"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ανάθεμα και μούτζες...


 
Γράφει
ο Μάκης Δεληπέτρος               

Έζησα τον τελευταίο καιρό, που οι Έλληνες κρατούσαν τους παλιούς τρόπους. Έζησα την τελευταία εποχή που ο μύθος ήταν παρών και το παρόν έκρυβε μέσα του την μήνιν, το Φόβο, την αποδοχή πραγμάτων που όπως λέει ο Ευριπίδης «δεν πρέπει να λέμε το όνομα τους...»
 
Ανάθεμα:
Είμουν παιδί, πάνω στα καπούλια της φοράδας του μπάρμπα μου σαν τον είδα ξαφνικά...
να σοβαρεύει καθώς περνούσαμε ένα τόπο ασυνήθιστο, άγνωστο και σιωπηλό. Δεν τον είχα δει αλλά το συνήθιζαν οι Αρβανίτες να κάνουν κρυφά πράγματα, βαστώντας τελετές δικές τους ανακατεμένες με παραδόσεις αιώνιες, αφημένες στα χέρια τους από άπογόνους Αβάντων, δρυόπων και των τελευταίων πιστών των φυλών του Ηρακλή, αφημένων από το όρος Τόμορος έως την Οίτη, τον Παρνασσό, την Όχη...

Ο μπάρμπα Μήτσος έκρυβε στο χέρι του μια πέτρα γιατί ήξερε πως εκείνη την μέρα θα περάσουμε από το «Ανάθεμα του Παπούκα».

Όταν φτάσαμε στον σωρό με τις πέτρες-σήμερα πια περνάει λεωφόρος από πάνω του- την πέταξε με δύναμη που όπλιζε μίσος παλιό, ακατάλυτο και φώναξε δυνατά: «Ανάθεμα τον Παπούκα...»

Είχε κάνει λέει ο γείτονας του παππού μου κακό μεγάλο στον κόσμο-εγώ ούτε είδα, ούτε θυμάμαι πια...

Χρόνια αργότερα διάβαζα σε μια περιήγηση στην Βαλκάνια ψυχή, θαρρώ στον «Ρημαγμένο Απρίλη» του Κανταρέ, πως, πετούσαν πέτρες στο σωρό και καταριόνταν τον φταίχτη...
 
Προχθές είδα ένα νέο παλικάρι να μουντζώνει τους επισήμους σε παρέλαση...
 
Μούντζα:
 Το παιδί αναβίωσε άθελα του μια υπεραιώνια, διαχρονική τελετή. Την ίδια που είχαν κάνει οι 100 μουντζωτές που έφερε μαζί του ο Ξέρξης για να μουντζώσουν τον καταραμένο Ελλήσποντο που έπνιγε τους καλύτερους στρατιώτες του...

«...Υπάρχει ακόμα η άποψη ότι η χρήση της μούντζας χρονολογείται πολύ παλιότερα, στην Αρχαία Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή, μία χειρονομία αντίστοιχη της μούντζας χρησιμοποιόταν αρχικά στα Ελευσίνια μυστήρια και συνοδευόταν από κατάρες που απευθύνονταν προς τον «εχθρό», το «Κακό» κ.λ.π., φράσεις δηλωτικές της αποπομπής στο ανάθεμα... Πρόκειται για κίνηση ανάλογη με την ρίψη λίθου του αναθέματος σε κολωνό λίθων, που δημιουργούσαν με την ρίψη λίθων κατά του αναθεματιζομένου.

Η κίνηση εκφράζει βαριά περιφρόνηση, μαζί δε και κατάρα για αποπομπή και εξαφάνιση...»
 Πάρτε τα λοιπόν "τα παράσημα της ανοιχτής παλάμης" για να μην σας τα χρωστάω...


 
ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ:
«...Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει...»
                                                       Αγάθων, 450-400 π.Χ., Αρχαίος τραγικός
 
Υ.Γ. 
Οι πολιτικοί ας μην... μας κακίζουν, ειδικά όταν δεν ξέρουν τι επιφυλάσσει το Αύριο:
 «...Δεν υπάρχει ευνοϊκός άνεμος γι' αυτόν που δεν ξέρει πού πηγαίνει...» 
              Γουλιέλμος Β' της Οράγγης, 1650-1702, Κυβερνήτης Κάτω Χωρών, Βασ.της Αγγλίας.

Κάνατε τις επιλογές σας.

Γιατί κλαίς, Πρόεδρε;

Tης Νίνας Γεωργιάδου
Τ’ αληθινά δάκρυα απεχθάνονται το φως της δημοσιότητας.
ΜΠ. ΜΠΡΕΧΤ
28 Οκτώβρη 2011

Είδα το παιδί στο αναπηρικό καρότσι να ορθώνεται.
Είδα το φάσκελο του έφηβου στους κομισάριους.
Είδα τους νέους ν’ αποστρέφουν το βλέμμα απ’ την εξέδρα του καίσαρα.
Είδα το πένθος στα άσπρα πουκάμισα.
Είδα τη σημαία να ατενίζει το λαό.
Είδα στις μπάντες με μαύρες κορδέλες
Είδα την απόγνωση να γίνεται οργή,
την οργή να παίρνει στόμα,
το στόμα να καταριέται και ν’ απαιτεί.

ΕΠΕΛΑΣΗ, ΠΑΡΕΛΑΣΗ, ΠΡΟΕΛΑΣΗ.
Στην τελετή παράδοσης της προεδρίας το 2005, η αποχωρούσα πρόεδρος, κ. Ψαρούδα Μπενάκη, τονίζει:...
«τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν», «Τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές, καθώς θα μπορούν να προστατεύονται αλλά και να παραβιάζονται, από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων», «Η δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμαστεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης».

Έκτοτε η κ. Μπενάκη εξαφανίστηκε από το πολιτικό προσκήνιο, ενώ τη δήλωσή της δεν καταδέχτηκε να σχολιάσει κανένας εμβριθής αναλυτής, κανένας ειδικός παραθυρολάγνος.

Σ’ αυτή την απίστευτη δήλωση, θα μπορούσατε τουλάχιστον να πείτε πως, όσον αφορά την προεδρία της δημοκρατίας, θα αποκρούσετε τέτοια μαύρα ενδεχόμενα και θα προστατέψετε την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα των ανθρώπων. .
Εσείς τότε, κύριε πρόεδρε, απαντήσατε μ’ ένα ασυνάρτητο «ευχαριστώ».

Η «λαϊκή κυριαρχία», που αναφέρεται στον πρόλογο του συντάγματος και που με τόσο ωραία λογάκια διατυμπανίστηκε από το μεγάλο παραμυθά στο «συμβόλαιο με το λαό», συρρικνώθηκε στην υπογραφή του νεογιάπη υπουργού οικονομικών και παραοικονομίας.
Από τις 6 Μάη 2010 και στο εξής, ο εκάστοτε αυτός αποφασίζει την ανανέωση των συνθηκών παράδοσης της χώρας, καταδεχόμενος ενίοτε να σας ενημερώνει. Οι πολλοί των ‘έγκριτων’ συνταγματολόγων και οι συνυπεύθυνοι συνυπουργοί κατάπιανε αμάσητη την πιο κατάφωρη παραβίαση του.
Η χώρα παραδόθηκε στο στόμα του λύκου. Άρχισε η μεγάλη νύχτα για το λαό.
Εσείς τότε εκκωφαντικά, και οπωσδήποτε χωρίς να δακρύσετε, σιωπήσατε, κύριε πρόεδρε.

Και όσο έβλεπαν με πόση άνεση συνυπογράφετε, αποφάσισαν να μην μπαίνουν καν στον κόπο. Ούτε εκείνοι, ούτε εσείς.
Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση, οι δυο μαύρες νεκρολογίες. δεν φέρνουν καν τη δική σας υπογραφή. Όχι γιατί την αρνηθήκατε, όπως θα ‘πρεπε ως εγγυητής του Συντάγματος, αλλά γιατί σας θεώρησαν - τόσο απαξιωτικά για σας, τόσο καταστροφικά για τη χώρα - δεδομένο.
Κι όμως δε δακρύσατε.

Όταν ο υπογραμμένος από εσάς νόμος περί συλλογικών διαπραγματεύσεων και το άρθρο 22 του Συντάγματος περί προστασίας της εργασίας, «ηθικής και υλικής εξύψωσης του εργαζόμενου» και άλλα τέτοια μπλα-μπλα, έγιναν κουρέλι από ένα μνημόνιο ενταφιασμού της στοιχειώδους εργασιακής αξιοπρέπειας, αποδεχτήκατε το κουρέλιασμα. Μόνο που δεν κουρελιαζόντουσαν λέξεις και κατ’ επίφαση διακηρύξεις , αλλά οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων.
Εσείς τότε, επιλέξατε το ρόλο του μητροπολίτη των ευχελαίων και, χωρίς να δακρύσετε, παραμείνατε στη θαλπωρή της σιωπής.

Και όσο έβλεπαν με πόση άνεση συνυπογράφετε, σας έφερναν για επικύρωση τον ένα θάνατο, μετά τον άλλο.

Και να και ο Καλλικράτης, που έρχεται κομίζοντας την αποδόμηση της χώρας.
Ένας νόμος που η ψυχή του συνοψίζεται στο τρίπτυχο: ομοσπονδιοποίηση, συγκεντρωτισμός, ιδιωτικοποίηση.
- Υπογράψτε, κύριε πρόεδρε.
- Τι είναι αυτό;
- Ο νόμος νούμερο 3852/10.
- Και σε τι αφορά;
- Στο «νοικοκύρεμα, τη μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό».
Τόσο ανυποψίαστος πια στο βιασμό των εννοιών;
Στο νούμερο 3852/10, υπογράψατε τη συγχώνευση σχολείων, το κλείσιμο νοσοκομείων, την εγκατάλειψη του ορεινού χωριού, την προαναγγελία των «ελεύθερων ζωνών».
Εσείς τότε ζητήσατε καινούρια πένα για να βάλετε αδάκρυτα την ευδιάκριτη επικύρωση.

Όταν ο ευτραφής εγγονός του Πάγκαλου προανήγγειλε την αντισυνταγματική κατάργηση της μονιμότητας, ο καθηγητής του συνταγματικού Δικαίου, κ. Αντώνης Μανιτάκης, δήλωσε: «Δεν τολμώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που θα το επιχειρήσει. Το θεωρώ ούτως ή άλλως απάνθρωπο: και μόνη η σκέψη του με ξεπερνά ως νομικό, ως συνταγματολόγο, ως δημοκρατικό πολίτη».
Αυτή θα έπρεπε να είναι δική σας δήλωση.
Δεν έγινε ποτέ.
Αντίθετα, όταν προχθές σας έφεραν το νόμο «περί νέου ενιαίου μισθολογίου», ρωτήσατε τι πάει να πει «έφεδρος». Οι επιμελητές των λογοτεχνικών αυτών κειμένων σας εξήγησαν: «τους απονέμουμε αξιώματα, κύριε πρόεδρε».
Εσείς τότε αμολήσατε, χωρίς να δακρύσετε, άλλη μια φαρδιά-πλατιά υπογραφή.

Και να μια καταιγίδα νόμων και υπονόμων για κατώτατους μισθούς, ημερήσιες συμβάσεις, χαράτσια και δεκάτες, επιβολή τέλους ακινήτου σε ανθρώπους με αναπηρία 75% και σε άνεργους, προκαταβολικές απαλλαγές των υπουργών από κακουργήματα ενάντια στη χώρα.
Κοντέψατε να πάθετε τενοντίτιδα απ’ τις πολλές υπογραφές κι όμως δε διστάσατε να επικυρώνετε, χωρίς να δακρύζετε, κύριε πρόεδρε.

Κι όταν ξεμπέρδεψαν με τα βραχυπρόθεσμα, σας έφεραν προς υπογραφή τα ‘μεσοπρόθεσμα’. Το κατοχικό φιρμάνι που επισείει την εσχάτη προδοσία, με μπιτ παρά ξεπούλημα όλου του πλούτου αυτού του κατασπατηλημένου λαού, με υποχρέωσή του, λέει, να συντηρεί τα πουλημένα και να εγγυάται και δάνεια για τους αγοραστές.
Ούτε και τότε δακρύσατε και επιπλέον συνυπογράψατε.

Από την ώρα που διαβάσαμε για τον πρώτο απελπισμένο που αυτοκτόνησε γιατί δεν άντεξε την απόλυση, την ανεργία, την εξαθλίωση, το άδειο βλέμμα του παιδιού του μέχρι σήμερα, μεσολάβησαν δεκάδες αυτόχειρες. Τι θλιβερή πρωτιά η χώρα του ήλιου, του απέραντου γαλάζιου, του τουριστικού μύθου να είναι σήμερα πρώτη σε αυτοκτονίες σε όλη την Ευρώπη.
Ούτε όμως και γι αυτό δε δακρύσατε ποτέ, κύριε πρόεδρε.

Και όταν τα χημικά και τα δακρυγόνα πνίγουν την Αθήνα και τρέχουν ποτάμια τα δάκρυα αυτών που επιμένουν να μην αυτοκτονούν και να διεκδικούν το δικαίωμα τους στη ζωή, και το χαμένο γέλιο των παιδιών τους,
τι σόι μόνωση έχει το προεδρικό μέγαρο, ώστε να μην τρέχει ένα δικό σας δάκρυ, κύριε πρόεδρε;

Είχατε τρεις επιλογές: τη συνενοχή, την άρνηση να επικυρώσετε όλη αυτή την αντισυνταγματική, δηλητηριώδη νομοκαταιγίδα και – αν σας ήταν δύσκολο να προκαλέσετε πολιτειακό ζήτημα – την ηρωική έξοδο, με μια αξιοπρεπή παραίτηση.
Ας αφήνατε κάποιον, που δεν πολέμησε τους Ναζί, να υπογράφει τον ένα θάνατο μετά τον άλλο. Κάνατε τις επιλογές σας.

Δεν θέλω να λαϊκίζω, κύριε πρόεδρε, όμως όταν χτες αναφερθήκατε στη συμμετοχή σας στο αντιναζιστικό αγώνα, σκεφθήκατε πόσες χιλιάδες, από τους τότε συναγωνιστές σας, έφαγε η εξορία, ο ταγματασφαλίτης, τα βασανιστήρια; Πόσοι έμειναν ανώνυμοι, θαμμένοι για πάντα στον ομαδικό τάφο του Άγνωστου στρατιώτη; Πόσοι από αυτά τα «τιμημένα γηρατειά» πρέπει σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα στο φαΐ και το φάρμακο γιατί η σύνταξή τους δε φτάνει; Ότι για τους ανθρώπους αυτούς που δούλεψαν σκληρά, η δική σας ετήσια αμοιβή των 447.000 ευρώ αγγίζει τα νούμερα των συμπαντικών μετρήσεων;
Σκεφθείτε μόνο ότι για το συνταξιούχο των 500 ευρώ – που με τη δική σας πάλι υπογραφή ξεπερνά το αφορολόγητο των 5000 – η ετήσια αμοιβή σας αντιστοιχεί σε 75 χρόνια πεντακοσάρικου.
Αν δακρύζατε για όλα αυτά ή γιατί ανθρώπινα αισθανθήκατε πολύ τυχερός, κατανοητό, κύριε πρόεδρε. Θυμηθείτε μόνο από την αστείρευτη λαϊκή θυμοσοφία πως «τα στερνά τιμούν τα πρώτα».
Αν κλαίγατε γιατί είδατε κι εσείς το παιδί στο αναπηρικό καρότσι να αποστρέφει το κεφάλι και τον έφηβο να φασκελώνει τους κομισάριους της εξέδρας που τους χαντακώνουν τη ζωή, θα ήταν τιμή σας.
Και τέλος – γιατί η πολλή κλαυσιλογία καταντάει αηδία – μην ντρέπεστε για μας, κύριε πρόεδρε. Κρατείστε τη ντροπή και μοιραστείτε την μ’ αυτούς που επισκέπτονται το προεδρικό μέγαρο για μια καινούργια υπογραφή που αφορά στο ξεπούλημα της χώρας και την ερήμωση του λαού.
Δε ζητήσαμε από τους πατεράδες και παππούδες μας να πολεμήσουν το Δ’ Ράιχ και τους σημερινούς δωσίλογους γιατί αυτό αντιστοιχεί σε μας. Δεν τους ζητάμε όμως να παίξουν και το ρόλο του Αβραάμ.
Δεν είμαστε πρόβατα και δεν θα πάμε ποτέ εκούσια στο σφαγείο.
Και, κύριε πρόεδρε, θυμηθείτε πως όποιος μετράει πρόβατα, στη γλώσσα του Αισχύλου, θα ‘χει τον ύπνο του Αγαμέμνονα.

Νίνα Γεωργιάδου
Κάλυμνος, 29-10-11

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Διέσωσαν το ΧΥΤΑ Γιαννιτσών από το πλιάτσικο.

Οι εργαζόμενοι κάλυψαν την αδυναμία της δημοτικής Αρχής στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων

Μπορεί να μας δίνουν ένα σωρό δικαιώματα να τους κατηγορήσουμε, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση νομίζουμε ότι λειτούργησαν με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς τη δημόσια περιουσία. Ο λόγος για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα στο δήμο Πέλλας οι οποίοι στην κυριολεξία διέσωσαν το ΧΥΤΑ Γιαννιτσών από το πλιάτσικο. Η ιστορία έχει ως εξής: Όταν ο εργολάβος πληροφορήθηκε την απόφαση του Συνδέσμου καθαριότητας για παραχώρηση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο δήμο Πέλλας, χωρίς δεύτερη κουβέντα, αποχώρησε από το χώρο αφήνοντας εκτεθειμένα τα μηχανήματα και τις εγκαταστάσεις. Τα νέα βέβαια διαδόθηκαν γρήγορα και γνωστοί ρακοσυλλέκτες αλλά και συλλέκτες χαλκού και άλλων μηχανημάτων κατέφθασαν στο χώρο με τα φορτηγάκια τους για να κάνουν πλιάτσικο. Και αντί η δημοτική Αρχή να ενεργήσει άμεσα, ορίζοντας προσωπικό.....
που τουλάχιστον θα προφύλασσε το χώρο από τους επιτήδειους, ασχολήθηκε με άλλα θέματα αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να πάρουν από μόνοι τους την κατάσταση στα χέρια τους και με εθελοντική παρουσία σε 24ωρη βάση να διαφυλάξουν τη δημοτική περιουσία (μηχανήματα κ.λπ.) αλλά και να μην επιτρέψουν στον καθένα να ξεφορτώσει υλικά που δεν επιτρέπονται στο συγκεκριμένο χώρο. Βέβαια δεν γνωρίζουμε αν συνέβαινε κάτι τραγικό, ποιος θα είχε την ευθύνη και αυτό είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό που δεν πρέπει να το προσπεράσουμε έτσι απλά. Χρειάστηκε να περάσουν μερικές ημέρες για να οριστούν τελικά από τον προϊστάμενο του Γκαράζ, υπηρεσίες με βάρδιες για τη φύλαξη του χώρου που ελπίδα και ευχή όλων είναι να λειτουργήσει σωστά. Προκαλεί πάντως αρνητική εντύπωση η καθυστερημένη αντίδραση της Δημοτικής Αρχής σε ένα τόσο σημαντικό θέμα για το οποίο χρειάστηκε η εθελοντική παρουσία των εργαζομένων μέχρι να δοθεί λύση.

Πανήγυρη Παρεκκλησίου Αγίων Αναργύρων Γιαννιτσών


Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου πανηγυρίζει το Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών.
Το πρόγραμμα των θρησκευτικών εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Δευτέρα 31 Οκτωρβίου: 17:30 Μέγας Εσπερινός
Τρίτη 1 Οκτωβρίου : 7:30 Όρθρος και Θεία Λειτουργία
Επίσης την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, το βράδυ, θα τελεστεί Αγρυπνία εις τιμήν και μνήμην του προσφάτως ανακηρυχθέντος νέου αγίου της Εκκλησίας μας Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη (†1959) στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών.
21.00 - 00.30 Απόδειπνο, Μέγας Εσπερινός, Όρθρος και Θεία Λειτουργία


Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Εξελέγη νέο Δ/Σ στην Εύξεινο Λέσχη Γιαννιτσών


 
euksino-lesxi-giannitson-neo-dsΤην 23η Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή και ώρα 12.00 στα γραφεία του συλλόγου στην Νέα Τραπεζούντα, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών με θέματα : Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης και εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, εκπροσώπων στην πανποντιακή Ομοσπονδία και εξελεγκτική επιτροπή.
Για το διοικητικό συμβούλιο εξελέγησαν με την σειρά εκλογής οι : Ποργιαζίδης Κων/νος, Σειτανίδης Γρηγόρης, Μπάρδης Μαρίνος, Χωραφίδης Νικόλαος, Παπαμιχαήλ Δημήτριος, Μεταξάς Γεώργιος και Ποζατζίδου Αναστασία και αναπληρωματικός Ζημπίδης Αριστείδης
Ως Εκπρόσωποι στην πανποντιακή Ομοσπονδία εξελέγη ο Ασλανίδης Απόστολος και από το Δ/Σ ο Σειτανίδης Γρηγόριος
Για την εξελεγκτική επιτροπή εξελέγησαν οι παρακάτω : Ξανθόπουλος Γεώργιος Διαμαντοπούλου Ανθούλα και Καραγιαννίδου Στέλλα
Την Τρίτη 25η Οκτ. 2011 στα γραφεία του συλλόγου στην Νέα Τραπεζούντα το διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα ως παρακάτω :
Χωραφίδης Νικόλαος Πρόεδρος Ποργιαζίδης Κων/νος Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Καλλιτενικών εκδηλώσεων Παπαμιχαήλ Δημήτριος Γ. Γραμματέας Μπάρδης Μαρίνος Ταμίας και Υπεύθυνος Λέσχης Σειτανίδης Γρηγόριος Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Υπεύθυνος Καλλιτενικών εκδηλώσεων Μεταξάς Γεώργιος υπευθυνος χορευτικού και ιματισμού και Ποζατζίδου Αναστασία μέλος
Την πρώτη του δήλωση παραχώρησε ο νέος πρόεδρος Χωραφίδης Νικόλαος στην εφημερίδα «Ο λόγος της Πέλλας» Ευχαριστώ όλα τα μέλη του Δ/Σ για την στήριξη στο προσωπό μου και τον κόσμο του συνοικισμού ΝέαςΤραπεζούντας και Γιαννιτσών, Θέλω να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, και θα προσπαθήσουμε να σταθούμε σαν διοικητικό συμβούλιο στο ύψος των περιστάσεων που απαιτούνται. Η λειτουργία της χορωδίας θα συνεχισθεί κανονικά ως έχει και θα λειτουργήσουν και τέσσερα χορευτικά τμήματα. Παρακαλούμε όλον τον συνοικισμό και μη, να σταθούν αρωγοί στην νέα προσπάθεια που ξεκινήσαμε.
Πηγή:Λόγος της Πέλλας

Έναρξη τμήματος κατηχητικού στα Γιαννιτσά

 
-1Το Δ.Σ. του Συλλόγου Καρκινοπαθών Γιαννιτσών ανακοινώνει ότι ξεκινάει το τμήμα κατηχητικού του συλλόγου με κατηχήτρια την κυρία Νάνου Κωνσταντινιά.Οι συγκεντρώσεις θα γίνονται κάθε πέμπτη 6:30-7:30 το απόγευμα στο γραφείο του συλλόγου.
Για επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 23820 28075 (Δευτέρα - Τετάρτη 9:00-1:00 το πρωί)
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος
Ειρήνη Μυστακίδου
πηγή:Λόγος της Πέλλας

Το Υπουργείο όφειλε να συνεργαστεί...

Να σταματήσει τώρα η απαξίωση του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών

KTHNOTROFIAΟι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση και πραγματοποίηση δημοπρασίας 1.640 στρεμμάτων του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών, διαψεύδουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης σε πρόσφατο έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο η δραστηριότητα του Ινστιτούτου θα συνεχίσει να υφίσταται ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διοικητική μεταρρύθμιση, ενόψει της επικείμενης συνένωσης του ΕΘΙΑΓΕ με άλλους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου.
Το Υπουργείο, όπως διαπιστώνεται, δεν έχει κανένα αναπτυξιακό όραμα για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, για τη σύγχρονη παραγωγή ανταγωνιστικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων και κυρίως για τη μεγάλη δυνατότητα συμβολής προς αυτήν την κατεύθυνση των ερευνητικών φορέων, όπως το Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών, μέσω της προσανατολισμένης αγροτικής έρευνας.
Αντίθετα, με βάση τις αιφνιδιαστικές και βεβιασμένες κινήσεις του Υπουργείου, το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να εισπράξει άμεσα ρευστό χρήμα, παραχωρώντας σε τρίτους την εκμετάλλευση δημόσιας περιουσίας. Τι προτίθεται να καλύψει το Υπουργείο με το ποσό των 150.000 ευρώ περίπου που θα εισπράξει από τα ενοίκια; Το δημόσιο έλλειμμα; Τις δαπάνες λειτουργίας του ΕΘΙΑΓΕ;
Πληροφορούμαστε ότι στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να δημοπρατηθεί όλο το αγρόκτημα με τα ζώα και τις εγκαταστάσεις. Και αναρωτιόμαστε: Με τους εργαζόμενους του Ινστιτούτου τι θα γίνει κύριε Υπουργέ; Τι θα γίνει με όλες αυτές τις οικογένειες των εργαζομένων που έχουν συνδέσει το βιοπορισμό τους χρόνια ολόκληρα με την ύπαρξη και τη λειτουργία του Ινστιτούτου;
Το Υπουργείο αν πραγματικά ενδιαφερόταν για την αξιοποίηση των εκτάσεων του Ινστιτούτου, θα μπορούσε να παραχωρήσει την εκμετάλλευση των εκτάσεων, με κάποιο συμβολικό τίμημα, σε ακτήμονες αγρότες ή νέους αγρότες, προτείνοντας παράλληλα και ένα πρωτόκολλο παραγωγής νέων δυναμικών καλλιεργειών. Μόνο έτσι δίνεται ώθηση στην ανάπτυξη ενός τόπου.
Ο Δήμος Πέλλας μπορεί να προτείνει λύσεις. Άλλωστε το Υπουργείο όφειλε να συνεργαστεί με το Δήμο, ώστε να συνδυαστεί η εκμετάλλευση των 3.500 περίπου στρεμμάτων με την τοπική ανάπτυξη μιας καθαρά αγροτοκτηνοτροφικής περιοχής, αλλά το μόνο που ενδιαφέρει την ηγεσία του, είναι η είσπραξη ενοικίων.
Ο Δήμος Πέλλας καλεί τον Υπουργό ν' ανατρέψει την όποια απόφαση εκποίησης και απαξίωσης του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών και να αποδείξει στην πράξη ότι πρόθεσή του δεν είναι η εφαρμογή λογιστικών πρακτικών που οδηγούν σε υπανάπτυξη και οικονομικό μαρασμό την περιοχή μας.
πηγή:Λόγος της Πέλλας

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Γιατί πρόκειται για συμπεριφορά πεζοδρομίου...

Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας…

Για μια ακόμη φορά ο πληθωρικός σύμβουλος ης πλειοψηφίας Γιώργος Ανδρεάδης έκανε αισθητή την παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο με τις φωνές του, τις διακοπές προς τους συνομιλητές του αλλά και με τις τοποθετήσεις του. Αυτό το τσαμπουκαλίδικο ύφος που προβάλλει στην αίθουσα απαντώντας σε όλους και για όλα χωρίς να τους δίνεται ο λόγος είναι χαρακτηριστικό του τρόπου που λειτουργεί στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Γιατί πρόκειται για συμπεριφορά πεζοδρομίου και μάλιστα χείριστης μορφής το να σηκώνεσαι στην αίθουσα και να απευθύνεσαι στον πρόεδρο του εργατικού Κέντρου φωνάζοντας «άντε κάτσε κάτω…» υποκαθιστώντας για μια ακόμη φορά τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Βέβαια για το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑ Πέλλας, αφού «κολάκεψε» το δήμαρχο ευχαριστώντας τον που τον έκανε αντιπρόεδρο στην επιχείρηση σημείωσε ότι για την πολιτική που επιβάλλουν θα κριθούν στο τέλος της τετραετίας (να το θυμίσουμε ότι η θητεία είναι 3,5 χρόνια). Ωστόσο ξεχνάει....
ότι όταν ελάμβανε αυτή την απάντηση από τον πρώην δήμαρχο Γιαννιτσών όταν αυτός κάθονταν στα έδρανα της μειοψηφίας, ξεσήκωνε τον κόσμο καταγγέλλοντας κάθε απόφαση του. Πάντως μιας και είναι αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Πέλλας δεν μας λέει και αν υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που δεν πληρώνουν νερό, για να μάθουμε ποιος πληρώνει το μάρμαρο σε αυτό το δήμο;

Η διαχείρηση του ΧΥΤΑ

Με προγραμματική σύμβαση η διαχείριση του ΧΥΤΑ περιέρχεται στο Δήμο Πέλλας

Ο δήμος Πέλλας θα είναι πλέον ο επίσημος φορέας διαχείρισης του ΧΥΤΑ Γιαννιτσών (Σύνδεσμος 3Ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Πέλλας), μετά από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου, που ελήφθη την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόριος Στάμκος, έθεσε προβληματισμούς και ερωτηματικά αναφορικά με την προηγούμενη διαδικασία ανάθεσης κατόπιν διαγωνισμού του έργου σε ιδιώτη και πρότεινε ο δήμος Πέλλας ν’ αναλάβει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ με προγραμματική σύμβαση που θα συνάψει με το Σύνδεσμο.
Η άποψη αυτή άλλωστε είχε διαμορφωθεί δύο ημέρες πριν σε αντίστοιχη συνεδρίαση παρουσία αντιπροσωπείας του Συλλόγου των εργαζομένων του δήμου και είχε ισχυροποιηθεί με την σύμφωνη γνώμη.....
τόσο του πρώην δημάρχου Γιαννιτσών Νίκου Παπανικολάου όσο και του μέλους του δημοτικού συμβουλίου Χρήστου Σίσκου.
Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου της 3η Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Πέλλας αποφάσισε τα εξής:
Να ανακληθεί προηγούμενη απόφασή του, με την οποία ανέθετε τη διαχείριση του ΧΥΤΑ σε ιδιώτη
Να ακυρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, η οποία θα πραγματοποιεί στις 25 Οκτωβρίου 2011
Στη συνέχεια, σε νέο έκτακτο Συμβούλιο του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011, ελήφθη απόφαση για σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Συνδέσμου και του Δήμου Πέλλας.
Ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόριος Στάμκος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την εξέλιξη του θέματος και τόνισε ότι η απόφαση αυτή, αποτελεί εκφρασμένη άποψη της πλειοψηφίας των δημοτών, των κοινωνικών και πολιτικών φορέων της περιοχής αλλά και του Συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Πέλλας και συνέχισε λέγοντας:«Άλλωστε, για να διασφαλιστεί η επιτυχής λειτουργία του ΧΥΤΑ, χρειάζεται η κοινή προσπάθεια όλων μας, τόσο της διοίκησης όσο και των εργαζομένων.
Οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την ανάπτυξη του τόπου μας γενικότερα, καθιστά επιβεβλημένη την άριστη διαχείρισή του, με αυστηρούς ελέγχους από πλευράς διοίκησης, με υπευθυνότητα και συνέπεια από πλευράς εργαζομένων.
Μόνο έτσι, θ’ αποκομίσουμε τα πολλαπλά οφέλη από τη λειτουργία αυτού του έργου, όπως ο αποκλεισμός τοξικών και ξένων φορτίων απορριμμάτων, η μείωση του κόστους λειτουργίας, η διατήρηση των υπαρχόντων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Το αστείο επιχείρημα...

Μάταια περίμεναν να ακούσουν μια πειστική απάντηση

Όσο κι αν πίεσαν, όσο και αν προσπάθησαν δεν κατάφεραν να ακούσουν μια πειστική απάντηση από το δήμαρχο αλλά και την πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής του δήμου Πέλλας για το λόγο της αντικατάστασης τους. Ο λόγος για τις καθαρίστριες των σχολείων που αντικαταστάθηκαν για να κάνουν κάποιοι επίδειξη δύναμης και να βολέψουν τους δικούς τους ανθρώπους. Γενικώς ο καθένας έλεγε και μια δικαιολογία και επέδιδε την απόφαση σε διαφορετικό λόγο. Μάλιστα ο Σωκράτης Καζαντζίδης μίλησε ξεκάθαρα για «πολιτική απόφαση» που θα κριθεί, ενώ κάποιος άλλος είπε πως αν έγινε λάθος θα διορθωθεί στο μέλλον. Επί της ουσίας κανένα σχόλιο. Το αστείο επιχείρημα πολλών μελών της πλειοψηφίας ήταν ότι δουλεύουν τόσα χρόνια (οι περισσότερες πάνω από δέκα) χωρίς κανείς να ελέγξει πώς προσελήφθησαν. Πάντως έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου προκλήθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ μέλους της πλειοψηφίας και των διαμαρτυρομένων δημοτών..

Ε, όχι και στον…στρατό!

Του Θανάση Νικολαΐδη
ΕΝΤΙΜΟΣ έλληνας ο τ. υπουργός και αντιπρόεδρος της βουλής κ. Σούρλας έκανε την έρευνά του, συγκέντρωσε στοιχεία και έπραξε τα δέοντα. Απ’ τον κ. Καραμανλή στον Μεϊμαράκη, από ‘κει στον εισαγγελέα κι ύστερα…τοίχος. Νοθευμένα καύσιμα στο στρατό! Για οχήματα που θα «μείνουν», σε δεξαμενές που γέμισαν τσέπες, με το μακρύ χέρι κλεφτών να «πιάνει» και τους στρατώνες(;!), στην Ελλάδα της ρεμούλας.
ΑΡΠΑΞΕ τον μίτο ο κ. Τριανταφυλόπουλος και δεν τον κρατάς. Δεν είναι των εύκολων, «βατών» και ανώδυνων ο Μάκης-το ξέρουν και το(ν) ξέρουμε. Άρχισε να βγαίνει στο φως το ανοσιούργημα κι ένας-ένας οι δράστες θα «χτυπιούνται», πριν τους τραβήξει (λαδωμένους) από χρήμα και κατάμαυρους απ’ το «θειωμένο» της λαθρεμπορίας. Και, βέβαια, με τη δημοσιοποίηση χάνεται το στοιχείο του αιφνιδιασμού, αλλά κάλλιο και δημόσια, παρά πνιγμένα στη σιωπή. Πολύ το χρήμα κι αν μιλάς ίσως «μιλήσουν» και τα εξάσφαιρα. Στην Ελλάδα, όπου η καταγγελία ισοδυναμεί με κάρφωμα και πληρώνει, ενίοτε, ο καταγγέλλων αντί του δράστη.
ΔΕΝ άφησαν γωνιά αμόλυντη και χώρο παρθένο από κλεψιά και λοβιτούρα. Κι αν άργησε να ξεσπάσει το «σπυρί», ήταν γιατί οι κλέφτες «ξέρουν να κρύβουν» και οι έντιμοι να πληρώνουν. Χωρίς κανένας απ’ τους αδίσταχτους να νιώθει φόβο, γιατί έτσι γούσταρε η…εξουσία. Αυτή άνοιγε πόρτες κρατώντας τα κλειδιά κι άλλοτε έκανε την κορόιδα, γραδάροντας το λεγόμενο πολιτικό κόστος και με το μάτι άγριο στο καλάθι της ψαριάς των ψήφων. Αν άκουγε μια κροτίδα, έσπευδε για…τρομοκράτες. Με τον πολίτη πνιγμένο στην ανασφάλεια και τους «φρουρούς» κρατημένους για τη φύλαξη των εκλεκτών της.
ΟΙ μέρες είναι άγριες και η απάθειά τους τις κάνει αγριότερες. Αν δεν δούμε «κρεμασμένους» (και) γι αυτό το σκάνδαλο της λαθρεμπορίας και νόθευσης καυσίμων στο στρατό(!) που μας κοστίζει, ετήσια, όσο και οι κουτσουρεμένοι μισθοί και συντάξεις, μη ξαναπλώσουν χέρι για χειραψία οι πολιτικοί μας-θα τους το κόψουμε. Αν δεν ξεδιαλύνουν την υπόθεση αρπάζοντας απ’ τα μαλλιά την ευκαιρία και τους ενόχους, μη βγουν στο δρόμο, στην πιάτσα και στα καφενεία.
ΣΤΟ πιάτο της ζυγαριάς η ευαισθησία τους. Στο άλλο η χοντροκοπιά τους. Περιμένουμε. Πριν είναι αργά για τους κοκορομάχους της ψηφοθηρίας, στην Ελλάδα της ατιμωρησίας.

ΠΗΓΉ:Σωστός Δημότης Ενημερωμένος Δημότης