"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Τότε που είχαν ψηλά το κεφάλι!


Πρωτοχρονιά του 1970 ,τότε που ήμασταν παιδιά ,στο σπίτι τα άκρως απαραίτητα όχι γιατί είχαμε μικρό ψυγείο αλλά επειδή ξέραν οι γονείς μας μέχρι που να απλωθούν...
το σταθερά σε εβδομαδιαία βάση κοτόπουλο αντί για γαλοπούλα,λίγο χοιρινό αντί για ψαρονέφρι ,μια μοσχαρίσια μπριζόλα για τον πατέρα (μιά φορά στις τόσες να ξεφύγει από το κοτόπουλο, αφού από τις κακουχίες στα νιάτα του στα πιο παραγωγικά του χρόνια έμεινε ανίκανος για εργασία και του απαγορευόταν το χοιρινό) αντί φιλέτο μοσχάρι ,άφθονο νερό αντί coca - cola διαφόρων τύπων ,λίγη ρετσίνα αντί μποζολέ , πολύ υπερηφάνεια , ευτυχία και φιλότιμο παντού γύρω μας!Στην αλλαγή του χρόνου σπάσιμο του ροδιού στην είσοδο ,και είσοδο στην πορτα του συγγενή,του φίλου ή του γείτονα(τότε είχαμε γείτονες και φίλους-φίλους όπως τους λέει και η Κατερίνα η Γώγου και συγγενείς ατόφια διαμάντια που πόναγαν ο ένας για τον άλλο) ευχές και καλή χρονιά αντί αχαλίνωτη διασκέδαση στα ξενυχτάδικα με δανεικά!

Παραμονή του 2012 όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας με κλεισμένες(το χειρότερο) τις καρδιές,

πνιγμένοι στις έννοιες ,θα μπορέσω να πληρώσω :ΟΤΕ ,ΔΕΗ ,έκτακτους φόρους ,τέλη -ουφ πήραμε παράταση ,τώρα τι θα γίνει και θα μπορέσουμε να τα πληρώσουμε σε δέκα μέρες κανεις δεν το σκέφτεται- ,δόση σπιτιού ,καταναλωτικού δανείου -ήθελα διακοποδάνειο το 2007 για να πάω στις Μαλδίβες γαμήλιο ταξίδι-, αυτοκινήτου-εδώ δεν έχω για τα τέλη τη δόση θα σκεφτώ;τι την ήθελα την κορεάτικη τζιπάρα για να πηγαίνω στον Παρνασσό ;καλά δεν με πήγαινε το φιατάκι με την αμόλυβδη;-

γραμμάτειο στον αλβανό μάστορα που μου έβαψε το σπίτι,γραμμάτειο στο λαμόγιο που μου έφτιαξε κάτι πρόσθετα κλπ.Βγαίνουμε στο δρόμο και δε βλέπει ο ένας τον άλλο !

Τότε ο γείτονας που του λείπαν τα απαραίτητα ένοιωθε πως θα γευτεί από το φτωχικό τραπέζι των γειτόνων -όλοι διακριτικά θα του πάνε ένα πιάτο φαί σκεπασμένο -,ο φίλος και ο συγγενής ήξεραν οτι οι πόρτες είναι ανοιχτές και οι οικοδεσπότες το θεωρούσαν ύψιστη τιμή να τους επισκεφτούν και να είναι στο τραπέζι τους οι <<ΑΔΕΛΦΟΙ>> τους.

Τώρα έχουμε αρκετά ακόμα τρόφιμα σε πολλούς αλλά και την καινούργια μόδα, τα αμφιβόλου σκοπιμότητας συσίτια -θα πείτε πάλι καλά - και την έρευνα στα απορρίματα για ένα κόκκαλο με λίγο ψαχνό!

Η διαφορά τότε και τώρα; ΤΟΤΕ ΖΟΥΣΑΜΕ,ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Αναγνώστης

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012


Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

"Έρωτας στην ομίχλη": ένα βιβλίο που αναφέρεται και στο Ν. Πέλλας


Από τις εκδ. Ψυχογιός
Μια μεγαλοαστική οικογένεια από την Ίμερα του Πόντου, έπειτα από τη γενοκτονία του 1916, βρίσκει καταφύγιο σε ένα ορεινό χωριό της Πέλλας. Ο ένας γιος, ο Αριστοτέλης Αγριππίδης, ξενιτεύεται για σπουδές στην Αμερική και πλουτίζει με τα ματωμένα λεφτά της ποτοαπαγόρευσης. Επιστρέφει στο Μικροδέντρι της μετανάστευσης και γίνεται ο ευπατρίδης που κτίζει την εκκλησιά και το σχολείο. Εκεί θα φτάσει ως πρωτοδιόριστη δασκάλα στα τέλη του ’70 η Αμαλία Αναγνώστου, με τη φλόγα στα μάτια και το πάθος να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση στα παιδιά μιας κλειστής αγροτικής κοινωνίας. Ο έρωτας σημαδεύει την Αμαλία με το τόξο του επίγονου Αριστοτέλη Αγριππίδη. Μα είναι γεμάτος σκιές και μυστικά. Η ομίχλη απλώνεται στο Μικροδέντρι όπως οι κρυφές ιστορίες των ανθρώπων του χωριού. Τα γάργαρα νερά του ποταμού γίνονται η ευλογία και η κατάρα του τόπου...
Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που διατρέχει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής ιστορίας του εικοστού αιώνα αποτολμώντας να ρίξει φως στην ομίχλη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ


Το βιβλίο Έρωτας στην ομίχλη είναι μια ελεγεία στην πρώτη αγάπη αλλά και μια διεισδυτική ματιά στην πολυδιάστατη ανθρώπινη φύση.
Πρόκειται για την πραγματική ιστορία μιας δασκάλας από το Μικροδέντρι Πέλλας, που ερωτεύεται τον ευπατρίδη του χωριού, ανακαλύπτοντας την ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία τόσο του ίδιου όσο και των εκλεκτών αλύτρωτων.
Το μυθιστόρημα χτίστηκε πάνω στην αληθινή ιστορία της Αμαλίας, η οποία μου την αφηγήθηκε αναλυόμενη σε λυγμούς, σαράντα ολόκληρα χρόνια μετά το διορισμό της στο Μικροδέντρι.
Επιλέγω να αφηγούμαι τις ανθρώπινες ιστορίες μέσα από τη μυθοπλαστική διαδικασία, καθώς πιστεύω πως η ζωή είναι πιο ευρηματική κι από τα πιο ευφάνταστα σενάρια.
Σε αυτό το έργο μου νιώθω πως έκανα μια υπέρβαση, προσπαθώντας να μετουσιώσω μια αναπόδραστη πραγματικότητα σε λογοτεχνία όπου είναι διάχυτος ο λυρισμός.
Ταυτόχρονα, κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο μου Ο Πολ και η Λάρα ταξιδεύουν, ένα συμβολικό έργο για την οικολογική ανησυχία, που ενώνει τους πολιτισμούς του Καναδά και της Ελλάδας. Στο βιβλίο υπάρχει ένθετο ένα καταπληκτικό μουσικό cd από τον ταλαντούχο μουσουργό Δημήτρη Κατή.
Σας καλώ, λοιπόν, να ταξιδέψετε μαζί μου αυτό το φθινόπωρο με τον Έρωτα στην ομίχλη, συστήνοντας παράλληλα τα παιδιά σας στα πολικά αρκουδάκια Πολ και Λάρα.

πηγή:ΣΩΣΤΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ

Παρεμβάσεις; Υπάρχει(;) φάρμακο!


Του Θανάση Νικολαΐδη
ΔΥΟ παραιτήσεις (οικονομικών εισαγγελέων) κι αρχίζει το…ψάξιμο. Ποιος, τι, πότε (και μόνο το γιατί ξέρουμε). Τα βρόντηξαν οι άνθρωποι-αυτό ήθελαν και οι δράστες. Και ποιοι είναι οι διεφθαρμένοι; Μην είναι ο μπακάλης της γειτονιάς μη πληρώσει τον ΦΠΑ του; Μην είναι ο τ. κοινοτάρχης της Κωλοπετινίτσας με πρόσβαση στην εξουσία;
ΤΑ παράτησαν οι δυο εισαγγελείς και θα γίνει έρευνα. Πες, λοιπόν, ότι επισημάνθηκαν οι τολμητίες και «ανακρίνονται». Θα αρνηθούν τα πάντα. Την απόπειρα παρέμβασής τους συνολικά και μερικά, σαν τον κλέφτη που τον πιάνεις επ’ αυτοφώρω και (σου) απαιτεί προσδιορισμό του DNA του χεριού του, ισχυριζόμενος πως δεν ήταν το δικό του.
ΣΤΗΝ Ελλάδα της ρεμούλας, του μέσου και της αρπαχτής, μην αμφιβάλλεις πως είναι πολιτικός (κάποιας ισχύος και βεληνεκούς) αυτός (αυτοί). Κι αν είναι σλόγκαν του κ. Πετσάλνικου εκείνο το…καθησυχαστικό «δεν κάνεις περιουσία απ’ την βουλευτική σου αποζημίωση», το μυαλό μας στριφογυρίζει στα περιουσιακά τους και το μάτι μας πέφτει στη λύσσα τους να «ξαναβγούν». Κι αν ξεφυλλίσεις ανάποδα τις σελίδες της πολιτικής μας ιστορίας; Θα δεις περιουσίες πολιτικών με βούλα και σφραγίδα, χωρίς να βγάλεις άκρη για τις αμαρτίες τους σε περιόδους που «τα’ σκιαζε η φοβέρα», είτε έρρεαν εκατομμύρια σε τσέπες αποστατών.
ΑΣ διατυπώσουμε και την πρότασή μας, πριν κλείσουμε (απαισιόδοξα). Έχει να κάνει με την ατιμωρησία-αιτία των δεινών μας και «κίνητρο» για αδίσταχτους. Με νόμο απλό και αυστηρό πρέπει και οφείλει η βουλή να πάρει μέτρα (που δεν θα τα πάρει γιατί δεν γουστάρει…αυτοχειριασμούς). Να κόψει τη φόρα σε διεφθαρμένους της οικονομικής και πολιτικής μας ζωής που παρεμβαίνουν (ακόμα και στη Δικαιοσύνη), κουβαλώντας το τεφτέρι της διαπλοκής για να βρουν τους επιτήδειους.
ΑΝ κάτι αποδειχθεί, πας φυλακή και τελειώσαμε. Ωστόσο, πώς ν’ αποδειχθεί, σε «καθεστώς» ασυδοσίας όπου ο (μεγαλο)κλέφτης θα προσφύγει στα…ανθρώπινα δικαιώματα; Γι αυτό, λοιπόν, ένα παγιδευμένο τηλέφωνο (απ’ την ΕΥΠ), μια κάμερα σε χώρους «δουλειάς» (υπουργεία με τη διαφθορά να βολτάρει στους διαδρόμους ή αραχτή σε πολυθρόνες γραφείων), σε νοσοκομεία για φακελάκι και σε ιατρεία της (υπερ)συνταγογράφησης (υπέρ…ψωριάρηδων), γραφεία πολεοδομίας και συγκοινωνιών…
ΜΟΝΟ η προοπτική του κελιού προλαμβάνει κι ας παρατήσουμε τα λόγια. Κόβει τα χέρια μακροχέρηδων και τα πόδια της διαφθοράς.

πηγή:ΣΩΣΤΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Δημόσιο και Αξιολόγηση των Δημοσίων Λειτουργών στην Αθήνα των Κλασικών Χρόνων(5ος-4ος αι. π.Χ)


 

Είναι αρκετά ενδιαφέρον να ανατρέξουμε στην αρχαία ελληνική σοφία των Αθηναίων πολιτών για το πώς εκλάμβαναν τη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων και ποια ήταν η κοσμοθεωρία τους γι’ αυτό που ονομάζουμε κοινά. Με παράθεση χωρίων παρακάτω θα δούμε πώς αντιμετώπιζε η αρχαία ελληνική κοινωνία ζητήματα της επικαιρότητας , όπως η περίφημη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και άλλες πτυχές γύρω από τη λειτουργία του δημόσιου φορέα.
Τα παρακάτω αποσπάσματα πιθανόν να μας θυμίσουν παρούσες καταστάσεις της επικαιρότητας. Στην Αθήνα, όλοι όσοι διορίζονταν σε κάποιο αξίωμα έπρεπε να περάσουν από εξέταση (δοκιμασία) πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους, προκειμένου να ελεγχθεί αν ήταν κατάλληλοι για την ανάληψη του αξιώματος. Επιπρόσθετα, όφειλαν να υποβάλλουν οικονομικό απολογισμό (λόγος) και να περνούν από έναν γενικότερο έλεγχο της συμπεριφοράς τους (ευθύναι) με τη λήξη της θητείας τους. Προκειμένου να αποφεύγεται η προκατάληψη κατά τις διαδικασίες που έπονταν της αποχώρησης από κάποιο αξίωμα, θεσπίστηκε νόμος στη δεκαετία του 340 πΧ, σύμφωνα με τον οποίο δεν έπρεπε να επαινείται η συμπεριφορά ενός αξιωματούχου πριν από την ολοκλήρωση των προαναφερθέντων: ο Αισχίνης αντιτίθεται σε μια πρόταση να τιμηθεί ο Δημοσθένης, φέροντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι εκείνον τον καιρό κατείχε ένα αξίωμα, για το οποίο ήταν υπόλογος.

Ακολουθεί το χωρίο για την ευθύνη των αξιωματούχων : «Εγώ όμως στην επιχειρηματολογία αυτών των ανδρών θα βάλω μπροστά τον δικό σας νόμο, τον οποίο εσείς θεσπίσατε, με σκοπό να βάλετε ένα τέλος σε τέτοιου είδους προφάσεις. Στον νόμο ξεκάθαρα γράφεται ‘’τα αιρετά αξιώματα’’ –στον παραπάνω όρο εμπεριέχονται όλα τα αξιώματα- και καλούνται αξιώματα όλοι οι διορισμοί που κάνει ο λαός με ψηφοφορία ‘’συμπεριλαμβανομένων των επιστατών των δημοσίων έργων’’.
Ο Δημοσθένης είναι τειχοποιός, επιστάτης δηλαδή ενός από τα σπουδαιότερα έργα.
‘’Και όλοι οι άνδρες που αναλαμβάνουν δημόσιο έργο για περισσότερες από τριάντα ημέρες έχουν δε και την προεδρία σε δικαστήρια’’, όλοι αυτοί οι επιστάτες των έργων είναι πρόεδροι σε δικαστήριο. Και τι ακριβώς τους διατάσσει ο νόμος να κάνουν; Όχι ‘’απλώς να υπηρετούν’’ αλλά ‘’να κατέχουν ένα αξίωμα, αφού υποβληθούν στη δοκιμασία ενώπιον του δικαστηρίου’’, μιας και ακόμη και οι εκλεγμένοι με κλήρο άρχοντες υποβάλλονται στη δοκιμασία και διαχειρίζονται τα κοινά, αφότου υποβληθούν σ’αυτήν. Και καταθέτουν τον λόγο τους μαζί με τον γραμματέα και οι λογισταί ( ελεγκτές της διαχείρισης), όπως ακριβώς ορίζεται και για τους άλλους αξιωματούχους(…)». (Αισχίνης, ııı. Κατά Κτησιφώντος, 14-15,20,20-22) Επόμενο χωρίο είναι για την λογοδοσία των αξιωματούχων και τη διαδικασία της καθώς επίσης και για τη διαδικασία των καταγγελιών που μπορούσαν να προβούν οι πολίτες μετά την λογοδοσία κάθε ενός αξιωματούχου, να ασκήσουν δηλαδή έλεγχο επί των λεγομένων των κατεχόντων δημοσία θέση :
«Οι βουλευτές, επίσης ορίζουν με κλήρωση (από το δικό τους σώμα) ευθύνους ( αυτοί που διορθώνουν), έναν από κάθε φυλή, καθώς και δύο βοηθούς για καθένα από τους ευθύνους. Αυτοί οι άνδρες είναι υποχρεωμένοι να κάθονται τις ώρες που λειτουργεί η αγορά πλάι στο άγαλμα του ήρωα κάθε φυλής αν κάποιος επιθυμεί να κάνει καταγγελία, δημόσια ή ιδιωτική, εναντίον ενός αξιωματούχου που έχει λογοδοτήσει για τη διαχείριση των οικονομικών στο δικαστήριο, σε διάστημα τριάντα ημερών αφότου λογοδότησε, γράφει σε μια ασπρισμένη πινακίδα το όνομά του, το όνομα του διάδικου στον οποίο κατατίθεται η μήνυση και το αδίκημα για το οποίο τον κατηγορεί, προσθέτει όποιο ποσό νομίζει ότι πρέπει να καταβληθεί (είτε για οικονομική απώλεια είτε ως τιμωρία) και τη δίνει στον εύθυνο .
Ο εύθυνος παίρνει την πινακίδα, τη διαβάζει και, αν αποφασίσει ότι υπάρχει υπόθεση στην οποία πρέπει να δοθούν εξηγήσεις, μεταβιβάζει τις ιδιωτικές κατηγορίες στους δικαστές του κάθε δήμου, οι οποίοι διατυπώνουν την τελική κρίση τους για την εν λόγω, ενώ ανακοινώνει τις δημόσιες κατηγορίες στους θεσμοθέτες. Οι θεσμοθέτες, όταν τους μεταβιβάσουν μια κατηγορία, θέτουν πάλι υπό δικαστική κρίση την υπόθεση αυτή των ευθύνων και οτιδήποτε αποφασίσουν οι δικαστές είναι τελεσίδικο»(Αριστοτέλης, Αθηναίων Πολιτεία, 48.iv-v)
Η μεταρρύθμιση του Κλεισθένη το 508/7 καθιέρωσε την αρχή της ευρείας συμμετοχής των πολιτών στην διακυβέρνηση του κράτους. Μετά τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Αρείου Πάγου από τον Εφιάλτη, το 462/1, η Αθήνα κατέστη ενσυνείδητα δημοκρατική και έγινε αντιληπτό, προκειμένου αυτοί να μετέχουν ενεργά, θα έπρεπε να παρέχεται στους φτωχούς πολίτες χρηματική αποζημίωση για τον χρόνο που αφιέρωναν στις υποθέσεις του κράτους. Έτσι, μεταξύ της δεκαετίας του 450 (για τους ενόρκους ) και της δεκαετίας του 390 (για τη συμμετοχή στην Εκκλησία του Δήμου) εγκαινιάστηκε χρηματική αποζημίωση για πολλές πολιτικές υποχρεώσεις, τις οποίες το κράτος προέτρεπε τους πολίτες του να επιτελέσουν.
Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι λοιπόν η θεσπισμένη καταβολή μισθού σ’ αυτούς που συμμετέχουν στις δημόσιες υποθέσεις και ιδιαίτερα προς τους φτωχούς πολίτες για το χρόνο που αφιέρωναν στις υποθέσεις του Κράτους όπως την βλέπουμε στο παρακάτω απόσπασμα:
«Ο Περικλής ήταν ο πρώτος άνδρας που όρισε την καταβολή μισθού για την υπηρεσία στα δικαστήρια ως πολιτικό μέτρο, για να αντισταθμίσει την γενναιοδωρία του Κίμωνα. Ο Κίμων ήταν τόσο πλούσιος, όσο ένας τύραννος• πλουσιοπάροχα εκτελούσε τις δημόσιες λειτουργίες (πρβλ. τα χωρία 227-231)˙ επιπλέον, συντηρούσε πολλούς από τους συνδημότες το, γιατί όποιος από τους Λιακάδες το επιθυμούσε μπορούσε να πηγαίνει καθημερινά σε αυτόν και να παίρνει τα αναγκαία για τη ζωή ˙ και όλη του η γη ήταν δίχως περίφραξη, έτσι ώστε όποιος το επιθυμούσε να απολαμβάνει τα φρούτα των δέντρων.
Η περιουσία του Περικλή δεν ήταν αρκετή για τέτοιου είδους παροχές. Επομένως ο Δάμων, γιος του Δαμωνίδη από την Οία (ο οποίος φαίνεται ότι είναι ο επινοητής των περισσότερων μέτρων που έλαβε ο Περικλής και για αυτόν τον λόγο αργότερα εξοστρακίστηκε [πρβλ. τα χωρία 269-270], συμβούλεψε τον Περικλή, εφόσον δεν διέθετε την απαιτούμενη ιδιωτική περιουσία, να δώσει στον λαό τη δυνατότητα να έχει δική του περιουσία (είναι σωστό να πούμε ότι η ηγεσία του νέου τύπου δημοκρατίας ήταν αντίθετη με την ιδέα της αριστοκρατικής πατρωνείας, όπως την εφάρμοσε ο Κίμων)˙ και έτσι λοιπόν επινόησε την πληρωμή των δικαστών».(Αριστοτέλης, Αθηναίων Πολιτεία, 27. Iii-iv)
Παρατηρούμε λοιπόν με αυτές τις λίγες παραθέσεις, μέσα από έναν πλούτο των αρχαίων κειμένων, αναφορικά με τη διοίκηση της πόλης, πως ανεξαρτήτως της όποιας κριτικής για το πολίτευμα της Αθήνας των κλασσικών χρόνων ένα είναι σίγουρο : Προσπάθησαν και σε μεγάλο βαθμό πέτυχαν την θέσπιση και εφαρμογή κανόνων αδιάβλητων αναφορικά με την διαχείριση της κανονιστικής εξουσίας της πόλης – κράτους. Προχώρησαν από τον απλό διαχωρισμό δημοκρατίας με ολιγαρχία, στον εμπλουτισμό και στην διάνθιση του δημοκρατικού πολιτεύματος θεσπίζοντας με βάση αξιοκρατικές αρχές τις δομές εκείνες όπου διασφαλιζόταν η λιγότερη δυνατή εκτροπή και αυθαιρεσία των δημοσίων λειτουργών.
http://www.istorikathemata.com

Σύλλογος Καρκινοπαθών Γιαννιτσών επισκέφτηκε το νοσοκομείο Γιαννιτσών


sullogos-karkinopathon-episkepsi-sto-nosokomeio-giannitson
Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, το Δ.Σ. του Συλλόγου Καρκινοπαθών Γιαννιτσών με τη βοήθεια εθελοντών και της χορωδίας του συλλόγου έψαλε τα κάλαντα και ευχήθηκε καλή χρονιά στους ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Παράλληλα προσέφερε κεράσματα στους ασθενείς και δωράκια στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου.
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Γιαννιτσών και οι εθελοντές του εύχονται στους ασθενείς του νοσοκομείου καλή ανάρρωση και στο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό καλή δύναμη στο έργο τους.
πηγή:Λόγος της Πέλλας

Οι εικασίες, η επιφύλαξη και οι ντεντέκτιβ Πουαρό!

ds-pellas-27Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας που πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2011, τα κυρίαρχα θέματα στην ημερήσια διάταξη ήταν οι εγκρίσεις των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας για την ψήφιση του ισολογισμού – απολογισμού οικ. έτους 2011 (χρήση 2010) των πρώην Δημοτικών Επιχειρήσεων Γιαννιτσών, Μ. Αλεξάνδρου, Κρύας Βρύσης, Πέλλας και Κύρρου.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Χρήστος Σίσκος ψήφισε λευκό σε όλα αιτιολογώντας πως δεν έχει γνώση των στοιχείων των Επιχειρήσεων. Τις εισηγήσεις έκαναν οι αρμόδιοι λογιστές των πρώην Επιχειρήσεων.
Οι ισολογισμοί για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Γιαννιτσών, Μ. Αλεξάνδρου και Πέλλας εγκρίθηκαν από τη δημοτική αρχή και τη μείζονα αντιπολίτευση, όχι όμως του Κύρρου και της Κρύας Βρύσης. Ειδικά για τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης του πρώην δήμου Κρύας Βρύσης, το θέμα ''κόλλησε'' λόγω της υπόθεσης που παραμένει ανοιχτή γιατί το πρόστιμο που έχει καταλογιστεί από το ΣΔΟΕ φτάνει τις 220.000,00 χιλιάδες ευρώ.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Φ. Μηλώσης μίλησε για όσα έχουν ακουστεί για μαύρη εργασία και τον έλεγχο που διενεργείται από τους οικονομικούς επιθεωρητές, και έθεσε το ερώτημα αν θα υπάρξουν αυτεπάγγελτα πρόστιμα από το ΙΚΑ ή την Επιθεώρηση εργασίας...
Ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, Κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι: «Ο λογιστής έκανε τον έλεγχο και συνέταξε τον Ισολογισμό, όπως όλοι, με βάση τα παραστατικά που είχαν υπόψη τους, αυτά που τους κατατέθηκαν. Κάποια μπορεί να μην τους κατατέθηκαν και να βγουν μετά. Οι οικονομικοί ελεγκτές για αυτό μπήκαν, μπορεί να βρουν κι άλλα...».
Η επιφύλαξη
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο ΔΣ της ΔΗΚΕΠΑΠ όπου στη συνεδρίαση του οι σύμβουλοι ψήφισαν «με επιφύλαξη». Η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Ε. Λούσπα αιτιολόγησε την απόφαση, λέγοντας ότι μπήκαν οι οικονομικοί ελεγκτές και περιμένουν να ξεκαθαρίσει το θέμα. «Τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες» υποστήριξε.
Ο δήμαρχος, Γ. Στάμκος δήλωσε ότι «Για το θέμα της Επιχείρησης Πολιτισμού και Ανάπτυξης του πρώην δήμου Κρύας Βρύσης έχουμε κάνει μαραθώνια συμβούλια και είπαμε για το πρόστιμο του ΣΔΟΕ. Μιλάμε τώρα για τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα του 2010 και ζητάτε να απολογηθούμε εμείς. Δεν κρίνουμε τον κ. Λάλα (λογιστής) Δημοτικής Επιχείρησης Κ. Βρύσης- δεν είναι ορκωτός. Δεν θα γίνουμε Πουαρώ για να βρούμε τους μυστήριους και τους ύποπτους. Γίνεται έλεγχος από τους οικονομικούς ελεγκτές. Αυτή είναι η ουσία. Η καταλληλότερη για να βγάλουμε συμπεράσματα. Δεν κάνουμε εκπτώσεις. Σε οκτώ μήνες λειτουργίας βάλαμε σε τάξη πολλά. 342.000,00 ευρώ ρυθμίστηκαν στο ΙΚΑ, χώρια οι μισθοί που ικανοποίησαν σχεδόν στο σύνολο, τους εργαζόμενους. Γίνεται έλεγχος σε όλες τις εταιρίες...» ισχυρίστηκε ο δήμαρχος.
Ο κ. Μουχτάρης όμως είπε ότι «σε ότι με αφορά δεν το ψηφίζω» συμφώνησαν και οι κκ. Ελευθερίου και Καραμπατζάκης, οπότε η μείζον αντιπολίτευση καταψήφισε στη συνέχεια στο σύνολό της.
Το έργο μέσω ΣΔΙΤ
Το επόμενο θέμα που απασχόλησε αφορούσε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Σύνδεσμο Διαδημοτικής Συνεργασίας Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Πέλλας, για την υλοποίηση του έργου: Εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων της 3ης Διαχειριστικής Ενότητας ( Ν.Α τμήμα) Ν. Πέλλας και καθορισμός του τρόπου υλοποίησης. Η δημοτική αρχή φαίνεται πως αποφάσισε το έργο να πάει μέσω ΣΔΙΤ, γεγονός που δυσαρέστησε την αντιπολίτευση, έφερε κόντρα και εν τέλει ψηφίστηκε από την πλειοψηφία, όπως και η έγκριση σύμβασης υπεργολαβίας της Κοινοπραξίας « Δημοσθένης Κατασκευαστική ΑΒΕΤΕ – Πολατσίδης Παύλος του Δημοσθένη) με τον υπεργολάβο Ιωάννη Κ. Ανδρονικίδη και Σια Ο.Ε για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: Ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάπλασης οδών – πεζοδρόμων – χώρων πρασίνου περιοχής παλαιών Σφαγείων, έως Δημαρχείο.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μ. αντιπολίτευσης, Στάθης Ανδρεάδης μας μίλησε για τα θέματα αυτά και σύμφωνα με την άποψη του:
«Δεν μπορεί να τρέχουνε μελέτες για να κάνουμε κάτι καινούριο και σε δυο τρία χρόνια μετά να γίνονται άλλα. Αν κάποια στοιχεία του έργου δεν υλοποιηθούν σωστά μπορεί να οδηγηθούμε στην μη ολοκλήρωση του έργου. Η αρμόδια Αντιδημαρχία έχει την υποχρέωση να επιβλέπει παράλληλα και αυτή το έργο. Δεν μπορεί ένα φρεάτιο ή οποιοδήποτε υλικό να είναι για δέκα μέρες πρέπει να είναι για μια ζωή» είπε για το έργο ανάπλασης της περιοχής παλαιών Σφαγείων, έως το Δημαρχείο.
«Για τον ΧΥΤΑ η προηγούμενη διοίκηση του κ. Παπανικολάου είχε ωριμάσει της μελέτες, τώρα βλέπουμε την υλοποίηση. Είδαμε τον κύριο Στάμκο να προκρίνει την λύση της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τη λεγόμενη ΣΔΙΤ . Δεν ξέρω αν κάποιος τον προέτρεψε ή θεώρησε ότι αυτή η λύση είναι σωστή . Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έρθει ένας εργολάβος, θα δοθεί δηλαδή σε ιδιώτη θα διεκδικήσουμε ως δήμος - κατά δήλωση του δημάρχου- το 50% θα βάλει και αυτός-ο εργολάβος- άλλο ένα 50% και τα επόμενα τριάντα χρόνια θα εκμεταλλεύεται το έργο, που δεν είναι αμελητέο... Και 30 χρόνια μετά θα είναι περασμένης τεχνολογίας κάτι που θα είναι μη σημαντικό για μας;
Ύστερα ο κ. Παπανικολάου έχει προχωρήσει στη θητεία του για αυτό το έργο σε μελέτες προέταξης, μελέτες για το εργοστάσιο, για αξιοποίηση των απορριμμάτων, και υπάρχει ένας δρόμος χρηματοδότησης του έργου που πρέπει να διεκδικηθεί, όχι να πάμε μέσω ΣΔΙΤ, που αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα μπει ταφόπλακα στο έργο.
Μπορεί να μη θέλουμε να το υλοποιήσουμε και να λέμε 'πάμε μέσω ΣΔΙΤ'.
Για το στήσιμο του εργοστασίου και για περιβαλλοντικά έργα που είναι και τα μόνα έργα που προωθούνται την εποχή αυτή, μπορούμε να διεκδικήσουμε λεφτά και θα μπορούσαμε επίσης να εκμεταλλευτούμε τα έσοδα και να έχουν δουλειά 5 άνθρωποι που εργάζονται στο δήμο. Αν διεκδικήσουμε μπορούμε να κερδίσουμε. Η υλοποίηση αυτή έχει επισφάλεια και δε θα είναι επ' ωφελεία του δήμου. Ο δήμος θα έχει όφελος μόνο μέσα από τη δημόσια λειτουργία του έργου αυτού» κατέληξε ο κ. Ανδρεάδης.
Παιδικοί σταθμοί σε αναστολή
Επίσης σημαντικό ζήτημα που τέθηκε εκτός ημερησίας είναι το μέλλον κάποιων παιδικών σταθμών, όπως αυτού στις Αμπελιές που είναι σε αναστολή. Ο επικεφαλής της μ. Αντιπολίτευσης, Ν. Παπανικολάου ρώτησε γιατί συμβαίνει αυτό και τι χρέη είχαν οι άλλοι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ και ποια είναι η οικονομική δυσπραγία.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΚΕ.Κ.Α.Π.Π.Α, Μ. Μαντζούκη «Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το δημόσιο χρήμα. Είμαι στη χαρά να πω για 17 παιδικούς σταθμούς και για 15 ΚΑΠΗ ότι τα οικονομικά μας είναι καλά και υπάρχει απόθεμα 40.000 ευρώ από τους παιδ. Σταθμούς».
Ο δημοτικός σύμβουλος της μ. αντιπολίτευσης, Α. Καραμπατζάκης τόνισε πως «Δεν ήταν σκέψη για αναστολή των παιδικών σταθμών για τις Αμπελιές, τα Εσώβαλτα και τη Νέα Πέλλα, αλλά γεγονός που αναστάτωσε και κινητοποίησε τους γονείς και έγινε συζήτηση στις Αμπελιές».
Ο δήμαρχος αιτιολόγησε την κατάσταση λέγοντας ότι τα παιδιά δεν τα μετράμε με λεφτά: «Το ζήτημα είναι η ασφάλεια τους. Προτρέψαμε τον κόσμο να πάει στις Αμπελιές, αλλά δεν έγινε. Υπήρξε ξαφνική συνταξιοδότηση 5 ατόμων. Τι να κάνουμε; Υπάρχει σταθμός που λειτουργεί με 40 παιδιά, μία βρεφονηπιοκόμο και μία καθαρίστρια... αυτό δεν παρέχει ασφάλεια...».
Εργασίες ασφάλειας ισόπεδων κόμβων και ηλεκτροδότησης του Ασβεσταριού
Στη συνέχεια, ομόφωνα πέρασαν η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την διερεύνηση της αναγκαιότητας της αναμόρφωσης της λειτουργικότητας της; Οδικής ασφάλειας ισόπεδων κυκλοφοριακών κόμβων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Πέλλας και οι εργασίες ηλεκτροδότησης του οικισμού Ασβεσταριού Δημοτικής Κοινότητας Γιαννιτσών του Δήμου Πέλλας, συνολικού ποσού 43.629,58 €.
Βράβευση αριστούχων μαθητών του Γυμνασίου Δημοτικής Κοινότητας Πέλλας
Στο τέλος της συνεδρίασης έγινε η βράβευση αριστούχων μαθητών του Γυμνασίου Δημοτικής Κοινότητας Πέλλας από το κληροδότημα της Έλλης Μακαρόνα. Από την Α Τάξη αριστούχος είναι ο μαθητής Απόστολος Πουσκουλάς, από τη Β' Τάξη η Αικατερίνη Γκανάκα και από την Γ' Τάξη δύο αριστούχες μαθήτριες ισοβάθμισαν οπότε και μοιράστηκαν το ποσό των 150 ευρώ. Είναι η Αικατερίνη Σταυρακάκη και η Θεοδώρα Τζάκρη.
Χ.Π.
πηγή:Λόγος της Πέλλας

Ευχαριστήριο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Γιαννιτσών στο σούπερ μάρκετ Μασούτης


 
euxaristirio-sullogou-karkinopathon-sto-super-market
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Καρκινοπαθών Γιαννιτσών ευχαριστεί θερμά τα σούπερ μάρκετ Μασούτης και Χρυσανθίδης για τα προϊόντα που προσέφεραν για τα δέματα αγάπης που μοιράστηκαν σε άπορα μέλη του συλλόγου μας.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Καρκινοπαθών Γιαννιτσών ευχαριστεί θερμά τη βουλευτή Πέλλας κα Θεοδώρα Τζάκρη για την ηθική και υλική στήριξη που προσέφερε στο σύλλογο μας τη χρονιά που μας πέρασε


πηγή:Λόγος της Πέλλας.

Για γέλια ή για κλάματα;

Συκοβάρης –Αιβαζίδης .Καθημερινά γίνονται «από δύο χωριά χωριάτες!»


Αιβαζίδης Γιάννης (φώτο loudias)
Το πνεύμα αγάπης και ειρήνης των Χριστουγέννων φαίνεται (δυστυχώς) πως δεν άγγιξε τους δύο Αντιδημάρχους Πέλλας, κυρίους Βασίλη Συκοβάρη και Γιάννη Αιβαζίδη , οι σχέσεις των οποίων βαθμιαία και σταθερά επιδεινώνονται με αποτέλεσμα , οι παροικούντες «εν τη Ιερουσαλήμ» να κάνουν λόγο για ανοιχτή σύρραξη.
Ο πρώτος από την Κρύα Βρύση και χρόνια αντιδήμαρχος στις προηγούμενες θητείες και νυν αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών , ο δεύτερος  Γιαννιτσώτης, αντιδήμαρχος στην δημοτική ενότητα Κρύας Βρύσης...

...πρώην συνεργάτης του κ. Καρασμάνη δίνουν ο καθένας την μάχη τους να περάσουν με πυγμή τις προσωπικές τους επιλογές.
Βασίλης Συκοβάρης
Οι γνώστες των εσωτερικών υποθέσεων της παράταξης του κ. Στάμκου κάνουν λόγο για τραγελαφικά περιστατικά με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους αντιδημάρχους. Στις διαδικασίες της κόντρας εμπλέκονται πλέον και άτομα (κυρίως υπάλληλοι και παρατρεχάμενοι)μέλη των προσωπικών ομάδων που οι δύο «γίγαντες» όπως τους αποκαλούν οι θαυμαστές τους, φρόντισαν να δημιουργήσουν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν καθήκοντα.
Τραγικά πράγματα δηλαδή σε μια περίοδο που θα έπρεπε να θέτουν σε προτεραιότητα τα φλέγοντα ζητήματα του δήμου και όχι τις προσωπικές και ανούσιες σκοπιμότητες. Κάποια στιγμή αναμένεται επιτέλους και η αντίδραση του κ. Δημάρχου.
πηγή:Πέλλα-Δώθε

Δέματα αγάπης από το Δήμο Πέλλας

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα αγάπης που απηύθυνε ο Δήμος Πέλλας τις ημέρες των Χριστουγέννων, προκειμένου να συγκεντρωθούν τρόφιμα και καταναλωτικά αγαθά για την ενίσχυση άπορων οικογενειών.
Τα προϊόντα συγκεντρώθηκαν με ευθύνη του Δήμου και ήταν προσφορά των σχολείων, του στρατού, ιδιωτών και εμπορικών και παραγωγικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.
Εκατοντάδες δέματα αγάπης μοιράσθηκαν σε άπορους και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, ενώ μεγάλη ήταν η ποσότητα των τροφίμων που προσφέρθηκε στο Ορφανοτροφείο Παναγία η Οδηγήτρια και στο Γεύμα Αγάπης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στην κοινωνική πολιτική του Δήμου Πέλλας, θέλοντας να σταθεί στο πλευρό των ατόμων και των οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης, δήλωσε ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος και ευχαρίστησε τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τον στρατό, τους απλούς πολίτες καθώς και τις επιχειρήσεις για την προσφορά των αγαθών, οι οποίοι παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, συνέδραμαν πρόθυμα την προσπάθεια.
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, οι περιπτώσεις των οικογενειών που έχουν πραγματικά ανάγκη είναι πάρα πολλές, συνέχισε ο Δήμαρχος και με αυτό το κάλεσμα αγάπης θελήσαμε να δώσουμε χαρά και αγάπη στους συμπολίτες μας αλλά και την ικανοποίηση ότι οι συνάνθρωποι τους δεν τους ξεχνούν.

πηγή:ΣΩΣΤΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ- ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ