ποσό για εκπονήσει Μελέτη και να οργανώσει τις Υπηρεσίες του ώστε να αποκτήσει Διαχειριστική Επάρκεια και όταν χρειάστηκε να κάνει χρήση αυτής της Επάρκειας προς όφελος του δήμου για την υλοποίηση ενός έργου 800.000,00 ευρώ δηλώνει μέσω της Διευθύντριάς του αδυναμία. Η ΔΕΥΑ Πέλλας με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης δύο φορές δαπάνησε για το συγκεκριμένο έργο ένα ποσό της τάξης των 53.505,00 ευρώ δηλαδή περίπου το 6,7% του συνολικού προϋπολογισμού. Τον έναν ανάδοχο της πρώτης ανάθεσης που επέλεξε ο πρόεδρος της Επιχείρησης τον γνωρίζουμε και πλέον περιμένουμε τον δεύτερο. Όσο για το έργο ελπίζουμε να υλοποιηθεί αν και καλό θα είναι να κρατάμε μικρό καλάθι …  
πηγή: http://loudias.blogspot.gr/

Όταν ένα λεπτό διαρκεί 61 δευτερόλεπτα

Περίπου κάθε ένα με δύο χρόνια, ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο προστίθεται στον επίσημο παγκόσμιο συγχρονισμένο χρόνο (UTC). Από το 1972, όταν και ξεκίνησε η εισαγωγή αυτών των εμβόλιμων δευτερολέπτων, έως σήμερα έχουν προστεθεί συνολικά 24 τέτοια δευτερόλεπτα. Προστίθενται κατά το τελευταίο λεπτό της τελευταίας μέρας του Ioυνίου ή του Δεκεμβρίου ενός έτους, και μεταξύ των δευτερολέπτων 23:59:59 και 00:00:00 παρεμβάλλεται το εμβόλιμο δευτερόλεπτο 23:59:60.
Αυτού του είδους οι παρεμβάσεις γίνονται προκειμένου να συγχρονίσουν το χρόνο που κάνει πραγματικά η Γη, για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της, με το χτύπο 86.400 δευτερολέπτων που έχουμε ορίσει εμείς ως τη διάρκεια μίας ημέρας. Συγχρονίζουμε έτσι τα ρολόγια μας που έχουν σταθερό κτύπο, με την περιστροφή της Γης την οποία επηρεάζουν εξωτερικοί παράγοντες, όπως η βαρύτητα του Ήλιου ή της Σελήνης.
Ο χρόνος στη Γη μετράται με ατομικά ρολόγια, τα οποία είναι εξαιρετικά πιο ακριβή από τον αστρονομικό χρόνο της περιφοράς ή περιστροφής των ουράνιων σωμάτων. Για τη μέτρηση του διεθνούς ατομικού χρόνου (TAI) συνεργάζονται εκατοντάδες τέτοια ρολόγια διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, τα οποία μετράνε τις διασπάσεις του χημικού στοιχείου καισίου, με ακρίβεια ενός δεκάτου του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου. Με τέτοια ακρίβεια, τα ατομικά ρολόγια «χάνουν» μόνο ένα δευτερόλεπτο κάθε 300 εκατομμύρια χρόνια. Η περιστροφή της Γης όμως γύρω από τον άξονά της, επηρεάζεται από ένα πλήθος εξωτερικών παραγόντων συν το γεγονός πως η ταχύτητα περιστροφής της μειώνεται με το χρόνο, αν και με εξαιρετικά αργό ρυθμό.
Όποτε παρατηρείται διαφορά μεταξύ του παγκόσμιου χρόνου UTC και του ατομικού χρόνου TAI, o διεθνής οργανισμός που παρατηρεί την περιστροφή της Γης IERS, αποφασίζει την εισαγωγή εμβόλιμων δευτερολέπτων. Σε αυτές τις αποφάσεις υπάρχει και ο αντίλογος, με πολλούς επιστήμονες να κατακρίνουν τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα, εξαιτίας των συνεπειών που μπορεί να έχουν σε υπολογιστικά συστήματα, δορυφόρους κ.ά. Για το λόγο αυτό μάλιστα, ποτέ δεν ορίζεται κάποια εκτόξευση δορυφόρου σε μέρα εισαγωγής εμβόλιμου δευτερόλεπτου. Η διαφωνία έχει συζητηθεί σε βάθος σε 3 διαδοχικά συνέδρια το 2003, το 2005 και το 2012, με το εμβόλιμο δευτερόλεπτο προς το παρόν να συνεχίζει να υφίσταται. Μια νέα ψηφοφορία, ίσως η τελική, θα λάβει χώρα το 2015.
Η μεγάλη πλειονότητα των 7 δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη είναι σίγουρο πως θα παραμείνει αδιάφορη στο γεγονός, πέρα από μερικούς που ίσως βρουν αξιοσημείωτο το γεγονός πως θα ζήσουν ένα δευτερόλεπτο παραπάνω.
πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Σήμερα θα ζήσουμε ένα δευτερόλεπτο... παραπάνω


Ενα δευτερόλεπτο παραπάνω θα ζήσουμε σήμερα, καθώς το τελευταίο λεπτό της σημερινής ημέρας θα διαρκέσει 61 δευτερόλεπτα.

Ο πλανήτης μας χρειάζεται 86.400 δευτερόλεπτα για να πραγματοποιήσει μία πλήρη περιστροφή 360 μοιρών μέσα σε ένα 24ωρο.
Ο πλανήτης μας χρειάζεται 86.400 δευτερόλεπτα για να πραγματοποιήσει μία πλήρη περιστροφή 360 μοιρών μέσα σε ένα 24ωρο.
Ενα δευτερόλεπτο παραπάνω θα ζήσουμε σήμερα, καθώς το τελευταίο λεπτό της σημερινής ημέρας θα διαρκέσει 61 δευτερόλεπτα.
Πρόκειται φυσικά για ανθρώπινη παρέμβαση, που γίνεται προκειμένου οι επιστήμονες να συγχρονίσουν το χρόνο που χρειάζεται η Γη για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της.
Θεωρητικά, ο πλανήτης μας χρειάζεται 86.400 δευτερόλεπτα για να πραγματοποιήσει μία πλήρη περιστροφή 360 μοιρών μέσα σε ένα 24ωρο. Ταυτόχρονα, όμως, η Γη δέχεται συνεχείς βαρυτικές επιδράσεις από τον Ηλιο, τη Σελήνη και τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, με αποτέλεσμα η ταχύτητα περιστροφής της να μη μένει σταθερή, αλλά να επιβραδύνεται ανεπαίσθητα - αρκετά όμως για να δημιουργείται πρόβλημα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται απόκλιση ανάμεσα στον φυσικό (ηλιακό) χρόνο και στον Διεθνή Ατομικό Χρόνο (ΤΑΙ), που μετρούν τα ατομικά ρολόγια με ακρίβεια δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου. Είναι τόσο ακριβή, που χάνουν μόλις ένα δευτερόλεπτο κάθε 300 εκατομμύρια χρόνια.
Οποτε λοιπόν παρατηρείται απόκλιση, προστίθεται το εμβόλιμο δευτερόλεπτο, διαδικασία που ξεκίνησε το 1972, οπότε και προστέθηκαν δύο δευτερόλεπτα. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί 23 δευτερόλεπτα, τα πιο πρόσφατα, το 2008, το 2005 και το 1998. Προστίθενται πάντα στο τελευταίο λεπτό της 30ής Ιουνίου ή της 31ης Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες διαφωνούν με την πρακτική, εξαιτίας των συνεπειών που μπορεί να έχουν σε υπολογιστικά συστήματα ή δορυφόρους. Εξάλλου, κάθε φορά που μπαίνει σφήνα το έξτρα δευτερόλεπτο, οι υπολογιστές συγχρονίζονται χειρωνακτικά, διαδικασία που εμπεριέχει αρκετό ρίσκο.
πηγή: http://www.ethnos.gr

17 κόλπα που δεν ξέρετε ότι κάνει το σώμα σας!


  • 823
     



 17 κόλπα που δεν ξέρετε ότι κάνει το σώμα σας!
Πολλές φορές το σώμα μας λειτουργεί ανεξάρτητα από τις εντολές που του δίνουμε…
Διαβάστε 17 ενδιαφέροντα κόλπα καλής υγείας που κάνει το σώμα μας…1. Εάν σας γαργαλάει ο λαιμός σας, ξύστε το αυτί σας
Ένας έξυπνος τρόπος για να απαλλαγείτε από το γαργαλητό που νιώθετε στο λαιμό σας είναι να ξύσετε το αυτί σας…
«Όταν διεγείρονται τα νεύρα που υπάρχουν στο αυτί, προκαλείται μία αντανάκλαση στο λαιμό, που μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στον μυ,» αναφέρει ο Δρ. Scott Schaffer, πρόεδρος του Κέντρου Ωτορινολαρυγγολογίας στο Γκίμπσμπορο του Νιού Τζέρσεϊ. «Ο σπασμός ανακουφίζει από το γαργαλητό.» 2. Αποκτήστε υπερηχητική ακοή
Εάν βρίσκεστε σε ένα μέρος με θόρυβο και δυσκολεύεστε να ακούσετε τον συνομιλητή σας, ο οποίος μιλάει ψιθυριστά, τότε σκύψτε προς το μέρος του με το δεξί σας αυτί.Το δεξί αυτί έχει την ικανότητα να ακολουθεί τους γρήγορους ρυθμούς του λόγου, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής David Geffen του UCLA. Εάν, από την άλλη, προσπαθείτε να αναγνωρίσετε το τραγούδι που παίζει χαμηλά σε έναν χώρο, τότε προβάλετε το αριστερό σας αυτί προς τον ήχο. Το αριστερό αυτί έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει ευκολότερα τους μουσικούς τόνους.
3. Απαλλαγείτε από τον πόνο!
Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν πως εάν βήχουμε κατά τη διάρκεια μιας ένεσης, μειώνεται ο πόνος από το τσίμπημα της βελόνας. Σύμφωνα με τον Taras Usichenko, συγγραφέα μίας μελέτης πάνω σε αυτό το φαινόμενο, το κόλπο προκαλεί μία ξαφνική, προσωρινή αύξηση της πίεσης στο στήθος και το νωτιαίο σωλήνα, αναστέλλοντας τις δομές που προκαλούν πόνο στο νωτιαίο μυελό.
4. Καθαρίστε τη βουλωμένη μύτη σας
Ξεχάστε τα αποσυμφορητικά μύτης. Ένας ευκολότερος, γρηγορότερος και οικονομικότερος τρόπος για να ανακουφίσετε την πίεση της ρινικής κοιλότητας είναι να τοποθετήσετε τη γλώσσα σας στον ουρανίσκο και στη συνέχεια να πιέσετε με το δάχτυλό σας ανάμεσα στα φρύδια. Αυτό επιτρέπει στην ύνιδα, το οστό που περνάει από τις ρινικές οδούς και καταλήγει στο στόμα, να πάλλεται μπρος πίσω, σύμφωνα με την Lisa DeStefano, βοηθό καθηγητού οστεοθεραπευτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Η κίνηση χαλαρώνει τη συμφόρηση και μετά από 20 δευτερόλεπτα νιώθουμε τη μύτη μας άδεια.
5. Διώξτε την καούρα χωρίς νερό!
Φοβάστε ότι το φαγητό που φάγατε θα σας προκαλέσει καούρες και δεν θα μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ; «Κοιμηθείτε με το αριστερό πλευρό,» συνιστά ο Anthony A. Star, γαστρεντερολόγος και βοηθός καθηγητού στην Ιατρική Σχολή της Νέας Υόρκης. Μελέτες έδειξαν πως, ασθενείς που κοιμούνται με το αριστερό τους πλευρό, δεν έχουν παλινδρόμηση γαστρικών υγρών. Ο οισοφάγος και το στομάχι συνδέονται σε γωνία. Όταν κοιμόμαστε με το δεξί μας πλευρό, το στομάχι είναι χαμηλότερα από τον οισοφάγο, επομένως η βαρύτητα λειτουργεί υπέρ της καούρας.
6. Απαλλαγείτε από τον πονόδοντο χωρίς να ανοίξετε το στόμα σας
Απλά τρίψτε πάγο στην παλάμη σας, στην καμάρα που κάνει ο αντίχειρας με τον δείκτη. Μία καναδέζικη μελέτη έδειξε πως αυτή η τεχνική μειώνει τον πονόδοντο μέχρι και 50%. Οι οδοί των νεύρων στη βάση της καμπύλης διεγείρουν μία περιοχή στον εγκέφαλο που μπλοκάρει τα σήματα πόνου από το πρόσωπο και τα χέρια.
7. Εξαφανίστε τα καψίματα
Αν κάψετε κατά λάθος το δάχτυλό σας πάνω στο μάτι της κουζίνας, καθαρίστε το δέρμα και πιέστε ελαφρά το σημείο που καήκατε με το μαξιλαράκι των δαχτύλων σας. Ο πάγος θα ανακουφίσει τον πόνο πιο γρήγορα, σύμφωνα με τη Δρ. DeStefano, αλλά η φυσική αυτή μέθοδος επαναφέρει το καμένο δέρμα στη φυσιολογική του θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται φουσκάλα.
8. Κάντε τον κόσμο να σταματήσει να γυρνά
Μήπως ήπιατε λίγο παραπάνω και βλέπετε τα πάντα γύρω σας να γυρνάνε; Ακουμπήστε το χέρι σας σε κάτι σταθερό. Το κομμάτι του αυτιού, που είναι υπεύθυνο για την ισορροπία -ο θόλος του κοχλία- εγχέει ένα υγρό, που είναι της ίδιας πυκνότητας με το αίμα. «Καθώς το αλκοόλ αραιώνει το αίμα στο θόλο, ο θόλος αποκτά μικρότερη πυκνότητα και ανεβαίνει,» εξηγεί ο Δρ. Schaffer. Όλο αυτό μπερδεύει τον εγκέφαλο. Η αφή ενός σταθερού αντικειμένου δίνει μία δεύτερη «άποψη» στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να νιώθουμε μεγαλύτερη ισορροπία.
9. Απαλλαγείτε από τις σουβλιές στα πλευρά
Εάν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, όταν τρέχετε εκπνέετε κάθε φορά που το δεξί σας πόδι πατάει στο έδαφος. Με την εκπνοή ασκείται πίεση στο συκώτι (που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά), το οποίο στη συνέχεια πιέζει το διάφραγμα και προκαλεί σουβλιές στα πλευρά. Ένας τρόπος για να απαλλαγείτε από αυτό τον πόνο είναι να εκπνέετε κάθε φορά που πατάει το αριστερό πόδι στο έδαφος.
10. Σταματήστε το αίμα με το ένα δάχτυλο!
Εάν πιέσετε τη μύτη σας και σκύψετε προς τα πίσω μπορείτε να σταματήσετε την αιμορραγία στη μύτη -εάν φυσικά δεν σας πειράζει να καταπιείτε το ίδιο σας το αίμα. Ένας πιο «πολιτισμένος» τρόπος είναι να τοποθετήσετε βαμβάκι στα άνω ούλα σας -ακριβώς στο βαθούλωμα που βρίσκεται κάτω από τη μύτη- και να πιέσετε με δύναμη. «Οι περισσότερες αιμορραγίες προέρχονται από το μπροστινό μέρος του διαφράγματος, το χόνδρο που χωρίζει τη μύτη,» σημειώνει ο Peter Desmarais, ωτορινολαρυγγολόγος στο νοσοκομείο Entabeni του Ντάρμπαν, στη Νότιο Αφρική. «Ασκώντας πίεση στο συγκεκριμένο σημείο, σταματάτε την αιμορραγία.»
11. Σταματήστε το καρδιοχτύπι
Θέλετε να σταματήσετε το καρδιοχτύπι και τη νευρικότητα που νιώθετε στο πρώτο ραντεβού; Απλά φυσήξτε στον αντίχειρά σας. Το πνευμονογαστρικό νεύρο, που καθορίζει τον καρδιακό παλμό, μπορεί να ελεγχθεί μέσω της αναπνοής, όπως υποστηρίζει ο Ben Abo, γιατρός στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Εάν φυσήξετε στον αντίχειρά σας, ο καρδιακός παλμός θα επιστρέψει στα φυσιολογικά του επίπεδα.
12. «Ζεστάνετε» τον εγκέφαλό σας!
Εάν φάτε κάτι παγωμένο, πάρα πολύ γρήγορα, τότε θα παγώσει ο εγκέφαλος σας. Για να το αποφύγετε, πιέστε την επιφάνεια της γλώσσας σας στον ουρανίσκο σας, καλύπτοντας όσο μεγαλύτερη επιφάνεια μπορείτε. «Επειδή τα νεύρα στον ουρανίσκο παγώνουν υπερβολικά, το σώμα μας έχει την εντύπωση ότι παγώνει και ο εγκέφαλος,» υποστηρίζει ο Abo. «Σε αντιστάθμιση, υπερθερμαίνεται, προκαλώντας τον πονοκέφαλο του παγωτού, όπως λέγεται χαρακτηριστικά το φαινόμενο. Όσο μεγαλύτερη πίεση ασκήσουμε στον ουρανίσκο, τόσο πιο γρήγορα θα υποχωρήσει ο πονοκέφαλος.
13. Αποφύγετε τη μυωπία
Η μυωπία οφείλεται κυρίως στα γονίδια, σύμφωνα με την Anne Barber, οπτομετρικό στην Ουάσιγκτον. «Συνήθως δημιουργείται από μυωπικό στρες.» Με άλλα λόγια, δημιουργείται εάν κοιτάζετε για πολύ ώρα στην οθόνη ενός υπολογιστή. Εάν θέλετε να έχετε τέλεια όραση, θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα να κλείνετε τα μάτια σας, να τεντώνετε το σώμα σας, να παίρνετε μια βαθιά ανάσα και μετά από λίγα δευτερόλεπτα να εκπνέετε, χαλαρώνοντας ταυτόχρονα και τους μύες σας. Σφίγγοντας και χαλαρώνοντας τους μύες, όπως τους δικέφαλους και τους γλουτιαίους, ξεγελούμε ακούσια και άλλους μύες -όπως τα μάτια- οι οποίοι χαλαρώνουν και αυτοί.
14. Ξυπνήστε τους νεκρούς!
Εάν μουδιάσει το χέρι σας την ώρα που οδηγείτε ή κάθεστε σε περίεργη στάση, κουνήστε το κεφάλι σας πέρα δώσε και το μούδιασμα θα εξαφανιστεί σε λιγότερο από ένα λεπτό. Το μουδιασμένο χέρι είναι συχνά αποτέλεσμα της συμπίεσης των νεύρων που βρίσκονται στον αυχένα. Χαλαρώνοντας τους μύες του αυχένα, απελευθερώνετε την πίεση. Τα συμπιεσμένα νεύρα, που βρίσκονται χαμηλότερα στο σώμα, ευθύνονται για το μούδιασμα στο πόδι, επομένως μην επαναπαύεστε. Σηκωθείτε και αρχίστε να περπατάτε.
15. Εντυπωσιάστε τους φίλους σας!
Την επόμενη φορά που θα πάτε σε ένα πάρτι, δοκιμάστε το εξής κόλπο: Βάλτε κάποιον να κρατήσει το χέρι του τεντωμένο στα πλάγια, με την παλάμη προς τα κάτω και πείτε του να μείνει σε αυτή τη στάση. Στη συνέχεια τοποθετήστε τα δύο σας δάχτυλα στον καρπό του και σπρώξτε προς τα κάτω. Θα αντισταθεί. Στη συνέχεια, βάλτε τον να ακουμπήσει το πόδι του σε μία επιφάνεια που είναι 1- 2 εκατοστά πιο ψηλή (βάλτε 1-2 περιοδικά) και επαναλάβετε. Αυτή τη φορά, το χέρι του θα πέσει σαν τραπουλόχαρτο. Επειδή οι γλουτοί δεν είναι ευθυγραμμισμένοι, μετατοπίζεται η σπονδυλική στήλη. Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται πως η σπονδυλική στήλη είναι ευάλωτη και έτσι απενεργοποιεί την ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται.
16. Αναπνεύστε κάτω από το νερό
Εάν θέλετε οπωσδήποτε να φτάσετε στο βυθό της θάλασσας και να πιάσετε μια χούφτα άμμο, πάρτε μερικές μικρές παρατεταμένες ανάσες. Όταν βρίσκεστε κάτω από το νερό, δεν είναι η έλλειψη οξυγόνου που σας κάνει να θέλετε απεγνωσμένα να αναπνεύσετε, αλλά φταίει η συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα, που κάνει το αίμα όξινο και στέλνει σήματα στον εγκέφαλο πως κάτι πάει στραβά. Η υπεροξυγόνωση μειώνει την οξύτητα του αίματος,» όπως υποστηρίζει ο Δρ. Jonathan Armbruster, αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Auburn. «Το κόλπο αυτό ξεγελά τον εγκέφαλο και νομίζει πως έχει περισσότερο οξυγόνο.» Έτσι, κερδίζετε μερικά δευτερόλεπτα επιπλέον.
17. Διαβάστε το μυαλό!
Το δικό σας! «Εάν έχετε να εκφωνήσετε μία ομιλία την επόμενη μέρα, κάντε μία επανάληψη πριν πέσετε για ύπνο,» όπως υποστηρίζει η Candi Heimgartner, καθηγήτρια βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος της μνήμης εδραιώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, οτιδήποτε διαβάσετε λίγο πριν να κοιμηθείτε είναι πιο πιθανό να κωδικοποιηθεί ως μακροχρόνια μνήμη.
πηγή: kafeneio-gr.blogspot.com

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

10 πράγματα που δεν ξέρετε για το καρπούζι!

Το καρπούζι είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πλέον αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, το οποίο δικαίως έχει λάβει το χαρακτηρισμό «βασιλιάς»! Γλυκό, δροσερό, ζουμερό τρώγεται φρέσκο, ως γλυκό κουταλιού αλλά και τηγανητό(!) ή εν είδει δροσερής γρανίτας. Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου και καλλιεργείται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. στην Κίνα, ενώ μόλις τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων», αφού η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική «karpuz». Κι από τα γενικότερα, λοιπόν, εγκυκλοπαιδικά στοιχεία για το καρπούζι ήρθε η ώρα να δούμε 10 βασικά πράγματα που πιθανόν δεν γνωρίζετε γι’ αυτό…
10. Πολύχρωμες ποικιλίες
perierga.gr - 10 πράγματα που δεν ξέρετε για το καρπούζι!
Κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο, το καρπούζι καλλιεργείται ανά τον κόσμο σε περισσότερες από 1.200 ποικιλίες που διαφοροποιούνται μεταξύ τους όχι μόνο βάσει του χρώματος αλλά και του σχήματος, και της υφής και των σπόρων. Επιπλέον μεγάλη διαφορά υπάρχει και στη γλυκύτητα της σάρκας, που διαβαθμίζεται ανάλογα με την ποικιλία. Έτσι το κίτρινο καρπούζι είναι λιγότερο γλυκό και διατηρείται περισσότερο χρόνο σε σχέση με το κόκκινο, ενώ το πορτοκαλί έχει στυφή γεύση και οι σπόροι απουσιάζουν εντελώς από το εσωτερικό του.
9. Χαμηλή θερμιδική πυκνότητα
perierga.gr - 10 πράγματα που δεν ξέρετε για το καρπούζι!
Πλούσιο με σημαντικές βιταμίνες όπως Α και C, πολλών ανόργανων συστατικών και απουσία χοληστερόλης και λιπών, το καρπούζι είναι ένας απολύτως υγιεινός καρπός που δροσίζει χωρίς να παχαίνει. Με λίγα λόγια το καρπούζι όχι μόνο έχει λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα φρούτα, αλλά περιέχει και λιγότερα σάκχαρα. Επιπλέον, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό από άλλα φρούτα, γεγονός που αποτελεί σπουδαίο πλεονέκτημα, γιατί τροφές με πολύ νερό χορταίνουν περισσότερο χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με θερμίδες. Το καρπούζι έχει, λοιπόν, αυτό που λέμε χαμηλή θερμιδική πυκνότητα, αποτελώντας σημαντικό «όπλο» σε μια ισορροπημένη διατροφή.
8. Φρούτο ή λαχανικό
perierga.gr - 10 πράγματα που δεν ξέρετε για το καρπούζι!
Το καρπούζι αναγνωρίζεται ευρέως ως φρούτο και είναι στενά συνδεδεμένο με την κίτρινη κολοκύθα (φρούτο κι αυτή!), με την έννοια ότι ο καρπός του είναι γλυκός και καταναλώνεται ως επιδόρπιο. Το άλλο βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί το καρπούζι από τα λαχανικά είναι η επικονίαση, με την οποία γίνεται ο πολλαπλασιαμός του φυτού, με τη βοήθεια των μελισσών, σε αντίθεση με τα λαχανικά που δεν έχουν καμία σχέση με επικονίαση, καθώς τα περισσότερα είναι αυτογονιμοποιούμενα.
7. Παγκόσμια παραγωγή
perierga.gr - 10 πράγματα που δεν ξέρετε για το καρπούζι!
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το καρπούζι έχει περίπου 1.200 ποικιλίες που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο, ενώ ο αριθμός των χωρών που παράγουν και εξάγουν αυτό το φρούτο είναι πάνω από 100, επειδή η καρπουζιά μπορεί να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Το Νο1 στη λίστα της παγκόσμιας παραγωγής καρπουζιού διατηρεί η Κίνα, και μάλιστα με διαφορά από τις άλλες χώρες.
6. Σε συσκευασία δώρου
perierga.gr - 10 πράγματα που δεν ξέρετε για το καρπούζι!
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η παράδοση να προσφέρουν στην Κίνα και την Ιαπωνία το καρπούζι ως δώρο έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια, και μάλιστα αποτελούσε ένδειξη αγάπης και φιλίας μεταξύ των ανθρώπων. Έτσι τα τριαντάφυλλα και οι ανθοδέσμες είναι ξεπερασμένες, ενώ ένα τετράγωνο καρπούζι, για παράδειγμα,με τον απαραίτητο φιόγκο δείχνει και με το παραπάνω όλα τα… ζουμερά συναισθήματα!
5. Παράξενοι γευστικοί συνδυασμοί
perierga.gr - 10 πράγματα που δεν ξέρετε για το καρπούζι!
Μπορεί όλοι να γωνρίζουμε το καρπούζι ως φρούτο, που καταναλώνεται σκέτο και μας δροσίζει το καλοκαίρι, όμως σε διάφορες κουζίνες του κόσμου συνδυάζεται άριστα με… παράδοξα υλικά, δημιουργώντας νέες λαχταριστές γεύσεις. Για παράδειγμα, το καρπούζι ταιριάζει απόλυτα με φέτα και μπλε τυρί, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τολμούν να βάλουν στο πιάτο τους ένα «μπιφτέκι καρπουζιού με τυρί», το οποίο συνηθίζουν πολύ στον αραβικό κόσμο (Watermelon Burgers with Cheese). Επιπλέον, μια φέτα καρπούζι με προσούτο, λίγο μαλακό τυρί Brie και μπόλικο λεμόνι αποτελεί μια μοναδική γκουρμέ απόλαυση για κάθε ουρανίσκο!
4. Κρατήστε τους σπόρους
perierga.gr - 10 πράγματα που δεν ξέρετε για το καρπούζι!
Οι σπόροι του καρπουζιού είναι απόλυτα ασφαλείς και δεν χρειάζετε να ανησυχείτε καθόλου εάν καταπιείται μερικούς! Έχουν απαλή υφή και είναι σχεδον άγευστοι, ενώ σε αρκετές χώρες του κόσμου τους καβουρντίζουν και τους καταναλώνουν ως άριστο συνοδευτικό του καφέ και του τσαγιού ή απλώς σαν ένα σνακ για να… περνά η ώρα, προσθέτοντας λίγο αλάτι. Επιπλέον, μπορείτε να τους φυτέψετε και με λίγη φροντίδα και προσοχή στο πότισμα να έχετε εύκολα και γρήγορα τις δικές σας καρπουζιές.
3. Γιατροσόφια
perierga.gr - 10 πράγματα που δεν ξέρετε για το καρπούζι!
Το καρπούζι ενδείκνυται να τρώγεται με άδειο στομάχι πριν από το δείπνο, καθώς καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και κρατά το πεπτικό σύστημα σε άριστη κατάσταση. εγκοπή. Θεραπευτική επίδραση ασκεί το καρπούζι στις παθήσεις του ήπατος, ενώ είναι αποτελεσματικό ως φρούτο σε κυστίτιδες και γενικά σε όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, αυτοί που πάσχουν από διάρροια πρέπει να καταναλώνουν αρκετό καρπούζι, ενώ τρεις μερίδες καρπουζιού την ημέρα δίνει λάμψη και διατηρεί το δέρμα σε άψογη κατάσταση.
2. 90% νερό
perierga.gr - 10 πράγματα που δεν ξέρετε για το καρπούζι!
Το καρπούζι περιέχει περίπου 92% νερό και μόνο 5% ζάχαρη, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του προκαλεί έντονη διούρηση. Κι αν αυτό θεωρείται από κάποιους… ενοχλητικό, σκεφτείτε ότι έτσι καθαρίζονται το αίμα από τα δηλητήρια και τα νεφρά από τα άλατα και τους μικρούς λίθους! Επίσης, η υπερβολική ποσότητα νερού που υπάρχει στο καρπούζι είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να το καταναλώνουμε αμέσως μετά το γεύμα ή το δείπνο, επειδή επηρεάζει αρνητικά την πέψη. Καλύτερα σκέτο κάποια άλλη ώρα.
1. Το μεγαλύτερο στον κόσμο
perierga.gr - 10 πράγματα που δεν ξέρετε για το καρπούζι!
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το μεγαλύτερο καρπούζι στον κόσμο «ζυγίστηκε» στα 108 κιλά περίπου! Καλλιεργήθηκε στο Τενεσί από τον Bill Carson στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και κατέχει επάξια μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες εδώ και 22 χρόνια.

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ρεκόρ Γκίνες υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος!


Το Ρεκόρ Guinness για την "υψηλότερη θερμοκρασία που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος" ανήκει πλέον στον Σχετικιστικό Επιταχυντή Βαρέων Ιόντων (RHIC) στις ΗΠΑ, ο οποίος...
αναδημιούργησε τις συνθήκες που επικρατούσαν ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου, μετά τη Μεγάλη Έκρηξη όταν όλο το Σύμπαν είχε θερμοκρασία 4 τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου!

Μέσα στην υπόγεια κυκλική σήραγγα του RHIC, ο οποίος βρίσκεται στο αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven στη Νέα Υόρκη, ιόντα χρυσού συγκρούονται μεταξύ τους σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

Η ενέργεια των συγκρούσεων είναι αρκετά υψηλή ώστε να διαλύσει την ύλη στα εξ ων συνετέθη: τα πρωτόνια και τα νετρόνια από τα οποία αποτελείται ο πυρήνας των ατόμων διαλύονται σε μια αρχέγονη «σούπα» από κουάρκ και γλουόνια, δύο κατηγορίες θεμελιωδών σωματιδίων.

Αυτό το πλάσμα κουάρκ-γλουονίων αποδείχθηκε 250.000 φορές πιο θερμό από το κέντρο του Ήλιου. Οι συνθήκες αυτές υπήρξαν στη φύση μόνο λίγες στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, όταν τα κουάρκ και τα γλουόνια δεν είχαν "συμπυκνωθεί" για να σχηματίσουν την ύλη όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Οι ερευνητές του RHIC γνώριζαν ότι το πείραμα θα έδινε αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες, δεν περίμεναν όμως ότι το αρχέγονο πλάσμα κουάρκ-γλουονίων θα συμπεριφερόταν ως υγρό που κινείται χωρίς τριβές.

Το ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας, πάντως, θα μπορούσε να διεκδικήσει και ο LHC, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του CERN, κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι το CERN δεν έχει δημοσιεύσει επίσημες μετρήσεις της θερμοκρασίας του πλάσματος κουάρκ-γλουονίων. Και οι υπεύθυνοι των Ρεκόρ Guinness δεν αρκούνται σε τίποτα λιγότερο από επίσημα, διασταυρωμένα στοιχεία. Η ουσία όμως παραμένει: το θερμότερο σημείο στη Γη, και ένα από τα θερμότερα σημεία του Σύμπαντος, βρίσκεται κάτω από τα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας.
thestival.gr

Η εξόντωση της οικογένειας οδηγεί σε συρρίκνωση την Ελλάδα.


  • 64
     



 Η εξόντωση της οικογένειας οδηγεί σε συρρίκνωση την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχασε μέσα σε 10 χρόνια περισσότερο από ένα εκατομμύριο Έλληνες!!. Αυτά τα απογοητευτικά αποτελέσματα δείχνει η πρόσφατη δημογραφική επίσημη απογραφή που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Συγκεκριμένα το 2009 είχαν καταμετρηθεί 11.282.571 άτομα ενώ 2001 (9 χρόνια μετά) καταμετρήθηκαν μόλις 10.964.020 άτομα. Ακόμη διαφαίνεται ότι ο ρυθμός μείωσης του πληθυσμού έχει ενταθεί κατακόρυφα τα τελευταία δύο χρόνια και επιπλέον υπολογίζεται ότι στα τέλη της δεκαετίας θα έχουμε συρρικνωθεί σε έναν πληθυσμό της τάξεως των 8 εκατομμυρίων ψυχών!
Αυτά είναι τα αποτελέσματα του διωγμού της Ελληνικής Οικογένειας!. Να θυμηθούμε τα πρόσφατα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα εναντίων των οικογενειών και μάλιστα των πολυτέκνων. Να θυμηθούμε τα ανάλγητα μέτρα του 2010, όπου η τότε γνωστή υπουργός Παιδείας κατάργησε τις μετεγγραφές των φοιτητών και έστειλε στον καιάδα όσες οικογένειες αδυνατούσαν να στηρίξουν 2 ή 3 σπίτια ταυτόχρονα.
Ιδιαίτερα οι πολύτεκνες οικογένειες παλεύουν σήμερα με πενιχρά μέσα να σταθούν κυριολεκτικά στα πόδια τους. Την ίδια ώρα οι εθνοκτόνες πολιτικές που εφαρμόζονται διευκολύνουν τις παράκτιες εταιρείες να πολλαπλασιάζονται και δεν ξεχνούμε ότι οι βουλευτές πριν από μόλις ένα χρόνο διεκδικούσαν 270.000 ευρώ αναδρομικά, έκαστος. Με τις πολιτικές αυτές, η ζωή των νέων ανθρώπων αγνοείται και στέλνονται στην ανεργία. Έτσι νέες οικογένειες δεν σχηματίζονται, ενώ οι υπάρχουσες οδηγούνται σε απόγνωση και αφανισμό. Μαρασμός ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας είναι πια γεγονός. Και ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν, οι ΜΚΟ πολλαπλασιάζονται σαν μανιτάρια.
Το Δημογραφικό δεν είναι ένα απλό πρόβλημα και δεν μπορεί να λυθεί με εισαγωγή μεταναστών όπως μερικοί ‘εξυπνάκηδες’ εύκολα και απερίσκεπτα ισχυρίζονται. Και αυτό διότι αυτή η λύση, δημιουργεί νέα προβλήματα που αρχικά δεν υπήρχαν. Και μπορεί κανείς να δει προς στιγμήν ενδεχομένως μερικούς οικονομικούς δείκτες να βελτιώνονται, σε λίγο όμως το κόστος της εξυπηρέτησης των ιδιαίτερων αναγκών των μεταναστών θα είναι αθροιστικά πολύ μεγαλύτερο. Στην όλη κατάσταση δεν υπολογίζουμε και τα μη μετρήσιμα μεγέθη, όπως είναι πχ η συνοχή της κοινωνίας ή η ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε ημέρες παρακμής. Ζούμε ήδη σε καθεστώς ξένης επιτήρησης. Η πείνα και η εξαθλίωση βρίσκεται πλέον στο κατώφλι μας. Τέτοια κατάντια!.
Ε.Σ.
πηγή: filologos10.wordpress.com

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στην εκδήλωση απολογισμού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης



Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε και χαιρέτησε σήμερα στην εκδήλωση παρουσίασης του απολογισμού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (27/6) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης εξήρε το έργο των εκπαιδευτικών το οποίο, όπως επισήμανε, δεν αποτυπώνεται εύκολα με αριθμούς. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τον χαιρετισμό του: «Ο απολογισμός και η δημόσια λογοδοσία για τη δράση των Δημοσίων Φορέων, όπως και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας προς τους πολίτες. Είναι μία διαδικασία η οποία συμβάλει στη χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος και ενισχύει τη δημοκρατία. Το πιο σημαντικό στοιχείο του απολογισμού όμως είναι η δυνατότητα που μας δίνει να αναλογιστούμε το παρελθόν με ωριμότητα και να σχεδιάσουμε καλύτερα για το μέλλον. Η προσφορά των εκπαιδευτικών δεν αποτυπώνεται εύκολα με αριθμούς. Υπάρχουν πολλά ποιοτικά στοιχεία του δύσκολου έργου σας τα οποία κατανοούν οι μαθητές, οι γονείς και η κοινωνία παρατηρώντας την εξέλιξη των παιδιών τους. Κάθε χρόνο η ελληνική περιφέρεια και, ειδικότερα, η Πέλλα σημειώνουν σημαντικές πρωτιές στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι το αποτέλεσμα του δικούς σας κόπου και της δικής οργανωμένης προσπάθειας ώστε οι μαθητές μας να αποκτήσουν πρόσβαση σε σχολές και τμήματα που ταιριάζουν με τις δεξιότητές τους και εγγυώνται μία καλή επαγγελματική πορεία στο μέλλον. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας υλοποιεί πολλά έργα για τη διασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών διδασκαλίας και σχολικής δραστηριότητας. Οι οικονομικοί πόροι που διαθέτουμε πλέον είναι ελάχιστοι, επομένως θα πρέπει να γίνεται αυστηρή ιεράρχηση των επιλογών και προτεραιοτήτων για έργα σχολικών υποδομών και συντήρησης. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε άριστη συνεργασία και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω. Οι συναντήσεις μας είναι συχνές και τους προηγούμενους μήνες είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε ευρύτερα για την προώθηση της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στην Πέλλα». 
πηγή: http://dhmoths.blogspot.gr

«Από φαρμακείου εις φαρμακείον…»


Του Θανάση Νικολαΐδη
ΔΕΝ πληρώνουμε μόνο τους «λειτουργούς» του συστήματος. Το’ χαν στήσει επιστημονικά. Χρόνια φαρμακευτικής σπατάλης με χορό δις σε τσέπες αόρατων και ορατών. Και δεν είναι μόνο το κύκλωμα. Είναι και ο…αθώος λαός. Οι πάσχοντες και μη που γέμιζαν προθαλάμους ιατρείων και ιατρικά κέντρα όπου ο μαγνητικός (τομογράφος) «άναβε» χωρίς σταματημό. Με το «τζάμπα» επί δικαίων και αδίκων, πλούσιων και φτωχών.
Ο,ΤΙ είχαμε να πούμε για το κύκλωμα το εξαντλήσαμε. Για την πηγή πλουτισμού μέσω της (υπερ)συνταγογράφησης γιατρών και για τον φαρμακοποιό (με το απίθανο ποσοστό κέρδους) να τρίβει τα χέρια. Για τους προμηθευτές με ψυχολογία εκβιαστή και πρακτική τοκογλύφου. Με τις πολυεθνικές του φαρμάκου να τα πασάρουν σε αστρονομικές τιμές. Για τη μπάζα τους, αλλά και για την έρευνα που κάποιος «έπρεπε» να τη χρεωθεί. Και τη χρεώθηκε ο (υπερ)καταναλωτής φαρμάκων. Με τις (νοσο)φοβίες και το άγχος του. ΓΙ αυτόν πρόκειται. Για τον (υπερ)καταναλωτή με την άνεση «από ιατρείου εις ιατρείον» και το ταμείον (του) μείον. Καθηγήτρια πήγαινε στο μάθημα με το βιβλιάριο υπό μάλης, για να πάρει αμπάριζα τους γιατρούς. Γιατρός έκανε περιουσία με ένα μολύβι (για υπερσυνταγογραφήσεις δήθεν…ψωριάρηδων) και καμιά επιτροπή δεν…σκέφθηκε να τον φρενάρει. Και ο φαρμακοποιός που πέταξε τόνους φαρμάκων στο πηγάδι κι ακόμα να του δημεύσουν την περιουσία; Τα κόμματα που δεν ίδρωνε το αυτί τους για το πάρτι και τις απάτες; ΒΛΕΠΟΥΜΕ πολίτες να ψάχνουν απελπισμένα για φαρμακείο και φάρμακο. Βιώνουμε (τηλεοπτικά) το δράμα, με τα λόγια τους να τρυπούν τ’ αυτιά μας. Ωστόσο, οφείλουμε να πούμε και καμιά αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος και δεν τη λέμε. Κανένας των αγωνιώντων «από φαρμακείου εις φαρμακείον» δεν…θυμήθηκε τους άνετους της (φαρμακο)σπατάλης και συνεργούς στο έγκλημα, ολετήρες των ταμείων. Είμαστε συνυπεύθυνοι εσύ, εγώ, εμείς, εσείς και όλοι μας και μη χαϊδεύεις τα λευκά φτερά στους ώμους καρφώνοντας τον διπλανό και τον απέναντι. ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ γι αυτούς και τα κυκλώματα, για’ μας και το κεφάλι μας. Για το ανύπαρκτο κράτος και για την ψηφοθηρία των πολιτικών, για την ατιμωρησία των απείθαρχων κάθε βαθμίδας και για την αλήθεια που την αποκρύπτουμε επιμελώς. Ποτέ δεν είναι αργά για να μην πάει ούτε μια ασπιρίνη χαμένη στη χώρα της αταξίας, που αρνείται πεισματικά να προσαρμοστεί με πρακτικές «κουτόφραγκων». Καιρός για ηλεκτρονικό έλεγχο και πολίτη που θα αμύνεται. Για το ταμείο του μην αδειάσει, για την διάχυτη μαγκιά του (νεο)έλληνα που (και αυτή) μας κατέστρεψε.

ήμος Δήμος Πέλλας:ΤΕΛΟΣ 0,5 % - Ενημέρωση Επαγγελματιών

DIMOS-PELLASΣύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 2539/97 όπως έχει τροποποιηθεί με τον Ν. 3756/2009 και ισχύει, επιβάλλεται υπέρ των Δήμων και Κοινοτήτων στην Περιφέρεια των οποίων ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, τέλος 0,5 % & 5% στα ακαθάριστα έσοδα των :
Α) Σε κάθε είδους ,μορφής και ονομασίας καταστημάτων, στα οποία πωλούνται για κατανάλωση εντός του καταστήματος ή σε πακέτο , φαγητά, ποτά , καφές , αναψυκτικά , γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα, εφόσον σύμφωνα με την άδεια που έχει εκδοθεί, διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα εντός ή εκτός του καταστήματος .
Β) Ζυθοπωλεία και μπαρ ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας .
Γ) Καντινών.
Δ) Προκειμένου για νυκτερινά κέντρα , αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα ( καμπαρέ , ναίτ κλάμπ, κοσμικές ταβέρνες , μπουάτ) και χορευτικά κέντρα με μουσική, το παραπάνω τέλος επιβάλλεται σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%).
Το τέλος βαρύνει τον πελάτη και αναγράφεται ξεχωριστά στα εκδιδόμενα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις στοιχεία, εισπράττεται δε από αυτόν που εκδίδει λογαριασμό , ο οποίος υποχρεούται, να το καταβάλλει στο οικείο Δημοτικό Ταμείο υπέρ του Δήμου.
Στο Δήμο Πέλλας με την αριθμ.1175023/3752/00ΤΥ/Δ/ΠΟΛ: 1200 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών από 1-1-2011 σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες (Δημοτικές Κοινότητες και Τοπικές Κοινότητες ) ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας των ακινήτων και συνεπώς όλες οι παραπάνω κατηγορίες καταστημάτων υπάγονται στο τέλος.
Μετά τα παραπάνω, σας ενημερώνουμε η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την επιβολή του προαναφερομένου τέλους είναι υποχρεωτική.
Το αρμόδιο γραφείο εσόδων κάθε δημοτικής ενότητας , θα πρέπει να συντάξει καταστάσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν με τραπεζοκαθίσματα, όπως στην εκδοθείσα άδεια αναφέρονται και να προχωρήσουν στην ενημέρωση των καταστηματαρχών.
Σας γνωρίζουμε επίσης ότι για τα εκτός σχεδίου καταστήματα θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για την ένταξη τους στο παραπάνω τέλος.
Η συγκεκριμένη διαδικασία είχε εφαρμογή μετά από αποφάσεις των Δ.Σ. στις Δημοτικές Ενότητες Γιαννιτσών και Μ. Αλεξάνδρου.
Ως προς τη διαδικασία απόδοσης του σχετικού τέλους σας γνωρίζουμε τα παρακάτω.
Ο υπόχρεος επαγγελματίας θα πρέπει να προσκομίζει αντίγραφο της δήλωσης του Φ.Π.Α. στο αρμόδιο γραφείο εσόδων του Δήμου Πέλλας καθώς και στα συναρμόδια τμήματα όλων των Δημοτικών Ενοτήτων, όπου θα αποδίδει το τέλος.
πηγή: http://www.logospellas.gr

Οικονομικό αδιέξοδο στο Δήμο Πέλλας.Κίνδυνος στάσης πληρωμών;


Ως δραματική περιγράφεται η οικονομική κατάσταση στο Δήμο Πέλλας από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ.Κωβαίο ,ο οποίος σε καθημερινή βάση δίνει ένα τιτάνιο αγώνα να τιθασεύσει το απίστευτο οικονομικό χάος.Τα υπέρογκα ποσά χρέους που παρέλαβε ο νεοσύστατος δήμος  από τους πρώην δήμους Κρύα Βρύσης και Κύρρου,είναι ουσιαστικά η "θηλειά στο λαιμό" του Δήμου που με το ρυθμό που κινείται αλλά και την αδυναμία είσπραξης οφειλώμενων τόσο απο τις κρατικές επιχορηγήσεις όσο και από ιδιωτες κινδυνεύει με στάση πληρωμών μέσα στο καλοκαίρι.Η απελπιστική κατάσταση που επικρατεί έχει θορυβήσει αρκετά μέλη της πλειοψηφίας που ....

ανοιχτά πια κάνουν λόγο για κατάρρευση.Από την άλλη η αντιπολίτευση υπογραμμίζει πως δύο χρόνια τώρα δεν έχει επιτευχθεί κανένας από τους στόχους που είχε εξαγγείλει ο Δήμαρχος ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη από απλήρωτους εργολάβους και προμηθευτές.
πηγή: http://pelladothe.blogspot.gr

Δήλωση Γιώργου Καρασμάνη για την παράδοση στην κυκλοφορία του οδικού τμήματος Άγρα – Βρυττά


Ως έργο εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο για το νομό μας αλλά συνολικά και για την Κεντρική Μακεδονία, χαρακτήρισε ο Γιώργος Καρασμάνης την ολοκλήρωση ενός μεγάλου τμήματος του δρόμου Άγρα – Βρυττά που αποτελεί τμήμα του μεγάλου οδικού άξονα Χαλκηδόνα-Γιαννιτσά-Έδεσσα-όρια νομού.
Ο Γιώργος Καρασμάνης οποίος παρέστη στα εγκαίνια, αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου είχε προσπαθήσει και πετύχει την ένταξη του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2007, ως επιλεγμένο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 12,5 εκατ. Ευρώ (11 εκατ. Ευρώ εργασίες χωματουργικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών, 1,5 εκατ. Ευρώ για απαλλοτριώσεις και μετατόπιση δικτύων)...

Το έργο δημοπρατήθηκε το 2008 και θα είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι γνωστές γραφειοκρατικές διαδικασίες και προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας. Αυτή είναι η αιτία που το έργο ξεκίνησε με καθυστέρηση τον Σεπτέμβριο του 2009.
Οι προσπάθειες του βουλευτή επικεντρώνονται στα υπόλοιπα τμήματα του μεγάλου οδικού άξονα:  να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που αφορούν το τμήμα Χαλκηδόνα – Γιαννιτσά (παράκαμψη Χαλκηδόνας – παράκαμψη Γιαννιτσών) που καθυστερούν  αδικαιολόγητα επί δύο χρόνια, παρά την εξασφάλιση της πίστωσης των 120 εκατ. Ευρώ, καθώς επίσης για το τμήμα Μαυροβούνι – Έδεσσα να εκδοθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και στη συνέχεια να εκδοθούν οι σχετικές εγκριτικές αποφάσεις.
Ο Γιώργος Καρασμάνης διαβεβαιώνει ότι σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα, με την ίδια δυναμική και την ίδια αποτελεσματικότητα, θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά όλες τις ενέργειες που έχουν τελικό στόχο την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλης πνοής έργου για το νομό μας.
πηγή:http://pelladothe.blogspot.gr

Άρχισαν οι εγγραφές ατόμων 3ης ηλικίας για κατασκήνωση στα Λουτρά Λαγκαδά



Από τη Δ/νση  Δημ. Υγείας & Κοινων. Μέριμνας της Π.Ε  Πέλλας
ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ
ότι για την κατασκηνωτική περίοδο έτους 2012,
θα φιλοξενηθούν άτομα ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
στα Λουτρά Λαγκαδά:
από 19/08/2012 έως 29/08/2012
-50-  Άτομα
Η συμμετοχή των φιλοξενουμένων στις λουτρά
ανέρχεται στο ποσό των 8,00 €  ημερησίως...

Οι εγγραφές θα γίνονται στη Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινων. Μέριμνας
στην Έδεσσα (Διοικητήριο),   στο γραφείο - 6 –
τηλ.  2381351283
από τη Δευτέρα 02/07/2012
Οι κατασκηνωτές θα επιβαρυνθούν τα έξοδα μετακίνησής τους.
Παρακαλείσθε κατά την εγγραφή σας να προσκομίσετε:
1.      Την αστυνομική σας ταυτότητα.
2.      Το ασφαλιστικό σας βιβλιάριο.
3.      Ιατρική βεβαίωση ότι η κατάσταση της υγείας σας, επιτρέπει τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα της κατασκήνωσης.
ΑΠΟ ΤΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜ. ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝ. ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΤΗΣ Π.Ε.ΠΕΛΛΑΣ

Άρχισαν οι εγγραφές παιδιών στο ΚΔΑΠ Γιαννιτσών



Με αφορμή τη νέα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της ΕΕΤΑΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για το σχ. έτος 2012-2013, ενημερώνουμε τις ενδιαφερόμενες μητέρες που επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους, ηλικίας:
* Προνήπια από 2,5 ετών ως την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση
* Παιδιά από την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση έως 12 ετών
* Παιδιά, έφηβοι και άτομα με νοητική ή κινητική αναπηρία
ότι ξεκινά η κατάθεση των κάτωθι δικαιολογητικών στις Δομές Φύλαξης Κρύας Βρύσης–Αγίου Λουκά και Ακρολίμνης, στα Κ.Δ.Α.Π. των Γιαννιτσών, Κρύα Βρύσης, Αθύρων και Πέλλας και στο ΚΔΑΠΜΕΑ Γιαννιτσών...

Δικαιολογητικά συμμετοχής
• Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου της μητέρας και Άδεια Διαμονής σε ισχύ εάν η μητέρα είναι αλλοδαπή από τρίτες χώρες
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
• Εκτύπωση εκκαθαριστικού σημειώματος ή επικυρωμένο αντίγραφο αυτού, για το οικονομικό έτος 2011 (εισοδήματα του 2010).
Δικαιολογητικά απασχόλησης
Εάν η μητέρα είναι μισθωτή, απαιτείται:
Βεβαίωση εργοδότη, από την οποία να προκύπτει η συνέχιση της απασχόλησης, καθώς και το είδος απασχόλησης (πλήρης ή μερική απασχόληση, αορίστου ή ορισμένου χρόνου) και αντίγραφο μηχανογραφημένων ενσήμων του δευτέρου ή τουλάχιστον του πρώτου τριμήνου του 2011 ή σχετική βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ή αντίγραφο της αναγγελίας πρόσληψής της ή αντίγραφο σύμβασης με τον εργοδότη.
- Εάν η μητέρα είναι αυτοαπασχολούμενη εκτός πρωτογενή τομέα, απαιτείται:
Αντίγραφο της Δήλωσης Ενάρξεως Επιτηδεύματος στην Δ.Ο.Υ. ή βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι έχουν καταβληθεί εισφορές, και Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί μη διακοπής της άσκησης του επιτηδεύματος.
- Εάν η μητέρα είναι αυτοαπασχολούμενη στον πρωτογενή τομέα, απαιτείται:
Βεβαίωση ασφαλίσεως από τον Ο.Γ.Α., ή Βεβαίωση από τον Ο.Γ.Α ότι έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.
- Εάν η μητέρα είναι άνεργη, απαιτείται:
αντίγραφο Δελτίου Ανεργίας σε ισχύ, και αντίγραφο Βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.
- Εάν η μητέρα λαμβάνει ή έχει λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ, και παραμένει άνεργη, απαιτείται αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης επιδότησης του Ο.Α.Ε.Δ.
Παρακαλούνται οι μητέρες που εργάζονται ανασφάλιστες ή είναι άνεργες και δεν διαθέτουν κάρτα ανεργίας, να γραφτούν στα μητρώα του ΟΑΕΔ ΑΜΕΣΑ και να προσκομίσουν στα γραφεία των δομών αντίγραφο Δελτίου Ανεργίας και αντίγραφο Βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα :  23820 22999  ΚΔΑΠΜΕΑ Γιαννιτσών
                                            23820 21313  ΚΔΑΠ Γιαννιτσών
                                            23820 31134  ΚΔΑΠ Πέλλας
                                            23910 91030  ΚΔΑΠ Αθύρων
                                            23820 61226  ΚΔΑΠ Κρύας Βρύσης
                                            23820 61226  ΠΑΙΔΙΚΟΣ Κρύας Βρύσης
                                            23820 61026  ΠΑΙΔΙΚΟΣ Αγίου Λουκά
                                            23820 63068  ΠΑΙΔΙΚΟΣ Ακρολίμνης 
πηγή: http://pelladothe.blogspot.gr

Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών στην ΠΕ Πέλλας

alt
Θ. Θεοδωρίδης: «Το πρόγραμμα συνεχίζεται με την καλύτερη οργάνωση και τη βοήθεια των πολιτών της Πέλλας»

H Αναπτυξιακή Πέλλας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και του Δήμους συνεχίζει αδιάλειπτα την εφαρμογή του ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στις περιοχές που παρουσιάζουν υψηλή συγκέντρωση τα κουνούπια και γενικότερα σε σημεία όπου δημιουργούνται προβλήματα από κουνούπια στους κατοίκους της Πέλλας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Πρόεδρος της ΑΝΠΕ κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης έχει δώσει εντολή στα στελέχη της Π.Ε. Πέλλας, τα κλιμάκια ελέγχου και την επιστημονική επιτροπή παρακολούθησης για εγρήγορση και διαρκή έλεγχο της πορείας υλοποίησης του προγράμματος. 
Για την περίοδο από 25-6 έως 01-7 τα συνεργεία ψεκασμών θα επισκεφτούν τους τέσσερις Δήμους της Π.Ε. Πέλλας προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παρουσία των κουνουπιών όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Αναλυτικά τα συνεργεία σήμερα Πέμπτη 28/6 θα κάνουν παρεμβάσεις στις περιοχές Καρυδιά, Σωτήρα, Αριδαία, Σαρακηνούς, Λιποχώρι, Σεβαστιανά, Μεσιανό, Ν. Μυλότοπο, Εσώβαλτα, ενώ αύριο θα επισκεφτούν τις περιοχές Ξανθώγεια, Άγρα, Τσάκους, Πολυκάρπη, Σκύδρα, Μαυροβούνι, Ν. Πέλλα, Μελίσσι, Άγιο Λουκά.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης τόνισε τη σημασία της καθημερινής παρακολούθησης του προγράμματος ψεκασμών για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα «…η υλοποίηση της αντιμετώπισης των κουνουπιών φέτος στηρίζεται σε μια νέα οργάνωση η οποία περιλαμβάνει προσωπικό το οποίο έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση, επίσης γίνεται με χρησιμοποίηση αποκλειστικά εγκεκριμένων, βιολογικών σκευασμάτων διαφυλάσσοντας με τον τρόπο αυτό, πλήρως, το περιβάλλον και τα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής. Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος εξάλλου, καταγράφεται και παρακολουθείται καθημερινά μέσω ενός σύγχρονου Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών γεγονός που δίνει τη δυνατότητα για καθημερινή αξιολόγηση των προσπαθειών που καταβάλλουνε τα στελέχη των συνεργείων. Στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών ζητούμε και την αρωγή των κατοίκων της Πέλλας που με τη λήψη μέτρων καθαριότητας και υγιεινής μπορούν να συνδράμουν σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση των κουνουπιών. Με τον τρόπο αυτό λειτουργούμε όλοι μας υπεύθυνα και με γνώμονα τη διασφάλιση και προστασία της δημόσιας υγείας».
πηγή: http://www.karatzova.com

Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών στην ΠΕ Πέλλας

Καταβολή συντάξεων Ιουλίου & επιδόματος αδείας από τον ΟΓΑ

alt
Από τη Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινώθηκε ότι, η σύνταξη μηνός Ιουλίου 2012 και το Επίδομα αδείας θα καταβληθεί σε 799.908 συνταξιούχους του Ο.Γ.Α. με πίστωση στους Τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ., που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων, την Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012 .

Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Ιουλίου 2012 και το Επίδομα αδείας ανέρχεται σε 522,5 εκατομμύρια €.
πηγή: http://www.karatzova.com

Οι υδρονομείς του Δήμου Πέλλας

alt
Σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Γ. Στάμκου ο Δήμος Πέλλας προχώρησε στην πρόσληψη των κάτωθι υδρονομέων για το χρονικό διάστημα από 1-6-2012 έως 30-9-2012:

1 Τόσιος Δημήτριος Σωτήριος ΔΕ Γιαννιτσών Τ.Κοιν.Αμπελιών
2 Κουβάτσης Ευάγγελος Ευστάθιος ΔΕ Γιαννιτσών Τ.Κοιν.Αμπελιών
3 Γκέλος Σωτήριος Γεώργιος ΔΕ Κρ.Βρύσης Τ.Κοιν.Εσωβάλτων
4 Παπάζογλου Δημήτριος Θωμάς ΔΕ Μ.Αλ/νδρου ΔΚ Γαλατάδων
5 Στυλιανού Κων/νος Χαράλαμπος ΔΕ Μ.Αλ/νδρου ΔΚ Γαλατάδων
6 Στυλιανού Κλεάνθης Ελευθέριος ΔΕ Μ.Αλ/νδρου Τ.Κοιν.Παλ/φύτου
7 Κατσαμπέρης Δημήτριος Ζαφείριος ΔΕ Μ.Αλ/νδρου Τ.Κοιν.Παλ/φύτου
8 Ποδοπάνης Αθανάσιος Στυλιανός ΔΕ Μ.Αλ/νδρου Τ.Κοιν.Παλ/φύτου
9 Στράντζαλης Παναγιώτης Νικόλαος ΔΕ Μ.Αλ/νδρου Τ.Κοιν.Καρ/σσας
10 Μανδάλτσης Αντώνιος Διονύσιος ΔΕ Μ.Αλ/νδρου Τ.Κοιν.Αγ.Γεωργίου
11 Δεληγιάννης Κων/νος Βασιλείου ΔΕ Μ.Αλ/νδρου Τ.Κοιν.Δροσερο
12 Χαϊτογλου Λάζαρος Γρηγόριος Τ.Κοιν.Τριφυλλίου-Γυψοχωρίου
13 Δέλλιος Γεώργιος Αθανάσιος Τ.Κοιν.Τριφυλλίου – Γυψοχωρίου
14 Τόσιος Γεώργιος Κων/νου ΔΕ ΚύρρουΤΚ Αραβησσού
15 Μακρής Αλέξανδρος Νικολάου ΔΕ Κύρρου ΤΚ Αραβησσού
16 Μοναστηρίδης Θεόδωρος Σάββας ΔΕ Κύρρου ΤΚ Αραβησσού
17 Κοσμίδης Ηλίας Γεώργιος ΔΕ Κύρρου Τ.Κοιν.Αξού
18 Τζούρτζος Χρήστος Μιχαήλ ΔΕ Κύρρου Τ.Κοιν.Λάκκας
19 Καβάζης Στυλιανός Νικολάου ΔΕ Κύρρου ΤΚ Αχλαδοχωρίου
20 Τσάτσος Νικόλαος Γεώργιος ΔΕ Πέλλας ΤΚ Ραχώνας
21 Σαββίδης Κων/νος Συμεών ΔΕ Πέλλας ΤΚ Αγροσυκιάς
22 Ανδρεάδης Θεόδωρος Χρήστος ΔΕ Πέλλας ΤΚ Δυτικού
πηγή: http://www.karatzova.com

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ανακύκλωση: τι πετάμε στους μπλε κάδους



Τι πρέπει να ρίχνουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης; Πολλοί είναι αυτοί που πετάνε τα σκουπίδια τους ανεξαρτήτως προελεύσεως στους μπλε κάδους απλά και μόνο επειδή είναι σε πιο κοντινή απόσταση ή είναι λιγότερο γεμάτοι....



Οι αρμόδιες αρχές έχουν φροντίσει να αναγράφεται ποια είναι τα υλικά των συσκευασιών που επιτρέπεται να απορρίπτονται στους κάδους αυτούς, όμως λίγοι είναι εκείνοι που το παρατηρούν. Ας δούμε λοιπόν συγκεκριμένα ποιες συσκευασίες πρέπει να απορρίπτουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης:

Συσκευασίες από Αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.

Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.

Συσκευασίες από Πλαστικό, π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος , οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά.

Συσκευασίες από Γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, χυμοί, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά.

Συσκευασίες από Χαρτί & Χαρτοκιβώτια, π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.ά.

Ωστόσο οφείλουμε να προσέχουμε για κάποιες από τις συσκευασίες αυτές. Συγκεκριμένα αφού διαχωρίσουμε τα υλικά συσκευασίας, θα πρέπει να τις αδειάσουμε εντελώς από το περιεχόμενό τους. Συνήθως ξεπλένουμε τις συσκευασίες και κατόπιν τις πάμε για ανακύκλωση.

Επίσης για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, αλλά και για εξοικονόμηση χώρου καλό θα ήταν να διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια. Προσέχουμε να μην πετάμε τα αντικείμενα για ανακύκλωση όλα μαζί σε μια πλαστική σακούλα όπως κάνουμε για τα κοινά σκουπίδια. Παρότι και αυτές ανακυκλώνονται, για να πραγματοποιηθεί πιο σύντομα ο διαχωρισμός των υλικών στην πορεία της ανακύκλωσης, θα πρέπει να πετάμε «χύμα» τα απορρίμματα.

—Τι ρίχνουμε στον μπλε κάδο

*Γυάλινες συσκευασίες

από αλκοολούχα ποτά, νερό, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, κρασί, βαζάκια τροφίμων, κ.α.

*Χάρτινες συσκευασίες

από γάλα, χυμούς, δημητριακά, μπισκότα, απορρυπαντικά, καρτοκιβώτια κ.α.

*Πλαστικές συσκευασίες

από νερό, αναψυκτικά, λάδι, απορρυπαντικά, γιαούρτι, βούτυρο, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, είδη καθαρισμού, φιλμ περιτυλίγματος, σακούλες κ.α.

*Αλουμινένιες και λευκοσιδηρές συσκευασίες

από μπύρες και αναψυκτικά, κονσέρβες από τόνο, καφέ, γάλα εβαπορέ, τοματοπολτό, ζωοτροφές, λάδι κ.α.

—Τι δεν ρίχνουμε
Τι δε ρίχνουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης:

Υπολείμματα τροφών
Μπαταρίες
Ηλεκτρικές συσκευές
Οικοδομικά υλικά
Τζάμια
Υφάσματα
Κλαδιά δέντρων
Αντικείμενα από ξύλο, δέρμα κλπ

Πηγή: Γεωρυθμική

10 πράγματα που δεν γνωρίζουμε (αλλά θα έπρεπε) για το νερό


Απαραίτητο για τη ζωή είναι το νερό. Υγεία, ομορφιά και ευζωία και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς το αγαθό αυτό. Πόσα όμως γνωρίζουμε για το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης;

Διαβάστε 10 πληροφορίες που καλό θα ήταν να γνωρίζουμε σχετικά με το νερό...



10. Το νερό αποτελεί το 75% του σώματος μας, το 90% του αίματος και το 85% του εγκέφαλου. Το στεγνό στόμα είναι το τελευταίο σημάδι δίψας.

9. Μπορεί όταν διψάμε να καταφεύγουμε σε υποκατάστατα του νερού όπως σε καφέ, αναψυκτικά και μπύρα πιστεύοντας ότι έτσι καλύπτουμε τις ανάγκες μας καθώς περιέχουν νερό, αλλά στη πραγματικότητα η ζάχαρη κι η καφεΐνη αποσπούν το νερό από τα κύτταρα για να διατηρήσουν την ισορροπία του PH των ηλεκτρολυτών στο αίμα, μ’ αποτέλεσμα τα κύτταρα ν’ αφυδατώνονται.

8. Η λύση για την αφυδάτωση είναι η κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού τη μέρα, στα οποία μπορούμε να συνυπολογίσουμε μονάχα τους φρεσκοστημένους χυμούς, κανένα άλλο ποτό. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε να επιλύσουμε πολλά από τα προβλήματα υγείας μας, συμπεριλαμβανομένου της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

7. Μπορεί ν’ αποφεύγουμε το πολύ νερό για να μην πηγαινοερχόμαστε διαρκώς στη τουαλέτα, αλλά δεν γνωρίζουμε ότι η κύστη είναι μυϊκό όργανο κι όπως όλοι οι μυς έτσι κι αυτός αποδυναμώνεται με την αδράνεια κι ενισχύεται με τη χρήση. Έτσι όσο περισσότερο νερό πίνουμε, τόσο θ’ αυξηθεί η δύναμη της κύστης και δεν θα χρειάζεται να τρέχουμε στη τουαλέτα κάθε πέντε λεπτά.

6. Το PH που πρέπει να έχει το αίμα μας είναι από 7.3 έως 7.45. Εάν γίνει πιο βασικό ή πιο όξινο τότε πεθαίνουμε. Εάν καταναλώνουμε αναψυκτικά, αλκοόλ, fast-food τότε αυξάνουμε το PH του αίματος μας. Έτσι όταν πίνουμε νερό βοηθάμε το σώμα μας να κάνει το αίμα μας πιο βασικό. Κι όσο πιο κοντά στο 7.45 διατηρούμε το PH μας τόσο πιο αργά γερνάμε.

5. Το χλώριο που περιέχεται στο νερό αποτελεί μια δηλητηριώδη νευροτοξίνη που είναι υπεύθυνη για καρκινογόνες ενώσεις, καρδιακές παθήσεις, αρτηριοσκληρώσεις και τη καταστροφή των καλών μας βακτηριδίων.

Το χλώριο που προσλαμβάνουμε με την κατανάλωση του νερού βρύσης σκοτώνει τα φιλικά βακτηρίδια που βρίσκονται στο παχύ έντερο τα οποία ευθύνονται για τα τελικά στάδια της πέψης καθώς και τη σύνθεση βιταμινών κι έτσι το πεπτικό σύστημα αναγκάζεται να λειτουργήσει με μειωμένη αποτελεσματικότητα.

4. Για ν’ αποφύγουμε το χλώριο θα μπορούσαμε να βάλουμε το νερό σε μια γυάλινη κανάτα και να τα’ αφήσουμε για 1,2 ώρες ώστε να εξατμιστεί το χλώριο ή ακόμα καλύτερα ν’ αγοράσουμε φίλτρα για τις βρύσες του σπιτιού.

3. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και είναι πορώδες. Έτσι όταν κάνουμε μπάνιο, δίχως να το καταλαβαίνουμε, μεγάλη ποσότητα χλωρίου διεισδύει στο σώμα μας μέσω των πόρων του δέρματος. Για να τα αποφύγουμε αυτό καλό θα ήταν να τοποθετήσουμε ένα φίλτρο στο ντους.

2. Η λύση του εμφιαλωμένου νερού δεν είναι η ιδανική καθώς μελέτες δείχνουν ότι περιέχει βαριά μέταλλα και άλλες τοξικές χημικές ουσίες και βακτηρίδια παρά τον υποτιθέμενο «καθαρισμό» από τον οποίο περνάει.

Το εμφιαλωμένο νερό είναι επίσης πολύ βλαβερό για το περιβάλλον καθώς απαιτεί τεράστια παραγωγή πλαστικών μπουκαλιών, τα οποία περιέχουν τοξικά και καρκινογόνα συστατικά για να διαθέτουν ευκαμψία αλλά μ’ αυτό τον τρόπο μολύνουν το περιεχόμενο τους κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ή της αποθήκευσης.

1. Νερό σημαίνει μακροζωία. Ένα από τα μεγάλα μυστικά μακροζωίας των υπεραιωνόβιων πληθυσμών του πλανήτη είναι το πεντακάθαρο, φυσικό νερό των περιοχών τους.

Πηγή: ygeianews.gr

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΕΒΡΩΝΙΑΣ


15 Γιορτάζουμε σήμερα 25 Ιουνίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Φεβρωνίας, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Φεβρωνία, ήταν περιζήτητη νύμφη για την σωματική της ομορφιά. Το ίδιο όμως έλαμπε και η αγνή ψυχή της. Για το λόγο αυτό σε ηλικία 17 ετών, επέλεξε το δρόμο της άσκησης και της εγκράτειας στο μοναστήρι όπου ηγουμένη ήταν η θεία της, Βρυένη και βρισκόταν στην Μεσοποταμία (στην πόλη της Νισίβεως, που λέγεται Αντιόχεια της Μυγδονίας και βρισκόταν στα σύνορα του Βυζαντινού και Περσικού κράτους).

Γρήγορα, παρά το νεαρό της ηλικίας της, προσαρμόσθηκε στους δύσκολους κανόνες της μοναχικής ζωής βρίσκοντας παράλληλα και χρόνο για να μελετά και να εμβαθύνει στις Θείες Γραφές. Έγινε δε υπόδειγμα ανάμεσα στις άλλες μοναχές για τη σύνεσή της το ζήλο της, την προθυμία της και το ταπεινό της φρόνημα.

Κάποια ημέρα όμως, ένα στρατιωτικό σώμα το οποίο κατεδίωκε χριστιανούς, με επικεφαλής το Σεληνο (288 μ.Χ.) έφθασε και στο μοναστήρι της Φεβρωνίας. Οι άλλες μοναχές κατόρθωσαν να διαφύγουν, η Αγία όμως η οποία ήταν άρρωστη δεν κατόρθωσε να μετακινηθεί. Κοντά της παρέμειναν η ηγουμένη Βρυένη και η αδελφή Θωμαΐς.

Οι στρατιώτες, μόλις αντίκρυσαν τη Φεβρωνία, έμειναν έκπληκτοι από την ομορφιά της. Άφησαν, λοιπόν, τρεις άνδρες να τη φρουρούν και οι υπόλοιποι γύρισαν και το ανέφεραν στον αρχηγό τους Σελήνο. Αυτός αμέσως διέταξε και την έφεραν μπροστά του, και με κάθε τρόπο την πίεσε να άλλαξοπιστήσει. Πρότεινε στη Φεβρωνία να τη δώσει σύζυγο στον ανεψιό του Λυσίμαχο, που κοντά του θα γνώριζε μεγάλη δόξα.

Η Φεβρωνία, όμως, προτίμησε να γίνει «της μελλούσης αποκαλύπτεσθαι δόξης κοινωνός» (Α' Έπιστολή Πέτρου, ε' 1). Προτίμησε, δηλαδή, να είναι συμμέτοχος της δόξας που θα αποκαλυφθεί κατά τη δευτέρα παρουσία, και με περίσσιο θάρρος περιφρόνησε τις προτάσεις του Σελήνου, ο όποιος, αφού τη βασάνισε, τελικά τη σκότωσε με ξίφος.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ἦχος γ'. Τὴν ὡραιότητα.
Ὡς τῆς ἀσκήσεως ῥόδον ἡδύπνευστον, ὀσμὴν ἀθλήσεως τῷ κόσμῳ ἔπνευσας, εἰς ὀσμὴν μύρων τοῦ Χριστοῦ δραμοῦσα ἀσχέτῳ πόθῳ, ὅθεν ὡς παρθένον σὲ καὶ ὁσίαν καὶ μάρτυρα, θαυμαστῶς ἐδόξασε Φεβρωνία ὁ Κύριος, ᾧ πρέσβευε ὑπὲρ τῶν βοώντων, χαῖρε σεμνὴ ὁσιομάρτυς.
πηγή: http://www.agioritikovima.gr/