"Το μεν ισχυρόν γενέσθαι, της φύσεως έργον. Το δε λέγειν δύνασθαι τα συμφέροντα τη πατρίδι, ψυχής ίδιον και φρονήσεως" "ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ! ΝΑ ΛΕΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΟΥ ΕΧΩ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ! ΑΝ ΔΕΝ ΣΩΘΕΙ ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ!" Νίκος Καζαντζάκης

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Τα Γιαννιτσά και τα Οθωμανικά της μνημεία της πόλης μας

Αναδημοσίευση παλίότερου δημοσιευμένου αρθρου στην τοπική εφημερίδα"Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ"

gaziΤα τελευταία χρόνια ακούγονται πολλές γνώμες και γίνονται πολλές αναφορές και διαλέξεις από διάφορους συμπολίτες μας σχετικά με τα Οθωμανικά Μνημεία της πόλης μας. Εγώ σαν Έλληνας πολίτης διαβάζω και ακούω διάφορες γνώμες με την αξιοποίηση των μνημείων αυτών και την αξιοποίηση τους. Όταν τους ρωτάω ποιος είναι ο λόγος που τόσο πολύ θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει η ανάδειξή τους μου απαντούν ότι με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσει η πόλη μας τουρισμό από τους «Τούρκους» και αυτοί οι ίδιοι, επίσης, αξιοποιούν τα δικά μας Βυζαντινά μνημεία αντίστοιχα.
Εγώ γνωρίζω, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, ότι ο Γαζή Εβρενός ήρθε σαν κατακτητής σε μια πόλη που προϋπήρχε πολύ πριν από αυτόν από την προϊστορία ως την μετέπειτα Βυζαντινή περίοδο και το μόνο που έκανε ήταν να σφάξει τους κατοίκους της γύρω περιοχής, να τους εξισλαμίσει και να τους εξευτελίσει. αυτά μπορεί να τα επιβεβαιώσουν και οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι, Έλληνες βέβαια.
όσο για τα μνημεία τα Οθωμανικά γνωρίζω ότι δεχόμαστε χρήματα από την Ε.Ε.. για την αναστήλωση τους σαν Βυζαντινά, το ίδιο και οι Τούρκοι δέχονται για την αναστήλωση των μνημείων τους και όχι επειδή τους το επιβάλουμε εμείς.
όσο για τους Τούρκους τουρίστες που θέλουμε να φέρουμε αναρωτιέμαι πόσο τι θα λέγανε οι πρόγονοι μας που σφάχτηκαν και εκδιώχθησαν από αυτούς (2 ευρώ έχει η αξία μας )όσο ο καφές που θα πιούν αν πιουν.
Το χειρότερο είναι ότι τα παιδιά μας νιώθουν τον Γαζή Εβρενός δικό τους άνθρωπο και αποκτούν συνείδηση ιστορικά με αυτόν.
Μήπως θα έπρεπε να γνωρίζουν την ιστορία του και από την άλλη πλευρά;
Παρεπιπτόντως σας αναφέρω επίσης ότι η Τουρκία αυτήν την στιγμή είναι στους G20 και έχουν έναν Ισλαμιστή Πρωθυπουργό που θέλει να μπει στην Ε.Ε. δηλαδή σε ένα club χριστιανικών κρατών.
Γιατί άραγε να επιμένει τόσο πολύ Ισλαμιστής Πρωθυπουργός να μπει στην Ε.Ε.; Μήπως όπως ο πρόγονός του ο Μωάμεθ ο Βʼ είδε στον ύπνο του τον Αλλάχ να του δείχνει την Κων/πολη και να του λέει είναι δικιά σου, Τον είδε και αυτός στον ύπνο του και του είπε αυτό το club κρατών είναι δικό σου γιατί έχει εκφυλιστεί;
I.K.
Γιαννιτσά

¨ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ¨

ΟΠΙΚΑ: Δρόμος θυσίας Γιαννιτσών 2011:Δηλώσεις συμμετοχής


thusia_nΕπισκέπτομαι την ιστορία:Το ιστορικό γεγονός της Θυσίας των 120 Γιαννιτσωτών στην Γερμανική Κατοχή, τιμάται κάθε χρόνο από τους εκατοντάδες δρομείς που συμμετέχουν στις διαδρομές του ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ.Ο Δήμος Πέλλας, η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία ΦΙΛΙΠΠΟΣ και η Ο.Μ.Γ συμπληρώνουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 2011 με την σύνταξη και υλοποίηση του προγράμματος ¨ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ¨. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη συγκεκριμένων ιστορικών χώρων των Γιαννιτσών και της Αρχαίας Πέλλας με μέριμνα του Δήμου Πέλλας, της Ι.Λ.Ε.Φ και της Ο.Μ.Γ. Ο Δήμος Πέλλας θα διαθέσει τα απαραίτητα λεωφορεία για τις ανάγκες περιήγησης.
Καλούμε τους ενδιαφερόμενους δρομείς, συνοδούς, επισκέπτες της πόλης των Γιαννιτσών και τους Δημότες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ¨ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ¨ να το δηλώσουν στο Γραφείο Αθλητισμού του Δήμου Πέλλας τηλ. 2382 350 809 κα Συλλέκτη Δώρα μέχρι την Πέμπτη 8/09/2011.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εκδήλωση – συζήτηση στα Γιαννιτσά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Με σύνθημα «Το νερό είναι ύψιστο αγαθό και μας ανήκει», το Δίκτυο πολιτών για το περιβάλλον διοργανώνει εκδήλωση, ανοιχτή συζήτηση στα Γιαννιτσά, την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, ώρα 7:00 μ.μ., στην πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος), με σκοπό να ευαισθητοποιήσει του πολίτες και να διαδηλώσει κατά της επερχόμενης ιδιωτικοποίησης της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση –πρόκληση:
Το νερό είναι το ύψιστο αγαθό της φύσης. Δεν το παράγουμε, μας το δίνει η φύση και οφείλουμε να το προστατεύουμε ώστε να έχει πρόσβαση σε αυτό ο κάθε άνθρωπος. Δεν είναι εμπόρευμα, αλλά το βασικότερο συστατικό της ζωής και δεν μπορεί να.....
διαχειρίζεται με γνώμονα το ιδιωτικό κέρδος, αλλά το Δημόσιο συμφέρον. Η σημερινή οικονομική κρίση είναι για τους «παγκόσμιους βαρόνους» του νερού, πρώτης τάξεως ευκαιρία για εξαγορά και μάλιστα σε εξευτελιστική τιμή. Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ όμως, θα σημάνει επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων, μείωση της ποιότητας υπηρεσιών, μηδενικές επενδύσεις αλλά και ληστρική επιδρομή στις πηγές Αραβησσού και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής μας. Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ και φορείς της Θεσσαλονίκης παλεύουν ενάντια στα διαχρονικά σχέδια των επιχειρηματικών κύκλων, με τη συνδρομή των κυβερνήσεων, να ιδιοποιηθούν το νερό της πόλης. Πρόσφατα έχει δημιουργηθεί μια πρωτοβουλία από εργαζόμενους και χρήστες του δικτύου της ΕΥΑΘ για πρόταση εξαγοράς της ΕΥΑΘ από τους πολίτες, μέσω μιας εταιρίας λαϊκής βάσης ή ένωσης προσώπων χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αλλά με κοινωνικό έλεγχο και αμεσοδημοκρατική λειτουργία «Κίνηση 136».
Στην εκδήλωση συμμετέχουν, ο Σύλλογος εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, η Κίνηση «136», η Πρωτοβουλία Αγώνα για τις πηγές Αραβησσού και ο Oscar O liveira «αγώνες για το νερό» στη Βολιβία,
Στην αρχή της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ, από την καταστροφική εμπειρία ιδιωτικοποίησης του νερού στη Βολιβία.

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Απεβίωσε ο 50χρονος που τραυματίσθηκε στα Γιαννιτσά



Δεν τα κατάφερε τελικά ο άτυχος 50χρονος  εργάτης που την 24/8 μεσημβρινές ώρες  κατά τη διάρκεια επισκευής μηχανήματος στη βιοτεχνία ιδιοκτησίας 74χρονου στα Γιαννιτσά-Πέλλας, έπεσε από ύψος  τριών περίπου μέτρων, με αποτέλεσμα...
 
...να τραυματισθεί στο κεφάλι και να  μεταφερθεί σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Δεν άντεξε όμως και άφησε την τελευταία του πνοή προχθές νυκτερινές ώρες στο Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

karatzova.com

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Μυρουδιά... θανάτου (!)




Η έντονη δυσάρεστη μυρωδιά που... έβγαινε από μονοκατοικία σε οδό των Γιαννιτσών, προκάλεσε την επέμβαση των Αστυνομικών- ύστερα από καταγγελίες των περιοίκων- οι οποίοι (Αστυνομικοί) βρέθηκαν μπροστά σε ένα δυσάρεστο και μακάβριο θέαμα. Σε δωμάτιο του σπιτιού βρήκαν...

...νεκρό και σε προχωρημένη σήψη  τον  28χρονο ένοικο, ο οποίος έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα  και στο παρελθόν είχε νοσηλευθεί σε ψυχιατρική κλινική. Η νεκροτομή που θα γίνει στο πτώμα του  άτυχου  νεαρού  θα... δείξει τα αίτια του θανάτου.

karatzova.com

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Περίεργη σιωπή από τον Εμπορικό Σύλλογο Γιαννιτσών για το φιάσκο με το «Jumbo».



Τις τεράστιες ευθύνες και την αναιτιολόγητη ολιγωρία και ουσιαστική απραξία της διοίκησης του συλλόγου τους για το θέμα του πολυκαταστήματος, επισημαίνουν σε όλες τις συζητήσεις τους οι έμποροι της πόλης και ζητούν ανοικτά να τοποθετηθεί δημόσια το προεδρείο τους και να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές του θέματος.
   Οι καταστηματάρχες που βλέπουν ορατό τον κίνδυνο κλεισίματος των επιχειρήσεων τους, ζητούν να μάθουν...

... γιατί ο σύλλογος την τελευταία περίοδο δεν έπραξε το παραμικρό , αφού παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις του δεν ακολούθησε καμία απολύτως νομική ή άλλης φύσεως πρωτοβουλία.
    Η περίεργη σιωπή της διοίκησης έχει εξοργίσει ακόμη περισσότερο τους ήδη απογοητευμένους εμπόρους η υπομονή των οποίων, έχει προ πολλού εξαντληθεί. Ερωτηματικά προκαλεί από την άλλη και η προκλητική στάση σιωπής που τηρεί και ο τοπικός τύπος,ιδιαίτερα συγκεκριμένες εβδομαδιαίες εφημερίδες που διατυμπάνιζαν πως υπηρετούν  και προάγουν τα θέματα της τοπικής αγοράς.

ΝΕΑ ΕΝΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΛΛΑΣ

Ο Πρώτος Πανηγυρικός Εσπερινός της νεοσύστατης ενορίας Αγ. Κοσμά του Αιτωλού Ελευθεροχωρίου Γιαννιτσών (photos)


ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΗΝ Τρίτη 23/8 η πρώτη πανήγυρις της νεοσύστατης ενορίας Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Πέλλας. Η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού τελέσθηκε στις 18.00 στον χώρο όπου πρόκειται να ανεγερθεί ο νέος ενοριακός ναός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. ΙΩΗΛ ενώ συμμετείχαν κληρικοί της Αρχιερατικής περιφέρειας Γιαννιτσών και οι διάκονοι της Ι. Μητροπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος, μετά την λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και την ευλόγηση των άρτων... 

...εκήρυξε, αναφερόμενος στο πρόσωπο του εορταζομένου Αγίου. Υπογράμμισε τις πολλαπλές ιδιότητές του, ως προφήτου και ως ισαποστόλου εξαίροντας την μοναδική προσφορά του στον ελληνικό λαό, η οποία είχε πνευματικό και εθνικό χαρακτήρα. 

Κατά το πέρας της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους παρόντες στην ακολουθία πρώην, τέως και νυν Δήμαρχους των Γιαννιτσών τονίζοντας ότι ο πρώτος (κ. Σ. Βαμβίνης) προχώρησε στην παραχώρηση του οικοπέδου για την ανέγερση ιερού ναού, ο δεύτερος (κ. Ν. Παπανικολάου) ενέκρινε το αίτημα δημιουργίας νέας ενορίας και υλοποίησε τις σχετικές διαδικασίες, ενώ ο νυν Δήμαρχος (Πέλλας) κ. Γρηγόριος Στάμκος συνεχίζει αυτή την καλή παράδοση συμβάλλοντας στο ξεκίνημα της νέας ενορίας και την προσπάθεια ανέγερσης του νέου ενοριακού ναού.
 


Τέλος ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τους κληρικούς που μετείχαν στον εορτασμό και ιδιαίτερα τον υπεύθυνο για την νέα ενορία Πρωτοπρ. Χριστοφόρο Χριστοφόρου καθώς και τον χορό των ιεροψαλτών και τον πιστό λαό.
 

Η Θεία Λειτουργία της εορτής θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως στο Πάϊκο. Προς το παρόν η νέα ενορία θα εξυπηρετείται από τον εν λόγω Ιερό Ναό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

"Πάταξον μεν, άκουσον δε"

ΧΩΡΟΣ  ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΒΑΡΕΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Η  ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
Εδώ και αρκετά χρόνια(τουλάχιστον 8 μετρώ εγώ),η πλατεία λαϊκής αγοράς(το παζάρι) Γιαννιτσών,έχει καταντήσει πάρκινγκ του καθε λογής φορτηγού ,λεωφορείου ,νταλίκας και τωρα τελευταία και βυτιοφόρων οχημάτων καυσίμων.Τον τελευταίο καιρό μάλιστα η κατάσταση έχει γίνει τραγική,αφού η στάθμευση όχι μόνο έγινε μόνιμη και για αρκετές ημέρες(συνεχόμενα),αλλά επεκτάθηκε και στους γύρω δρόμους δίνοντας την εικόνα ενός εργοταξίου στο κέντρο της πόλης και λίγες δεκάδες μόνο μέτρα απο το μέγαρο του Δημαρχείου της πόλης μας καθώς και του πνευματικού κέντρου.
Ο χώρος αδειάζει μόνο κάθε Πέμπτη πρωί(λόγω λαϊκης αγοράς) και ξαναγεμίζει από κάθε τύπου όχημα και κατασκευή,όλες τις υπόλοιπες ημέρες,με έξαρση του απαράδεκτου  φαινομένου τα σαββατοκύριακα και τις αργίες,καθώς και τις βραδυνες ώρες.
Το υπερκατάστημα που εφάπτεται των ορίων του συγκεκριμένου χώρου(super market Μασούτης) είναι κι αυτό υπεύθυνο για τα πολλά σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα και μάλιστα πολλαπλώς ωφελημένο αφού πολλοί το προτιμούν λόγω της ευκολίας που παρέχει σε χώρο στάθμευσης.
Όσοι προσεγγίζουν το κέντρο και την αγορά ή το ΙΚΑ ή εργάζονται σε καταστήματα και τράπεζες της  ευρύτερης περιοχής χρησιμοποιούν και αυτοί τον συγκεκριμένο χώρο τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και έτσι επικρατεί το αδιαχώρητο, σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο.
Με την βεβαιωμένη λοιπόν την-από πολύ καιρό πριν-υποβάθμιση  του χώρου(γιατί αναβάθμισή του δέν είναι σίγουρα)και των προβλημάτων που δημιουργεί στούς παροικούντες  κατοίκους και  το σχολείο που βρίσκεται στις παρυφές του λόφου(Φιλίππειο) κάτω ακριβώς απο το ανοιχτό δημοτικό θέατρο ,το οποίο είναι και σχολείο ειδικής αγωγής για μαθητές με ειδικές ανάγκες,σκέφτηκα να προτείνω κάτι που ίσως ακουστεί και εφαρμοστεί από τους διοικούντες δημοτικούς άρχοντες.
Να γίνει ο συγκεκριμένος χώρος το δεύτερο δημοτικό πάρκινγκ(επί αντιτίμου όμως) ,μόνο για ΙΧ επιβατικά οχήματα, της πόλης(εκτός Πέμπτηςπρωί και περιόδου εμποροπανηγύρεως)   και μ’ αυτόν τον τρόπο και αφού είμαστε ανίκανοι προς το παρόν να κάνουμε κάτι καλύτερο,ως δήμος και ως δημότες,να ελέγχουμε τουλάχιστον ότι θα σταθμεύουν  μόνο μικρα οχήματα(ΙΧ) και όχι φορτηγά και λεωφορεία και βυτιοφόρα καυσίμων(πιστεύω ότι δεν έχουν τις δεξαμενές γεμάτες όταν σταθμεύουν-όχι γιατί είναι άκρως επικίνδυνο αυτό και παράνομο και επεμβαίνει ο εισαγγελέας στις ευνομούμενες κοινωνίες ,όταν συμβεί,αλλά -γιατί οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες τους φοβούνται την κλοπή των καυσίμων)τα οποία και ρυπαινουν υλικά,ακουστικά και όπτικα(και πολιτισμικά).
Το κέρδος του δήμου λοιπόν θα είναι πολλαπλό.Οικονομικό,κυκλοφοριακό,ευταξίας και ελέγχου του χώρου,και εξυπηρέτησης των πολιτών ,δημοτών, εργαζομένων και περίοικων,επισκεπτών της περιοχής,θεατών του θεάτρου,ασφαλισμένων του ΙΚΑ  καθώς και πελατών τόσο του υπερκαταστήματος «Μασούτης»   όσο και του ξενοδοχείου «Πέλλα».Όλοι αυτοί σήμερα που γράφω δεν εξυπηρετούνται και αν εξυπηρετούνται αυτό γίνεται άναρχα,με κίνδυνο,χωρίς έλεγχο και σωστό σχεδιασμό και το κυριότερο με τεράστια ωφέλη σε λίγους.
Μερικές φωτογραφίες της σημερινής υπάρχουσας κατάστασης του χώρου:






Ο Γιαννιτσιώτης

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΛΙΓΟ-ΛΙΓΟ

ΤΑ  ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΛΙΓΟ-ΛΙΓΟ (1)
Είναι γενική η διαπίστωση και η ομολογία ότι τα Γιαννιτσά μας έχουν αφεθεί στο χρόνο και την αδιαφορία των υπευθύνων(πλην όμως ανίκανων και ανεπαρκών πολιτικάντηδων) να ρημάξουν.
Τρανή απόδειξη αποτελεί μεταξύ πολλών άλλων και η οδός Φιλιπουπόλεως  στη συμβολή της με την οδό Αγχιάλου,εμπρός από την είσοδο του κτηριακού συγκροτήματος που στεγάζει τα νηπιαγωγεία 13ο και 19ο  και λίγο μετά την οπίσθια είσοδο του 1ου δημοτικού σχολείου.
Εδώ και αρκετούς μήνες η κατάσταση του ασφαλτοτάπητα που καλύπτει την οδό στο συγκεκριμένο σημείο είναι επικίνδυνη για τα οχήματα ,επικίνδυνη για τους πεζούς(σημειώνω ότι  είναι εμπρός από σχολεία όπου κινούνται γονείς και μικροί κυρίως μαθητές καθώς και παπούδες και γιαγιάδες που συνοδεύουν  τα παιδάκια)και παγίδα που θα δημιουργήσει δυστύχημα .
Η δημοτική αρχή το γνωρίζει (είχε προβεί σε εργασίες στο σημείο πριν από αρκετό καιρό) και σφυρίζει αδιάφορα καλυπτόμενη από την οικονομική στενότητα των καιρών.
Οι υπόλοιποι εμείς αλλάζουμε δρομολόγιο για να αποφύγουμε τις «συμπληγάδες»και τις συνέπειές τους.
Οι περίοικοι κάνουν υπομονή (πνιγμένοι στη σκόνη και τον θόρυβο)και ελπίζουν σ’ ένα θαύμα,για να λυθεί το πρόβλημα που τους ταλαιπωρεί εδώ και μήνες.
Η  εμποροπανήγυρη σχεδόν έφτασε(σε 15 ημέρες) και με το τέλος της θα σημάνει και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και το πρόβλημα στο σημείο του δρόμου θα γίνει αιτία όχι μόνο ταλαιπωρίας μας αλλά και πρόκλησης δυστυχήματος,όπως είπα και προ ολίγου,αφού  ο συγκεκριμένος δρόμος οδηγεί στην πλατεία  της λαϊκής αγοράς της πόλης μας(εμποροπανήγυρη) και το κυριότερο ,είναι δρόμος που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση και απομάκρυνση όλων όσων θα εξυπηρετούνται από τα σχολεία της περιοχής.
Ας ξυπνήσουν από τον λήθαργο της απραξίας και της φυγοπονίας λοιπόν οι υπεύθυνοι και ας πράξουν αυτά που οφείλουν για να προστατεύσουν τους ανθρώπους και τα οχήματα που χρησιμοποιούν τον δρόμο,για να αποκατασταθεί η όψη της περιοχής και τέλος,για να μας δείξουν ότι η ψήφος μας(προς αυτούς)δεν πήγε τελείως χαμένη.
Για του λόγου μου το αληθές,δείχνω και τις παρακάτω φωτογραφίες,οι οποίες όμως δεν μπορούν να αποδώσουν το πλήρες μέγεθος του προβλήματος:





Ο Γιαννιτσιώτης

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ

Στις 29/8 ξεκινά η λειτουργία του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Πυροβολικού στα Γιαννιτσά


Από το πολιτικό γραφείο της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη ανακοινώνεται ότι στις 29 Αυγούστου ξεκινά η λειτουργία του Κέντρου Νεοσυλλέκτων στην 162η Μοίρα Πυροβολικού στα Γιαννιτσά, στο οποίο θα καταταγούν για εκπαίδευση 300 νεοσύλλεκτοι στρατιώτες, όπως ακριβώς είχε εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρώην Υπουργό Άμυνας και νυν Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλο σε επίσκεψη που πραγματοποίησε... 

...στα Γιαννιτσά τον περασμένο Φεβρουάριο. Όπως μάλιστα ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ο Αρχηγός του ΓΕΣ κ. Φράγκος Φραγκούλης στο νέο αυτό Κέντρο Νεοσυλλέκτων θα κατατάσσεται αντίστοιχος αριθμός νεοσυλλέκτων στρατιωτών 8 φορές τον χρόνο.

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Οι άχρηστες πληροφορίες.

 Το άρθρο το διαβάσαμε στο blog 
 και το αναπαράγουμε
 
Κάθε μέρα διαβάζουμε ένα σωρό πληροφορίες. Γεμίζουμε το μυαλό μας με στοιχεία τα οποία δεν προσφέρουν τίποτε περισσότερο από έναν τρόπο για να περάσουμε την ώρα μας. Δεν μας χρησιμεύουν σε τίποτε, δεν μαθαίνουμε τίποτε και το κυριότερο λειτουργούν ως ένα μέσο για να κρατιόμαστε απασχολημένοι και να μην παρατηρούμε τα σημαντικά που περνάνε πονηρά και επιδέξια πίσω από τους πηχιαίους τίτλους των πρωτοσέλιδων.

Πρόσφατα έπεσα πάνω στα περίφημα τρια φίλτρα του Σωκράτη. Μία ιστορία που προσφέρει ένα καλό μάθημα για το πως πρέπει να αξιολογούμε και να εξετάζουμε τις πληροφορίες που μας βομβαρδίζουν καθημερινά.

Μια μέρα εκεί που ο Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον γνωστό του, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του. Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να του κάνει τρεις ερωτήσεις.

* “Τρεις ερωτήσεις;” ρώτησε με απορία ο άλλος.
* Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις..
* Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της αλήθειας. Είσαι εντελώς σίγουρος ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια;
* Ε…. όχι ακριβώς, απλά άκουσα να το λένε…
* Μάλιστα άρα δεν έχεις ιδέα αν αυτό που θέλεις να μου πεις είναι αλήθεια ή ψέματα.
* Ας δοκιμάσουμε τώρα το δεύτερο φίλτρο αυτό της καλοσύνης. Αυτό που πρόκειται να μου πεις για τον μαθητή μου είναι κάτι καλό;
* Καλό; Όχι το αντίθετο μάλλον…
* Άρα, συνέχισε ο Σωκράτης θέλεις να πεις κάτι κακό για τον μαθητή μου αν και δεν είσαι καθόλου σίγουρος ότι είναι αλήθεια.
Ο άλλος έσκυψε το κεφάλι από ντροπή και αμηχανία.
* Παρόλα αυτά συνέχισε ο Σωκράτης μπορεί ακόμα να με ενδιαφέρει τι έχεις να πεις γιατί υπάρχει και το τρίτο φίλτρο.
* Το φίλτρο της χρησιμότητας. Είναι αυτό που θέλεις να μου πεις για τον μαθητή μου κάτι που μπορεί να μου φανεί χρήσιμο σε κάτι;
* Όχι δεν νομίζω…
* Άρα λοιπόν αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω;
Ο τύπος έφυγε ντροπιασμένος, έχοντας πάρει ένα καλό μάθημα…

Η ιστορία αυτή πρέπει να μας προβληματίσει και να μας κάνει να αναλλογιστούμε τον χρόνο που χάνουμε απορροφώντας όλη την σαβούρα που μας προσφέρεται. Η τέλεια αποβλάκωση!

Το πρόβλημα σήμερα όμως, στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που ζούμε, είναι ότι οι αγορές είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν την όποια άχρηστη πληροφορία για να κερδοσκοπήσουν. Μόλις μυριστούν αίμα μαζεύονται όπως οι καρχαρίες. Σε έναν κόσμο που δεν προχωράει, δεν αναπτύσσεται πραγματικά παρά μόνο στους αριθμούς, οι καρχαρίες των αγορών δεν πάνε σε ευθεία γραμμή. Έχουν σχηματίσει κύκλους γύρω από τα υποψήφια θηράματα και στην παραμικρή αμυχή επιτίθενται.

Μιλάμε για ανάπτυξη και άλλα γλαφυρά. Πωςμπορεί όμως να υπάρξει ανάπτυξη όταν είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτούς τους κύκλους; Οι καρχαρίες ξεζούμισαν τον πλανήτη και τώρα θέλουν να ξεζουμίσουν και τους λαούς προσδωκόντας σε εφήμερα κέρδη. Και λέω "εφήμερα" γιατί μακροπρόθεσμα αυτοί με τα πιο πολλά θα είναι και αυτοί που θα χάσουν και τα περισσότερα. Όταν καταρρέει ένα κτήριο, αυτοί που βρίσκονται στα πάνω πατώματα υφίστανται τις περισσότερες ζημιές. Βεβαίως όλοι οι άλλοι που είναι στα χαμηλά κινδυνεύουν να θαφτούν ζωντανοί. Και όλα αυτά γιατί στα ψηλά πατώματα θέλουν να συνεχίσουν τα ψηλώνουν τα κτίρια αφαιρώντας υλικά από τα θεμέλια.

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Πίσω...για να πάμε εμπρός...

Έτσι απλά……..έχουν τα πράγματα…




Τη δεκαετία του `70 τη θυμάμαι σαν χθες. Κυκλοφορούσαν παντού τα Fiat 127, τα Zastava, και οι μηχανές Floretta. Οι σπορτίφ τύποι είχαν Autobianchi Abarth (με 53 άλογα παρακαλώ), και οι σώφρονες Austin Morris Allegro!
Το σάντουιτς με γύρο κόστιζε 3 δραχμές, με σουτζουκάκι 2, και το λεωφορείο μία δραχμή (με πάσο 50 λεπτά). Αν έδινες εικοσάρικο, ο εισπράκτορας ή ο σουβλατζής σε μάλωνε, διότι δεν είχε να στο χαλάσει.
Τόσο καλά…

Και μετά ήρθε η δεκαετία του 80.
Και το ΠΑΣΟΚ. Και γέλασε το χείλι του κάθε πικραμένου.
Το δημόσιο άνοιξε τις πόρτες του στον κάθε αναξιοπαθούντα που δήλωνε σοσιαλιστής, η Ελλάδα απέκτησε «ανεξάρτητη» διεθνή φωνή, μια νέα τάξη αναδύθηκε απ` το πουθενά, και οι ρεμούλες έγιναν κανόνας.
Η χαρά του αφισοκολλητή…


Το βασίλειο της συνδικαλιστικής αυθαιρεσίας. Όπως και της φτηνής ρητορικής. «Έξω οι βάσεις του θανάτου», «Ζήτω η Λιβύη», μελετήστε το «πράσινο βιβλίο» του Καντάφι, και άλλα πολλά παρόμοια.
Ώσπου ήρθε το τέλος.
Τα αναπόφευκτα σκάνδαλα οδήγησαν σε ειδικά δικαστήρια, ψευδεπίγραφους κήνσορες, και στο «Τσοβόλα δώστα όλα», και από κει πάνε κι`άλλοι.

90′s… και σκάει μύτη ο Μητσοτάκης με τον Μαυρίκη… Τη δεκαετία του `90 που ακολούθησε, τα κεφάλια μπήκαν κάπως μέσα, αλλά τότε ήταν που ανδρώθηκαν τα πραγματικά λαμόγια.
Τα σκυλάδικα γνώρισαν πιένες. Η Λιάνη ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου. Πίσω της υπήρχε μια ολόκληρη συνομοταξία πεινασμένων και συνάμα αγριεμένων ασύδοτων. Με το χαμόγελο της Κολυνός. «Σοσιαλιστικά» βαμπίρ. Μαζεύοντας όμως γύρω τους και τη πλέμπα.
Και έτσι είδαμε το μοναδικό φαινόμενο, η κάθε γειτονιά να έχει και από μια ΕΛΔΕ, όπως κάποτε είχε από μια ντισκοτέκ. Χαμός στο ίσιωμα. Κόσμος και κοσμάκης καταχρεώθηκε για να μπορεί να γίνει «παίκτης».
Χα και πάλι χα.
Κάποιοι όμως ανησυχούσαν από τότε. Είχαν υπόψη τους τη λευκή βίβλο της ΕΟΚ, που ελάχιστη της δόθηκε δημοσιότητα.

00′s ….. και μετά ήρθε το ευρώ. Στην αρχή χαρήκαμε, καθότι αισθανθήκαμε Ευρωπαίοι. Το χρόνιο όνειρο της ψωροκώσταινας.
Μέχρι που συνειδητοποιήσαμε πως το ευρώ, που είχε κλειδώσει στις 340 δραχμές, ισοδυναμούσε με το παλιό κατοστάρικο. Κάποτε αγοράζαμε το φραπέ 140 δραχμές και σκοτωνόμασταν με τον σερβιτόρο για τα ρέστα από τις 150. Τώρα έφτασε το φραπέ στα 5 ευρώ και αισθανόμαστε γύφτοι αν δεν αφήσουμε 1 Ε πουρμπουάρ (340 δραχμές παρακαλώ).
Παρ’ όλα αυτά, λίγο τα ευρωπαϊκά πακέτα, λίγο η Ολυμπιάδα, λίγο η τραπεζική απελευθέρωση της δανειοδότησης, λίγο η στρεβλή ανάπτυξη, λίγο η καρακατσουλίστικη τιβί μας, και γίναμε όλοι μπρούκληδες.
Πήξαμε να βλέπουμε BMW και Μερτσέντες αγορασμένες με 136 άτοκες(!) δόσεις. Γεμίσαμε από χάϊδες τυπάδες και αισθησιακές μοντέλες (όλες ξανθιές) γκλαμουράτες.
Εκεί που κάποτε βλέπαμε μόνο μουσάτους αγωνιστές, και αξύριστες κνίτισες, γεμίσαμε από τεκνά και σεξοβόμβες.
50 τηλεοπτικά κανάλια η Νέα Υόρκη; 150 εμείς.
Home Cinemas, Pentium, Playstation, lap tops, flat screen 42 inch HD TV’s, και πάει λέγοντας…
Όχι παίζουμε.
Και νάσου Ολυμπιάδα σούπερ φαντεζί, και νάσου ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, και πίσω και σας φάγαμε κουφάλες λιγούρηδες Ευρωπαίοι. Ελλάδα ρε…
Ναι, αλλά ήρθε πλέον και η ώρα του λογαριασμού. Με πορδές αυγά δεν βάφονται.
Η αιώνια σοφία του απλού λαού επαληθεύτηκε για μια ακόμη φορά. Όλα ήταν σικέ.
Τεράστιο το έλλειμμα, τεράστιο το δημόσιο χρέος, και πάπαλα οι ντεμέκ σωτήρες πολιτικοί μας. Ανθρωπάκια και αυτοί, που ψάχνουν να κάνουν τη καλή τους με καμιά γρηγοράδα. Και μετά μην τους είδατε, μην τους απαντήσατε. Πάντα φταίνε οι προηγούμενοι.
Και νά ‘μαστε ξανά μανά, εσείς και εγώ, οι μέσοι Έλληνες δηλαδή, ενώπιοι ενωπίω του ΔΝΤ και του κάθε Τρισέ. Της σκληρής πραγματικότητας.
Και ξαφνικά έντρομοι συνειδητοποιούμε, πως τελικά οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν μας πολυσυμπαθούν. Ήταν όλα μια αυταπάτη. Τους αρέσουν τα τζατζίκια και οι παραλίες μας, αλλά πέραν τούτων… τίποτα. Μας απεχθάνονται και μας θεωρούν τσαμπατζήδες και απατεώνες.

Και ο κύκλος κλείνει.
Μας βλέπω ξανά με λαχανί Zastava και πειραγμένα Lada (με 6 προβολείς ομίχλης) να κάνουμε κόντρες στις παραλιακές. Αν φυσικά υπάρχουν χρήματα για βενζίνη. Αλλιώς υπάρχουν και τα παπάκια (με φωσφοριζέ ζάντες) για τα τρελά γούστα.
Το ride είναι over, που λένε και οι Αμερικάνοι σύμμαχοί μας. Το ελληνικό λούνα παρκ τελείωσε. Εκτροχιάστηκε, όπως στις ταινίες με το δαιμονισμένο τρενάκι του τρόμου. Ήταν όμως εντυπωσιακό όσο κράτησε. Και όσοι το πρόλαβαν το απόλαυσαν.
Οι υπόλοιποι ας πρόσεχαν.
Γεννήθηκαν αργά…